Tepkiler... Tepkiler... 24 Nisan 1915 olayları ile ilgili ABD Başkanı Joe Biden’in soykırım ifadesini kullanmasına tüm ülkeden çığ gibi büyüyen tepkiler sürüyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından açıklamalar, Türkiye’ye atılan büyük iftira olarak değerlendiriliyor. Bir tek içimizde HDP Merkez Yürütme Kurulu 1915 olayları ile ilgili “Ermeni soykırımı utancı ile yüzleşin” diye bir açıklama yapması da büyük tepki çekti. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş açıklamasında “Ermeni lobilerine yaranmak adına Türkiye’ye bu iftirayı atanlara Vietnam’da Bağdat’ta, Felluce’de döktükleri kanları, Ebu Garip hapishanesindeki iğrenç işkencelerini, Hiroşima ve Nagazaki’ye attıkları atom bombasıyla çocuk, kadın demeden kuruttukları nesilleri hatırlatırız” dedi. Ağzına sağlık Numan Kurtulmuş diyorum. Yeni neslin hiç bilmediği ABD’nin gerçek yüzlerini ortaya koyuyorsun. Sözlerinin altına imzamı atarım. Bildim bileli ABD’nin ülkemize yaptırmak istediği yatırımlara karşı dik durduğumuzda hemen karşımıza 1915 olaylarını gündeme getirerek “Yaptığınız Ermeni soykırımını tanırım” tehdidini koyuyordu. Her 24 Nisan tarihinde ABD ne diyecek diye kulaklarımızı Washington’a çevirdiğimiz günleri unutmuyorum. ABD Başkanı Biden’in seçilmeden önce de Türkiye için söyledikleri ortada. Seçildiği günden 20 Nisan’a kadar NATO ülkesi Türkiye’nin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aramayan bir ABD Başkanı. ABD Başkanı Biden’in bu açıklamasına tepki gösterelim. Ama böyle bir açıklama yapmayacağını ülkemizi yönetenler düşünüyorsa iş o zaman bana göre kötü. Biden’in böyle açıklamasını bekliyordum. ABD ile ilişkilerimizde tarihimizin en kötü dönemini yaşadığımız bir gerçek ile karşı karşıyayız. ABD ile ipler kopacak mı diye televizyonda yorum yapanlara da şaşırıyorum. Kopacak ip mi kaldı? Kendi savunma sanayimizi genişlettikçe çılgına dönüyorlar. Rusya ile ilgili yakınlaşmamızı onlarla üst üste anlaşmalar imzalamalarımız bugüne kadar ülkemizi yönetenleri darbelerle hizaya getirmeye çalışan ABD’yi çileden çıkardığı bir gerçek. Biden demedi mi muhalefete yardım edelim Recep Tayyip Erdoğan gitsin diye? ABD’nin yeni başkanı Biden’in Ankara’yı hedef almak için Ermenileri kullanacağı bundan sonra belli olmuştur. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanına güzel örneklerle cevap verirken “Soykırım diyen aynaya baksın” dedi.

ERMENİ İDDİALARI NEDİR?

Tarih hocası Erhan Afyoncu’nun 25 Nisan Sabah Gazetesindeki Tarihin Pusulası köşesinde Milli Mücadele Ermeni meselesine son noktayı koydu başlıklı yazısını dikkatle okudum. Tarih yazarı Erhan Afyoncu “ Ermeni meselesi, 1878 Berlin Kongresi’nden itibaren gündemimizden hiç düşmedi. Ancak Milli Mücadele’de kazanılan zaferle Ermenilerin Anadolu’da bağımsız devlet kurma hayali suya düştü ve Türkiye açısından Ermeni meselesi sona erdi. Milli Mücadele döneminde Ermenilerin Türklere karşı yaptığı zulüm ve katliamların önüne geçilmek için büyük mücadele verildi. Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Ordusu, Ermenileri mağlup ederek Doğu Anadolu'daki Türk, Kürt ve Çerkezlerin can ve mal güvenliğini sağladı. Güneydoğu Anadolu'da ise Ermeniler, Fransızlarla işbirliği yaparak, katliamlara başlamışlardı. Bölge halkının Fransız ve Ermenilere karşı başlattığı mücadele başarıya ulaşınca Güneydoğu Anadolu'da da halkın can ve mal güvenliği sağlandı.

Lozan görüşmelerinde İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon, Ermenilere Doğu Anadolu'dan toprak verilmesini talep etti. İsmet Paşa, cevaben Türkiye'nin Ermenilere verecek toprağının olmadığını ancak Türkiye'de kalacak Ermenilerin Türklerle dostça yaşayabileceğini söyledi. Daha sonra ABD temsilcisi meseleyi tekrar gündeme getirince, İsmet Paşa Anadolu'da Ermenilere herhangi bir otonom tanınamayacağını açıkça belirtti. Lozan Antlaşması'na Ermenilerle ilgili herhangi bir özel madde konulmadı.” diyor.

ERMENİ MESELESI 1878’DEN BERİ GÜNDEMİMİZDEN HİÇ DÜŞMEDİ

Ermeni meselenin 1878 yılından beri gündemden düşmediğini belirten Tarih Yazarı Erhan Afyoncu bu konuda “Ermeni meselesinde önemli bir nokta, Ermeni iddialarının sadece Osmanlı dönemini kapsamadığı, 1915-1923 arasındaki dönemi, yani Milli Mücadele'yi de içine aldığıdır. Zaman zaman bazı kimselerin dediği gibi Ermenilerin sözde iddialarının kabul edilmesiyle Osmanlı suçlanacak ve mesele bitecek değildir. Bu durum Türk milletinin yapmadığı bir hadiseden dolayı dünya kamuoyu karşısında suçlu duruma düşmesine sebep olunması demektir ve Ermenilerin hedeflediği tazminat yolu böylece açılacaktır.

Ermeni meselesi, 1878 Berlin Kongresi'nden itibaren gündemimizden hiç düşmüyor. Ancak Türkiye'nin Ermeni meselesi, Milli Mücadele'de kazanılan zaferle sona ermiştir. Şimdiki mesele, Türkiye için Osmanlı'nın son döneminde olduğu gibi hayati bir durum değil sadece başka ülkelerin kendi çıkarları için Türkiye'ye karşı kullanmaya çalışacağı ve zaman zaman baş ağrısı oluşturacak bir durumdur. Nitekim Ermeniler, senelerdir dünyanın dört bir tarafında kendi lehlerine karar aldırmalarına rağmen bir arpa boyu kadar bile yol gidemediler. Kendi tezlerini Türklere ve Türkiye'ye kabul ettiremedikten sonra bir netice alamayacaklarını anladılar. Bu yüzden şimdi yoğun bir şekilde Türkiye içinde yandaş bulmaya ve propagandalarını yaptırmaya çalışıyorlar. Türkiye'de son yıllarda Ermeni tezini savunan onlarca kitap yayınlandı. Gazete köşelerinde Ermenilere hak veren makaleler yazıldı. Bütün bu propagandanın amacı, bize katil damgasını vurmak. Atalarımızın Ermeni soykırımı yaptığını iddia etmek, siz katilsiniz demektir.

Şimdi bize "Biz katiliz. Ermenileri yok ettik" dedirtmeye çalışıyorlar. Ancak boşuna, zira Ermenilerin Anadolu'da bağımsız devlet kurma hayali Milli Mücadele'de kazanılan zaferle suya düştü. Atatürk’te bütün isteklerini reddetti” diye tarihteki Ermeni meselesinin iç yüzünü anlatan tarihçi Erhan Afyoncu’ya beni aydınlattığı için teşekkürlerimi sunuyorum. Zamanında rahmetli Özal hep tarih okuyun tarih okuyun diye uyarırdı. Haklıymış. ABD Başkanı Biden’in politik bu açıklaması ileride ABD’ye çok pahalıya mal olacağını düşünüyorum. Türkiye gibi Ortadoğu’da güçlü bir devleti kenara koymak ve Yunanistan ile teşkili mesai yapmanın zararları ağır olur. Bekleyelim olaylar nasıl gelişecek Başkan Biden ile Erdoğan’ın görüşmesinden ne çıkacak?