Dünyada ve ülkemizde gündemi enflasyon yüksekliği ve hayat pahalılığı oluşturuyor. Rusya ve Ukrayna arasında savaş çıkacakmış kimsenin umurunda değil. Hükümet vatandaşının enflasyon ateşini düşürmek için gıda fiyatlarında elini taşın altına koyarak KDV’yi yüzde 8’den 1’e indirirken bazı fırsatçıların sahneye çıktıklarını görüyoruz. 7 puanlık indirim öncesi çay, yağ ve yumurta gibi gıda ürünlerine zam yapan marka ve marketler önce fiyatı yükseltip sonra göstermelik yüzde 7 indirim yapma numaraları vatandaşı çileden çıkarıyor. Fiyatlarda yapılan bu hileler vatandaşın isyanını yükseltiyor.

KDV indiriminden öncesi fiyat artışında bazı ürünlere dikkati çeken zamlar yapıldığı vatandaşlar tarafından tespit edildiği iddiaları ile sosyal medyada çalkalandığını görüyoruz. Şubatın ilk haftasında 109 TL’den satılan markalı 5 litrelik yağın fiyatı KDV indiriminin yapılacağı günden önce 119 TL’ye yükseltildiği ardından gelen yüzde 7’lik güya indirimle 111 liraya düştüğü görülüyor. 38 liraya M boy 30’lu yumurta indirimden bir gün önce 45 liraya çıkarılıyor. Sonra da KDV indirimi numarası ile fiyatı 42 liraya vatandaşa satıldığı ortaya çıktı. Bu konuda marketlerde bu fiyatların neden böyle olduğu sorulduğunda maliyet fiyatların artışından dolayı zamlandığını bunun da KDV indirimi öncesine denk geldiği vatandaşa dalga geçer gibi anlatılıyor. Denetimlerin nasıl yapıldığı merak konusu olurken bu konuda Aydın Ağaoğlu piyasada binlerce ürün olduğunu her markete birer denetim elemanının konulamayacağına değinerek “Burada vatandaşlarımıza görev düşüyor. Bilinçli tüketici olarak marketlerde yapılan usulsüzlükleri Ticaret Bakanlığı Alo 178 hattına iletebilirler ya da mobil tüketici uygulaması ile durumu ihbar edebilirler. Böylece bakanlıkta nokta atışı yapar. Bu fırsatçılarla el birliği ile mücadele edeceğiz. Özellikle temel gıda ürünlerinde üretici marketlerin en çok ithal girdilerini öne sürerek fahiş fiyatlarla mallarını piyasaya sürdükleri yollarında ihbarlarla alıyor ve değerlendiriyoruz. Bataklığı kurutmamız için bilinçli tüketicilerimize büyük görevler düşüyor” dedi.

VATANDAŞ İNDİRİMİ YAPILDIĞINA İNANMIYOR

Günlük yaşantımda evden koronavirüsteki artış nedeni ile öğleden sonra çıkıyor, eski adliyenin karşısındaki Söğütaltı Kahvesinde çayımı içerken vatandaşların büyük bir kısmı gıda fiyatlarında yapılan %8’den 1’e indiren KDV’nin fiyatlara yansımadığını konuşuyor ve indirim yerine daha zamlı satıldığına inanıyorlar. Bugünlerde Hasan Çoksöyler ile Söğütaltı Kahvesinin önünde sık sık karşılaşıyoruz. Çoksöyler evin temel gıda maddelerini kendi aldığı için beraberce marketlerde kısa tur yaptık. ŞOK’a girdik. Çoksöyler’in dediği gibi marketlerin en ucuzcusu dediği ŞOK’ta fiyatların az da olsa indirildiğini söyledi. Bu arada dostumuz Osman Talu’nun Talu Çiftliğinde ürettiklerini şubeler bazında tüketiciye sunulduğunu biliyorum. Manisa Lisesine varmadan Talu Çiftliğinin ürünlerinin satıldığı şubenin önünden geçerken büyük harflerle yazılan %7 indirim uygulanmaktadır yazısını görünce Hasan Çoksöyler ile birlikte fotoğraf da çektirdik. Pazartesi gününden beri Ticaret Bakanlığının elemanları sıkı bir denetim yaptıkları bilgileri de geldi. Kusurlu bazı marketlere de ceza kesimlerinin yapıldığı yolunda bilgiler de var. Ama vatandaşı KDV indiriminden sonra fiyatların düştüğüne inandırmak çok zor görülüyor.

ZERRİN AĞAR’IN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADIK

Bizim Olay Gazetesinde özel günleri kutlamak modadır. Çalışanları başta benim olmak üzere Olay ailesi ile birlikte yapıyoruz. Uzun süredir gazeteme gitmiyordum. Esra ile Zerrin çağırınca gittim. Bir süre sonra Esra Kale elinde pasta ile Zerrin Ağar’a ‘İyi ki doğdun Zerrin’ dedi. Birlikte Zerrin Ağar ile yaş günü pastasını kestik. Hanımların yaşı sorulmaz. Zerrin Ağar’ın kaç yaşına girdiğini sormadım, bilsem de yazmam. Doğum günün kutlu olsun Zerrin Ağar.