Başkan Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik program karşısında dövizin düşüşü konuşulurken vatandaş hayat pahalılığında beklenen düşüşün görülmemesi vatandaşın tepkisini çekti. Konuya ilişkin Başkan Erdoğan “Haksız fiyat artışlarına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Üretici, tedarikçi ve perakendecilere sesleniyorum. Fahiş fiyata ve stokçuluğa tenezzül etmeyin yoksa sonuçları ağır olur” derken fiyatlarını dövizin düşmesi ile düşürmeyen marketlerin canı yanacak, cezaların yolda olduğunu ima etti. Ve dedi ki “Yükselttiğiniz gibi indirin” yoksa canınız çok ama çok yanacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçen Cuma günü İstanbul’da önce ekonomist ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe çalışma ofisinde bir araya geldi. Gece de ATV, A Haber, A Para ve News’in gerçekleştirdiği ortak yayında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan “Türk Lirası mevduatların 23,8 Milyar üzerinde arttı, her gün artış devam ediyor. Yeni ekonomik program piyasalarda güveni arttıracak. Kur stabil hale gelecek. Paramız kurdaki oynaklıklara esir olmayacak. Günde birkaç defa etiket değiştirenlerin millet adına takipçisi olacağız. Dolardaki artışla hangi oranda artış yükseltilirse şimdi de geri indirmelerini istiyoruz” dedi.

EKONOMİDEKİ YENİ YOL HARİTASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ekonomideki yeni yol haritasını 2023’e doğru siyasetin nabzını iç ve dış politikadaki durumları anlattığı televizyon programını izledim. A Haber sunucusu Salih Nayman, Özlem Doğaner, Şebnem Bursalı ve Hilal Kaplan’ın sorularını yanıtlayan Erdoğan önemli mesajlar verdi. Türk Lirasının mevduatlarının arttığından bahsederek “Kur stabil hale gelecek. Bu adım uzun vadede bütçeye katkı sağlayacak. Amacımız yatırımcı, sanayici ve tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak ve TL’ye itibar kazandırmaktır” dedi.

VATANDAŞIMIZ İKİ GARANTİYE SAHİP

“Vatandaşımız şuanda iki garantiye sahip. Bir TCMB, iki hazine… vatandaşımızın kaybı olmayacak. Üç, altı, dokuz aylık yatırımda kaybı olmayacak. Belirlenen tarihler neyse belirlenen döviz kuru bunun üzerinden parasını bozdurduğu zaman karşılığını alacak. Çok kısa sürede kurdaki stabilizasyon gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankası aceleci davranmayacak. Kademeli bir şekilde geldiği yöne doğru dönecek. TL’de kendi asli gücünü bulacak. Bu bir hafta mı 10 gün mü sürer herhangi bir oynaklık olmasın diye gerekli adımları atıyoruz”

MUHALEFETİ YALANCILIKLA İTHAM ETTİ

Başkan Erdoğan televizyon programında Millet İttifakının yalanla zaman geçirdiğine değinerek “Muhalefetin yalanları aldı başını yürüyor. Bu muhalefetin yavrularının yalanları had safhaya vardı. Bay Kemal her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yalanlarına devam ediyor. Çünkü Bay Kemal ekonomiden hiç anlamaz. 2023 seçimlerinde bu muhalefete milletimiz gereğini sandıkta yapacağı inancındayım” dedi.

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT HESABINDAN GURBETÇİLER DE YARARLANACAK

Geçen Salı gününden beri tarihin en büyük değer kazanımlarına ulaşan Türk Lirası uygulamaya geçirilen Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabının ayrıntıları netleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı işleyiş için 9 maddelik tebligat yayınladı. Buna göre gurbekçiler de bu uygulamadan yararlanabilecekler. Bu arada yastık altındaki altınlar da yeni düzenlemeler ile ekonomiye kazandırılmaya çalışılacak. Alt ve üst limit yok. En yüksek faiz %17. Vakıfbank kur korumalı hesabı devreye aldı. MÜSİAD “Haydi Türkiye” diyerek üyelerine çağrı yaptı. Başkan Mehmet Asmalı “Üyelerimiz fiyatlarda %20 indirim yaptı” dedi. Yeni yıla az zaman kaldı. Bakalım Başkan Erdoğan’ın Sivil Toplum Örgütlerinin fiyatları düşürün kampanyası hayat pahalılığına merhem olacak mı göreceğiz. Ticaret Bakanlığı 81 ilde denetime başladı. Bakanlık vatandaştan fiyat indirmeyenleri şikayet çağrısında bulundu.