Hikmet Oray Yalçın Ekonomist Manisalı Yuntdağı’ndaki Talu Çiftliğinin ortaklarından. Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de çikolata ve bisküvi fabrikası var. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin beşinci gününde Manisalı Hikmet Oray Yalçın Kiev’deki evinde yeğeni Ali Eray Alpözen ile Rusların attığı füze ve bombalar altında yaşıyor. Kiev’deki sokağa çıkma yasağına rağmen evinden her türlü tehlikeyi göze alarak 16 km uzaklıktaki Türk Büyükelçiliğine ulaştığını bana telefonla bildirdi. Ekonomist iş insanı Hikmet Oray Yalçın “Büyükelçiliğimiz daha güvenli. Şu anda 200 kişi elçilikte tahliye bekliyor. Buradan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın takip ettiği tahliye imkanları ülkeme dönmeyi bekliyorum” dedi.

KİEV’E NE ZAMAN GİTTİ?

Geçen Salı günü Rusya-Ukrayna krizinin baş gösterdiği anlarda THY uçağı ile Kiev’e gelip çikolata ve bisküvi fabrikasına gitmişti. Anlaşılan o ki Rusya Ukrayna krizinden savaş çıkacağı ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı tahminini Hikmet Oray Yalçın yakalayamamış. Kendisi ile telefonla savaş başladığından bugüne kadar birkaç kez konuştuk. Bana fabrikayı kapattım evde yeğen Ali ile Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının durdurulmasını bekliyoruz demişti.

UKRAYNA HALKI DİRENİYOR

Şu anda Ukrayna halkı Rus güçlerini şehirlerinden uzak tutmak için varını yoğunu ortaya koyarken Belarus’ta  Rus ve Ukrayna yetkilileri görüşmelerini sürdürüyor. İşgal başladığı günden bu yana güçlü bir lider profili çizen Amerika’nın güvenli bir bölgeye almaya çalıştığı Zelsinki “Ülkemden ayrılmam, korumak için savaşacağım” demesi tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Asker, sivil sokak sokak savaşan Ukrayna Rus ordusunun hızını kesti. İşgal edilen bazı bölgeleri geri alırken başkent Kiev’de göğüs göğüse çarpışmalar sonunda Rus tankları gerilemek zorunda kaldı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte Ukrayna askerleri merkezde kontrolü sağladı. Çatışmaların en yoğun olduğu Harkov’da Rus askerleri sert bir savunmayla karşılaştı. Rus ordusunu püskürttü. Savaş durmadı devam ediyor. Dünyanın Rusya’ya yaptırımlar uygulayacağı ilan edildi. Bakalım ne olacak?

Bu arada ben de Manisa’da Ukrayna ile ilgili Ahmet Çiftçi ve uzun aradan sonra beraber olduğumuz Fikret Taşçı ile Rusya Ukrayna’nın işgal krizi üzerinde değerlendirmeler yaptık.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN ROMANYA’YA YOLCULUK

Rusya’nın kuşattığı Ukrayna’nın başkaneti Kiev’deki evinden Türk Büyükelçiliğine zor şartlarda sığınan Manisalı iş insanı Hikmet Oray Yalçın büyükelçiliğin organizasyonundaki tahliye çerçevesi içerisinde Romanya üzerinden Türkiye’ye gelmek üzere hareket etti.