Ülke olarak salgında ikinci dalgayı yaşıyoruz. Görünen o ki bu ilkinden daha kuvvetli olacak. Çünkü yeni normalleşmeyi tam olarak anlamadık. Herkes de bir rahatlık var. Bu işin sırrı sosyal mesafe, maske, hijyen. Bunları uygulamadığımız zaman koronavirüsü yaymaya devam ediyoruz. Bu virüsü biz taşıyoruz. Sonuçları bu sefer daha da ağır olacak. Vaka sayıları he gün artıyor. Buna karşı devletimizde yeni tedbirleri hayata geçiyor. Adım adım yeni yasaklar gelecek gibi görünüyor. Maalesef ki biz millet olarak yasaklardan anlıyoruz. Düğünlerin hali ortada. İkazlara uyulsa tedbirler içerisinde düğünler devam edebilirdi. Ama yaşanan görüntüler ve olan vakalar bu yasakların gündeme gelmesine sebep oldu. Bana kalırsa 15-20 gün içerisinde sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı gibi konular tekrardan gündeme gelebilir. Ben kendi yaşamımda bu virüse karşı elimden geldiğince önlemlerimi alıyorum. Her sene gittiğim Çeşme-Ildır’da ki yazlığıma gitmedim. Ara ara deniz havası almak için Ege kıyılarını ziyaret ettim. Önümüzde ki günlerde bir daha Ege kıyılarına gidebilirim ama maskemi takarak, sosyal mesafeyi koruyarak. Manisa’da Valimiz Yaşar Karadeniz önderliğinde denetlemeler devam ediyor. Yaptırımlar artacak gibi.  Herkese tavsiyem kurallara, tedbirlere harfiyen uyun. Sağlıkla şaka olmaz.

BAYRAKLAR MANİSA TSO’DAN

Geçen hafta bahsettim. Manisa TSO koronavirüse karşı en üst düzeyde önlemlerin alındığı bir kurum. Salı günü yine antikor testi olmuş tüm personel. Başkan Mehmet Yılmaz her zaman eşeği sağlam kazığa bağlar. En kötüsüne göre düşünür ona göre tedbir alır. Bu virüs günlerinde en aktif kurumların başında geliyor Manisa TSO. Bahsettiğim gibi düzenli testler yaptırıyor.  Bunun dışında maske, stay safe aerosol dezenfektan, kolonya dağıtımı ile üyelerin yanında oluyor. Pazartesi günü Hacı Aydın Besen ile söğütaltı kahvesinde denk geldik. Öğle saatleri civarında. ‘Aydın Besen yemek yedin mi?’ dedi. Ben de ‘Hayır’ dedim. Birlikte kuyumcular çarşına gittik. Tükürük köftesi yemeğe. Ayhan Çıraklar’ın mekanına gittim. Eskiden amcası ve babası vardı. Babası vefat etti. Allah rahmet eylesin. Amcası da emekli olunca dükkan Ayhan ve eşi Mine’ye kaldı. Gittik köftemizi yedik. Daha sonra kuyumcular çarşısında esnafı dolaşalım dedik. Her dükkanda bir bayrak. Kendi kendime dedim ki 8 Eylül için esnaf hazırlık yapıyor herhalde. Daha sonra öğrendik ki Manisa TSO, Dr. Sadık Ahmet Caddesinde ki esnafa bayrak, kolonya ve maske dağıtmış. Esnaf çok memnundu. Daha sonra Başkan Yılmaz ile akşamüstü görüştük. ‘Biz odamıza gelen her üyemize zaten bu ürünleri takdim ediyoruz. Ayrıca komite başkanları da kendi komitelerine dağıtım yapıyorlar. Elimizden geldiğince üyelerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Kuyumcular çarşısı Manisa’nın simge çarşılarından bir tanesidir.  Yarın 8 Eylül Manisa’nın kurtuluş günü. Esnafımız dükkanlarını bayraklarla donatsın istedik’ dedi. Bu işler yarım elma gönül alma işidir. Başkan Yılmaz bu tür işleri çok iyi bilir.

ESNAF DERTLİ

Madalyonun bir yüzü böyle. Diğer yüzü ise esnaf dertli. Çekilen kredilerin geri ödemeleri önümüzde ki aylarda başlıyor. Ötelenen borçlar var. Zaten piyasa bozuk. Yani ekonomi bozuk ama para olanda çok olmayanda da hiç yok. Aradaki makas iyice açılıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan esnafın sesine kulak vereceğini düşünüyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak açıklayacağı yeni bir paket ile esnafımızı rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Koronavirüsün giderek artacağını da düşünürsek esnafı zor günler beklediğini söyleyebilirim. Şunu da net söyleyeyim; ekonomiden herkesin dert yandığı bu günlerde otobanların bu kadar kalabalık, yazlık mekanların bu kadar dolu olması beni şaşırtıyor. O pahalı bu pahalı ama insanımızda lüksünden vazgeçmiyor. Ben bu işi anlamadım. Çapala Mehmet her gün ülke batıyor edasında ekonomiyi anlatıyor ama sabah gazetelerin magazin eklerini okuyorum, dostlarımla konuşuyorum yazlıklar tıklım tıklım.