Yeni yıla girmek için geri sayım sürerken turizmde yılbaşı coşkusu yaşayabiliriz gibi geliyor bana. Pandeminin gölgesinden kurtulamadığımız 2021 yılında bir yıl öncesine oranla dolu dolu bir yıl geçirdik diyebiliriz. Sinema salonları açıldı, kapalı restoranlar ve kafeler açıldı, mekanlar dolup taştı. Böyle bir yılı geride bırakıyoruz.

İSTANBUL GÖZDE

Yeni yıla sayılı günler kala kayak otelleri başta olmak üzere İstanbul ve Antalya’daki açık otellerin büyük ilgi gördüğü yönde haberler alıyorum. Belki de turizmciler yeni yıla girerken bir rekora imza atarlarsa hiç şaşmam. 28 Aralık- 2 Ocak tarihleri arasında açık otellerde yılbaşı programlarına ilgi büyük. İstanbul’a yılbaşı için Ortadoğu başta olmak üzere Rusya, Ukrayna ve Polonya’dan yabancı turist akını bekleniyor. Turizm acenteleri İstanbul için otellerin doluluk oranlarının %90’a ulaştığı yönünde bilgiler veriyorlar. Boğaz’a bakan otellerde oda fiyatının 600-700 euro olduğu söyleniyor.

ULUDAĞ DOLUP TAŞACAK

Uludağ’da otellerin bir gecelik fiyatı 2500 liradan başlıyor. En lüks oda fiyatı 30 bin TL. lüks odalara Katarlıların rezerve yaptığını turizm acenteleri ifade ediyorlar. Bursa’daki kayak otellerinin yılbaşında doluluk oranı %100’e varmış durumda. Palandöken’deki kayak merkezindeki otellere ise İranlılar büyük ilgi gösteriyor. Yılbaşında oteller dolu olacak. Buradaki oda fiyatları ise 3 ve 7 bin lira arasında değişiyor. Palandöken’deki otellerin %80’i yerli %20’si de yabancı olacak. Yabancı ilgisinin yüksek olduğu 28 Aralık- 2 Ocak tarihleri arasında geceliği 30 bin lira olan odaların dahi rezerve yapıldığı turizm acenteleri tarafından söyleniyor.

YILBAŞI ALIŞVERİŞİ ÇILGINLIĞI

Kurdaki gerileme ile ilgili moral bulan vatandaşlar yılbaşı alışverişine de hız verdi. AVM ve online satış kanalları müşteri akınına uğradı. Bugüne kadar yapılan alışverişlerin ortalamanın üzerine çıktığı belirtiliyor. Yılbaşı yaklaşırken başlatılan kampanyalarla da tüketiciler tarafından ilgi gördü. Hediyelik eşyaların yanı sıra en çok laptop, cep telefonu, televizyon, klima, robot süpürge, kombi gibi ürünler rağbet gördü.

EN GÖZDE KOLYE, BİLEZİK

Yılbaşı alışverişinde mücevherlerin de önemli bir yer tuttuğu gözlendi. ZEN Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emin Güzeliş “Yeni yılda mücevher her zaman ön plana çıkar. Satışlarımız gayet iyi. En çok satan ürünler arasında kolye ve bilezik önde geliyor” diyor.

YILBAŞI SÜSLERİ DE…

E-ticaret hacminin özellikle yeni yıla girerken son haftalarda %25 artması beklenirken ilgi gören ürünlerinde başında ise yılbaşı ağaçları ve süsleri geliyor. Sektör temsilcileri mumlar, yapay çiçekler, kapı süsleri, tablo ve biblolar da satışta önemli yer tuttuğunu söylüyorlar. Ülke çapında yılbaşı alışverişlerinin artması için mağazalarda yılbaşı süslemeleri göze çarparken dün Manisa kuyumcular çarşısını gezdim. Kuyumcu Serdar’ın çayını içtim. Kendisi ile yılbaşı için konuştum. Yılbaşı hareketliliği ve mağazaların yılbaşı ile ilgili bir süslemesini de göremedim. Manisa yeni yıla ilgisiz. Vaka sayıları son günlerde artıyor. Avrupa yeni tedbirlerle yeni yıla giriyor. Aman dikkat yılbaşı kutlayacağım derken sağlığınızdan olmayın. Yeni yılın herkese mutluluk, sağlık ve huzur getirmesini diliyorum. Her şey istediğiniz gibi olsun. Mutlu yıllar!

GÖRÜNMEZ KAZA

Manisa MHP İl teşkilat başkanlığı yapan Avukat Mustafa Karakaş Söğütaltı Kahvesi önünde ters yönden gelen motosikletli kuryenin çarpması sonucu yaralandı. Anında gelen ambulansla şehir hastanesine kaldırılan Avukat Mustafa Karakaş’ın ayağında parçalı kırık tespit edildi. Sağlık durumu iyi

NASIL OLDU?

Çarşamba akşamı her zaman olduğu gibi Söğütaltı Kahvesinde Avukat Mustafa Karakaş, Zülfikar Gürcan ile ben Çapala Mehmet ve Kuyumcu Serdar bir araya geldik. Sohbet ettik. Sonra Mustafa Karakaş Kuyumcu Serdar ile birlikte eve gitmek isterken biz de Zülfikar Gürcan ile evin yolunu tuttuğumuzda bir anda güm diye bir ses ile sarsıldık. Ne oldu diye bakarken 1 dakika önce yanımızdan ayrılan Avukat Mustafa Karakaş’ı kaldırımdaki çimlerde upuzun yatarken gördük. Başında Kuyumcu Serdar var, Berber İbrahim, Cebrail, ben ve Zülfikar Gürcan şaşkınız. Birlikte ambulans çağırdık o sırada oğlum Gökmen de geldi. Birlikte Şehir Hastanesine gittik. Çapala Mehmet, Akın Gezer, Kumaşçı Hakan, İsmail Karadağ yanımızdaydı. Annesi ve babası da geldi. Oğlum Gökmen doktorlarla görüşmeler yaptı. Avukut Mustafa Karakaş’ın tedavisi sırasında yanındaydı. Dostumuzun sağlığı hakkındaki bilgileri ondan aldık. Dün de Mustafa Karakaş’a Şehir Hastanesinde başarılı bir ameliyat yapıldı. Geçmiş olsun Mustafa kardeşim. Beterin beteri vardır buna da şükür.