Bir yandan asrın felaketlerinin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Diğer yandan seçim 14 Mayıs’ta yapılması için hazırlıklar sürüyor. Ankara kulislerinde ve Cumhur İttifakı cephesinde seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılmasına kesin gözü ile bakılıyor. Bu konuda Başkan Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin anlaştığı ifade ediliyor. Sürpriz bir gelişme olmazsa 10 Mart’ta Başkan Recep Tayyip Erdoğan seçim için 14 Mayıs tarihini açıklayacak. Ben de Ankara kulislerindeki konuşulanların gerçekleşeceğine inanıyorum. Büyük konuşmayayım. Seçimler kesin yapılacak. Bendeki son bilgi 14 Mayıs. Anayasaya göre seçim ilanı cumhurbaşkanının iradesi ya da TBMM kararı ile olabiliyor. Cumhurbaşkanı mart ayının 10’una kadar açıklamaya yapınca seçim süreci başlıyor. YSK da 60 gün içinde seçim yapmak zorunda. AK Parti 14 Mayıs’ta yapılması düşünülen seçimin taslak programı oluşturulmuş durumda. 6’lı masa toplansa da başkan adayını açıklama durumunda değil. Kılıçdaroğlu ile Akşener arasındaki oyun ne zaman bitecek bilmiyorum. Çapala Mehmet 6’lı masadan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıkacak diyor. Pazar günü öğleden sonra avukat Mustafa Karakaş, Aydın Besen ve gazeteci Murat Yalçın ile Söğütaltı Kahvesinde bu konuları tartışırken dedim ki “Kılıçdaroğlu aday olmayacak” herkes sustu. Çapala Mehmet’e döndüm “Ekrem İmamoğlu hala aday olabileceği umudunu taşıyor. Sözcü TV’nin yayına başlaması onun için bunu bil. Burada Yılmaz Özdil Kemal Bey’in adaylığını engellemek için yayın yapacağı duyumu var bende” dedim. Gerçi şunun şurasında ne kaldı? Mart ayına da girdik. Macun tüpten çıkınca nasıl geriye dönemezse başkanlık ve milletvekillerini belirleyecek seçim mutlaka yapılacak.

YÜKSEK SEÇİM KURULU KARAR VERECEK

Seçim 14 Mayıs’ta yapılırsa 13,5 milyon insanı etkileyen deprem bölgesinden milyonlarca insanın başka illere gitmesi ile karşı karşıyayız. Bu kişilerin nasıl oy kullanacağına YSK karar verecek.

ŞEBNEM BURSALI’NIN ANALİZİ

Sabah Gazetesinden köşe yazarı Şebnem Bursalı Aydınlıdır. Yeni Asır Gazetesinde genel yayın yönetmenliği yaptığı dönemde bende spor yazarı olarak Galatasaray ve Vestel Manisaspor’un maçlarını takip edip yazıyordum. Kendisi ile hukukumuz fazladır. 14 Mayıs’ta yapılması muhtemel seçimlerde herkesin merak ettiği depremzedelerin nasıl oy kullanacağı konusunda bir çalışma yapmış. Çeşitli kaynaklardan aldığı bilgiye göre seçimle ilgili süreç ve oy kullanma şöyle gerçekleşecek diye yazdı Şebnem Bursalı;

1- Deprem yaşanan 11 ilde milletvekili sayıları değişmeyecek, Aralık ayında açıklanan sayılar geçerli olacak.

2- Oy kullanma yeri ile ilgili kurallar da geçerli. Seçim takviminin Resmi Gazetede yayınlandığı günden itibaren seçmen Mart ortasına kadar birinci adres ve ikinci adres olarak iki adres belirleme hakkına sahip. Örneğin, bir öğrenci Aydın'da yaşıyor ama Ankara'da üniversite okuduğu için yurtta ya da evde kalıyor. Yasal süreç içinde belirtmesi halinde iki adresten birinde oy kullanabilir.

3-YSK; kesin seçmen listeleri ve adreslerini seçmenlerin MERNİS'teki bilgileri neyse ona göre ilan eder.

DEPREMZEDE OYUNU NEREDE NASIL KULLANACAK?

4- En çok merak edilen ve tartışılan konuya gelince; Eğer depremzede iseniz ve bir başka şehirde yakınınızın yanında geçici ya da temelli ikamet ediyor ya da bağımsız olarak bir başka şehre yerleşmiş iseniz; yeni yerleştiğiniz yerde üzerinize bir elektrik ya da su faturası var ise fatura beyanı ile, yok ise yanında ikamet ettiğiniz yakınınızın beyanı ya da hukuki terminolojiye göre muvaffakkatnamesi alınarak yaşamaya başladığı ilde ya da ilçede oy kullanabilecek. Ama istediği takdirde, deprem bölgesindeki adresinde kullanmak istediğini beyan ederse, eski adresinde kullanabilir.

Yani; başka illere yerleşen depremzedeler için o illerde özel sandıklar kurulup, geldikleri deprem bölgesi için oy kullanmaları söz konusu değil.

Bu arada deprem yaraları sarılırken tribünlerdeki provokatörler futbolu siyasete alet etmelerini ayıplıyorum. Bunların deprem yağmacılarından hiçbir farkı yoktur.

HİKMET ORAY YALÇIN VE OSMAN TALU İLE

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki fabrikasını denetlemeye giden savaşın izleriyle burada karşı karşıya kalan 14 saatlik yolculuk ile Türkiye’ye dönen Ekonomist Dr. Hikmet Oray Yalçın ve Yuntdağı’ndaki Talu Çiftliğinin sahiplerinden iş insanı Osman Talu ile OSB’de Palet Restoranda birlikte olduk. Gündem her ne kadar depremin acıları da olsa sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Çarşamba günü grup toplantısında seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağını tekrar etmesi üzerine konu Türkiye’nin kaderini belirleyecek seçimler ile ilgili noktaya da geldi. İstanbul’da yaşayan iki iş insanı Osman Talu ve Hikmet Oray Yalçın da Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında gerçekleşecek olan 14 Mayıs’ta başkanlık ve milletvekili seçimlerinin her iki taraf için de zor geçeceği üzerine Palet’in işletmecisi Yusuf ile görüş birliğine vardık. Anlaşıyor ki artık büyük bir ihtimalle Türkiye’nin kaderini belirleyecek seçim 14 Mayıs’ta yapılacak.

SEÇİM ÜZERİNE

Ülkenin kaderini belirleyecek seçimler üzerine bir değerlendirme ve görüş alışverişinde bulunmak üzere oğlum Gökhan, torunum ve şehir kulübü işletmecisi Ecevit ile bir araya geldik. Oğlum Gökhan seçim sonuçları üzerinde tahmin yapmanın güç olduğunu ifade etti. Kutuplaşmış bir toplumun seçmenin sandıkta ne tavır alacağını ben de merak ediyorum. aklar ve karaların belli olması için seçim gününü sabırsızlıkla bekliyorum. Toplum olarak normalleşmemiz gerekiyor. Depremin meydana getirdiği acı ve ıstıraplar üzerine siyaset yapmanın ayıp olduğu düşüncesindeyim. Atatürk’ün kurduğu devletimiz var. Bunu unutmayalım.