Geçen hafta ekonomist Dr. Hikmet Oray Yalçın Manisa’daydı. Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Ataman Taydaş ile Hayrullah Solmaz’ın Bıyık’ına gittik. “Olmazsa olmaz Hayrullah Solmaz da geldi. Et üzerine yemeklerimizi yedik. O da hafif bir yemek istedi. Kızartma patates ve biber getirdiler sarımsaklı yoğurt ile Hayrullah Solmaz afiyetle yedi. Bıyık da o akşam koronavirüs tedbirlerinden nasibini almış. Koca kafede üç beş masa vardı. Hayrullah Solmaz her zamanki gibi şıktı. Hoş sohbete başladık. Yeni Merkez Bankası ve Maliye Bakanı üzerinden ekonomide bundan sonraki gelişmeleri konuşmaya başladık. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide yeni tedbirlerin geleceğini acı da olsa uygulayacaklarını hem Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Maliye Bakanının alacakları tedbirleri destekleyeceğini söylemesini de masaya yatırdık. Kısa sürede dolar ve altında düşüş başladı. Nereye kadar belli değil. 19 Kasım’da Merkez Bankası bir kısım tedbirleri açıklayacak. Bunlar üzerine ekonomist Dr. Hikmet Oray Yalçın ve Hayrullah Solmaz piyasada güven olursa ekonomi de iyiye gider dediler. Her ikisi de doları hükümetin 7 lira civarına çekmeye çalışacaklarını söylediler. Ben ve Ataman Taydaş masada dinleyiciyiz. İkimizin de para politikaları ile ilgili konuşma hakkımız yok. Kendi yağımızda kavruluyoruz.

EKONOMİDE 19 KASIM’DA NE TERBİRLER ALINACAK?

Ekonomide yeni sayfada neler olabileceği 19 Kasım’da belli olacağı sinyalleri geliyor. Hayrullah Solmaz ve Hikmet Oray Yalçın ekonomideki yapısal değişikliklerinin gündemde olduğu bugünlerde nelere yatırım yapılabileceklerini aralarında konuşuyorlar. Dolar ve altında düşme bekliyorlar. Muhalefet ekonominin pamuk ipliğine bağlı olduğunu değerlendiriyor. Ben ülkenin ekonomisinin battı bitti mahvolduk gibi değerlendirmelere katılmıyorum. 50 yıllık meslek siyaset yaşamımda Başkentteki dostlarla bir araya geldiğimiz çok dönemler oldu. Hep çizilen kara toplarla karşılaştım. Sıkıntılar olmadı mı 25 sente muhtaç günler geçirmedik mi? Geçirdik. Ama bugünlere nüfusumuzu ve ekonomimizi büyüterek geldik. Savaş ekonomimizi geliştirdik. Azerbaycan’ın zaferine yardım ettik. bugünlerde koronavirüs belası ile dünya nasıl uğraşıyorsa ülkemiz de uğraşıyor. Tedbir üzerine tedbir alıyorlar. Vaka sayıları ve ölümler artıyor. Koronavirüs bizleri korku içinde yaşayan bir toplum haline getirdi. Bütün suç 65 yaş üzerine yıkıldı. Tedbirler onların üzerine. Bakın bir daha yazıyorum. Yanlış. ABD koronavirüs yok mu? Var. Başkanlık seçimini kim kazandı 78 yaşındaki Biden. Nasıl kazandı? Eyalet eyalet dolaşarak. ABD’de yaşayan Dr. Mehmet Öz “Koronaya hepimiz yakalanacağız. Bu virüsten kaçış yok. Ne kadar geç yakalanırsak o kadar iyi” diyor. Dr. Öz 8 maddede korunma tedbirlerini tekrar ediyor. Karantina altına girmek. Temizliğe dikkat. Bağışıklığa iyi gelen sarımsak, yoğurt, meyve, sebze. Evde de bol bol spor yapmak. Bol bol su içmek.

Koronavirüs şuanda azgın bir durumda. Dünyada da öyle. Bıyık’ta Hayrullah Solmaz masada bizi sınava soktu. 2018 yılında korona yoktu. Ülkemizde her türlü hastalık, kaza, cinayetten kaç kişi öldü diye sordu. Ataman ile birbirimizin yüzüne baktık. Hikmet Oray da bizim gibi sustu. Hayrullah Solmaz kendi sorduğu sorunun cevabını kendi verdi. Bana dönerek “Bak başkan 2018 yılında koronavirüs yokken ülkemizde 980 bin yeni doğum olmuş. Ölüm ise 450 bin. Bunun 150-200 bini kanserden” dedi. Hayrullah Solmaz’ın söylediklerine baktığımızda koronavirüs korkusu ile yaşamak güzel bir şey mi? Kurallara maske takmakla başlamak korunmanın en önemli faktörü. Kalabalık içine girmemekte sayılabilir. Yalnız koronavirüsten kurtulalım derken alınan tedbirlerle esnaf kesiminin ekonomisinin yok olduğunun farkında mıyız? Restoran kafe gibi mekan sahibi dostlarımdan pek iyi haber alamıyoruz. O gün Hayrullah Solmaz’ın Bıyık’ının halini gördüm. Hayrullah Solmaz nasıl olsa idare eder. Doğru. Ama o mekandaki çalışanların endişelerini de gördüm. İşler ortada ya işimizden olursak düşüncelerini gözlerinden okur gibiydim. İzmir, İstanbul ve Ankara’da bu işlerle hayat mücadelesi veren dostlarımdan bir kısmı saat 22.00’de kapanma durumundan dolayı mekanlarının kapılarına kilit vurmak zorunda olduklarını söylüyorlar. Bu şartlarda mekanımızı açık tutmak imkansızlaşıyor diyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Normal süreye yaklaştık. Maskesiz gezeceğiz. Yeter ki tedbirlere uyalım” diyor. İnşallah diyorum. Bıyık’ta Hayrullah Solmaz ile birlikte sohbet ettik. 21.45’de veda ettik. evli evine köylü köyüne diyerek. Hikmet Oray İstanbul’a koronavirüsün içine gitti. İşi zor.