Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni yılın ilk kabine toplantısını Pazartesi günü yaptı. 3 saat süren toplantı sonrası yarım saatlik konuşmasında memura ve emeklilere zamları açıkladı. Emeklilerin durumu ile ilgili olarak da “Emeklilerde 2500 liradan düşük emekli maaşı olmayacak” dedi. Başkan Erdoğan SSK ve Bağkur emekli aylıklarına da 25,5 zam yapıldığını açıkladı.  Yeni zamlar Ocak ayı maaşlarına yansıyacak. En düşük memur maaşı da 6 bin 368 TL oldu. Bir emekli olarak yapılan zamların fazlasını beklediğim için hayal kırıklığı ile karşı karşıya kaldım.

ENFLASYON %36,2 OLURKEN

Milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisi, sözleşmeli personelin dört gözle beklediği zammın belirleneceği toplantı öncesi emeklilerin hayalleri medyanın da yazıp çizmesi ve yapılan açıklamalar ile yükseklerdeydi. Asgari ücrete yapılan zamma yakın bir zammın kendilerine de verileceğini bekliyordu SSK ve Bağkur emeklileri. Söğütaltı Kahvesinde bilinen dostlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücrette olduğu gibi emeklileri de memnun edeceği görüşündeydik. Ayrıldık. Eve gittim TV karşısına geçtim. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamayı beklemeye başladım. Toplantı devam ederken TV kanalları alt yazılarında “Kurda istikrar için yeni plan var mı? Memura ek zam yapılacak mı? Yeni ekonomi tedbirleri ne olacak? Fiyat artışlarının önüne nasıl geçilecek?” sorularını yansıtıyorlardı.

Saat 19.30’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ulusa sesleniş konuşmasını yapmaya başladı. Başkan Erdoğan “Memurlarımızın maaşlarında Temmuz-Aralık ayı farkı ve toplu sözleşme gereği olarak toplam yüzde 28 oranında bir artış yaptık. Memurlarımızın maaş artış oranı yüzde 30,5’a çıkartarak onlara ilave destek sağlanmış oluyoruz. Emeklilerimize maaşında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. Hiçbir emeklimiz 2500 lira altında maaş almayacak” dedi.

Sosyal Sigortalar emeklisi olarak ne kadar zam alacağımızı bu konuşmadan anlamadım. Ne olup bittiğini öğrenmeye çalışırken bizlere yapılan zammın %25,5 olduğunu öğrendim. Doğrusu hayal kırıklığına uğradım. Bu zam oranını küçümsediğimden değil. Beklentiyi toplantı öncesine kadar o kadar yüksek tuttuk ki bir de enflasyon oranı AK Parti iktidarının başlangıcından bugüne kadar en yüksek oranda gerçekleşmesi zam miktarının %35-40 civarında olacağı bekleniyordu. Olmadı. Aydın Besen’in dediği gibi “Sona kalan dona kalır” sözleri gerçekleşti. Asgari ücrete yapılan zam oranın ilanın hemen arkasından emeklilere de zam gündeme gelseydi zamların derecesinin yüksek olacağı görüşündeyim. Hayaller gerçek olmadı.

ZAMLI MAAŞLAR HESAPLARA NE ZAMAN YATACAK?

Devlet memurları sözleşmeliler geçici personel ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak’ta alacaklar. Sosyal Sigortalı emeklilerine zamlı maaşları 17-26 Ocak tarihleri arasında Bağkur emeklilerine de 25-28 Ocak tarihlerinde ödenecek. Yeni yılın zamları hayırlı olsun. Sağlık ve afiyet içinde harcamak nasip etsin. Dün yazdığım gibi salgın hastalığa karşı tedbirlerimizi elden bırakmayalım.