Doğunun mistik atmosferiyle batının ileri medeniyetlerinin buluştuğu bir bölge: Anadolu… 81 şehriyle medeniyetlerin beşiği olan bu topraklarda yakın bir zaman sonra şehir sayısı 100’e yükselecek. Türkiye siyasi haritası bir değişimden geçecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 il ve 1000 ilçe söylemi ise seçim nedeniyle unutulmuş olsa da en kısa sürede yeniden rafa çıkacak.

Peki, tarihte bu değişimler nasıl oluştu? İşte Manisa’ya en yakın örnek…

Kütahya’dan Ayrıldı, Manisa’dan İlçe Aldı

Yakın bir geçmişe kadar Kütahya’ya bağlı olan Uşak’ın Manisa’dan ilçe alma ve il olma serüvenine yakında bakalım.

Kütahya Sancağı'na bağlı bir kaza olan Uşak'ın, 1924'te Kütahya'nın ilçesi yapıldığı tarihten beri devam eden bir sürecin sonucu... Ancak, 1953 yılında çıkan bir kanunla Uşak, şehir statüsü kazanarak ayrı bir il haline geldi. Bazı sancaklar il statüsünü kaybederek başka şehirlere bağlanırken bazı ilçeler de il yapıldı. Sonra'da il yapılan ilçeler çevresindeki yerleşim yerlerini de etkiledi.

Uşak, Manisa'dan ilçe aldı!

Manisa'nın zengin tarih ve kültür mirası taşıyan Eşme ilçesi yakın tarihte Kütahya’dan ayrılarak ‘Vilayet’ Uşak’a dahil edildi…

Bu olay, yakın tarihte gerçekleşmiş olmasına rağmen, şehirde önemli bir dönemeç olarak hafızalarda yer etti. Uşak’a dahil edilen Manisa ilçesi ve bilmeniz gerekenler haberimizde… 

Facianın üzerinden 10 yıl geçti… Soma’nın gözyaşları 10. yılında! Facianın üzerinden 10 yıl geçti… Soma’nın gözyaşları 10. yılında!

1953 yılına kadar Manisa'ya bağlı bir ilçe olarak varlığını sürdüren Eşme, Uşak'ın vilayet olmasıyla birlikte bu vilayete bağlanmış ve beş ilçesinden biri olmuştur. Bugün hala en eski mahallesi olan Elvanlar'da tescillenen yeni kaymakamlık merkezi, Eşme'nin tarihinde önemli bir döneme tanıklık etmiştir.

Eşme Nerede?

Eşme, Uşak ilinin 62 km güneybatısında yer alan Uşak ilinin nüfus bakımından Banaz'dan sonra en büyük ilçesidir. 3 Eylül 1922 tarihi, Eşme'nin Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır. Bu önemli tarih, Eşme'nin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını ve özgürlüğüne kavuşmasını simgeler.

Derin Bir Kültürel Geçmişi Var | Eşme (Maionia)

MÖ 2.yy itibariyle yani Helenistik çağlardan beri Eşme ve çevresine sürekli yerleşimler olmuştur (Düzköy-Mesatimolos). Friglerin ilk yerleşim noktalarından biri olup ardından MÖ 676’dan itibaren Kimmerlerin hâkimiyetine girmiştir.

Kimmer hâkimiyetinin sona ermesiyle Eşme ve çevresi Lidya egemenliğine girmiştir. Daha sonra Balkanlardan gelmeye başlayan Thrak kökenli göçmenler etkilerini Batı Anadoluda Uşak-Eşme-Kula- Gediz ve Menderes Havzası dolaylarında göstermişlerdir. ’’Maion’’ adını taşıyan ve farklı dilleri olan bu yeni gelen göçmenler bölgeye kendi adlarını vererek ‘’Maionia’’ demişlerdir.

 

Karun Gibi Zenginler Yaşadı

M.Ö. büyük Lidya Devleti gelişirken bu ailenin ilk kralı meşhur Giges, son kralı ise zenginliği ile bilinen ve ‘’Karun gibi zengin’’ deyimine mazhar olan meşhur Kroisus’tur. Büyük İskender ve Batı Anadolu’da hâkim olan Bergama Krallığının hakimiyetinde kalan yöre, MÖ 130 itibarı ile Roma İmparatorluğunun idaresine geçmiştir. Romanın ikiye ayrılmasıyla birlikte MS 476 itibarı ile Bizans (Doğu Roma) hâkimiyetinde kalmıştır.

Kaynak: Haber Merkezi