Pazartesi akşamından bugüne kadar neler oldu neler, “Ne olacak bu ülkenin hali” diye felaket tellallığı yapanlara Başkan Recep Tayyip Erdoğan kabinesini topladı ve dolara ekonomi yumruğunu indirdi. Hiç kimsenin aklının ucundan geçirmediği ekonomi tedbirlerini televizyonda açıklamaya başlayınca döviz kurunda 18,30’lara varan yükseliş yapan dolar birden bire düşüşe geçti. 20 lirayı geçen euro da tepetaklak gerileme başladı.

Başkan Erdoğan’ın döviz kurlarındaki dalgalanmayı durduran serbest piyasa kuralları içerisinde devreye sokulan finansal araçlar etkisini kısa sürede göstermesi doların 12,50 küsurlara, euronun 14 küsurlara, altının da bin liradan 709 liraya gerilemesine neden oldu. Vatandaşta Türk Lirasına dönüşü ülke çapında büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlar Türk Lirasına değer kazandıran yeni ekonomi politikasını destek için döviz bürolarına koştu.

KARARLAR SEVİNÇ YARATTI

Başkan Erdoğan’ın konuşması ile döviz kurlarındaki iniş ülkemizde coşku ile karşılandı. Burunlarından kıl aldırmayan kendilerini kaf dağında gören iktisatçı, ekonomist ve felaket tellalı yorumculara Başkan Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşması yetti arttı. Yarım saatte sus pus oldular.

KUR KORUMALI MEVDUAT NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaşın kurdaki oynaklıktan mağdur olmasını önleyecek “Kur Korumalı Mevduat” hesabı şöyle işleyecek: Türk Lirası vadeli hesaplar en az üç aydan başlayacak. Altı, dokuz, on iki ay vadeye göre bankalarda açılabilecek. Minimum faiz oranı Merkez Bankasının politika faiz oranı olarak uygulanacak. Vade sonunda o vade için belirlenmiş olan faizin getirisi hesaba işlenecek. Aynı zamanda döviz kurundaki değişime bakılacak. Vade başı ve sonundaki kur karşılaştırılacak. Kurda faizin üstünde artış varsa o tutar hesaba TL olarak eklenecek. Stopaj alınmayacak. Kurdaki değişim faiz oranın altında kalırsa vade sonunda ana paraya sadece mevduat faizi yansıyacak. Kur farkı hesaplaması için Merkez Bankası her gün saat 11.00’de ABD doları için döviz alış kuru yayınlayacak. Yeni sisteme bütün bankalar katılacak.

DÖVİZDEKİ FIRTINANIN DURMASINI NASIL İZLEDİM

Pazartesi akşamı maçları izlerken oğlum Gökhan’dan “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını izle” ikazını aldım. Hemen dinlemeye başladım. Başkan Erdoğan herkesi ters köşeye yatırdığı felaket tellallığı yapanların başlarına karalar bağladığı tedbirlerle dövizin anında düşüşe geçişini izlemeye başladım. İstanbul’dan gelen Ekonomist Hikmet Oray Yalçın telefonla aradı “Başkan Erdoğan doların anasını ağlattı Ertuğrul abi. Dolar tepe taklak düşüyor” deyince evden çıktım Söğütaltı Kahvesine gittim. Ekonomist Yalçın ile değerlendirme yaptım. Dolar, euro ve altın yıldırım hızı ile pazartesi gecesi düşmeye başladı. Bir ara dolar 11,30’a kadar düştü. Yeni ekonomik modele destekler görülmeye başlandı. Ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki Mustafa Denizli’nin dediği gibi “İçimizdeki İrlandalılar yeter” sözü dövizin düşüşünde de yaşandı. Ekonominin düzelmesini, hayat pahalılığının durmasını istemeyenler Başkan Erdoğan’ın gitmesi kumpasında yer alanların sağlıkları bozuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararları Cumhur İttifakına gönül verenlerin de morallerini yükseltti.

DOSTLARLA DEĞERLENDİRME

Salı günü Kızılay Derneği Başkanı Selman Keresteci, ben, Ahmet Songüler ve Atilla Efendioğlu ile birlikte olduk. Kordan’da durum değerlendirmesi yaptık. Ülke ekonomisinin düzelme yolundaki kararlarını olumlu bulduk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nasıl lider olduğunu ve toplumdaki karşılığının aldığı son kararlarla da yüksek olduğu anlaşıldı. Yalnız dövizdeki düşüş tedbirleri tamam ancak hayat pahalılığı nasıl düşecek? O önemli. Asgari ücretteki artış güzel şimdi de emekli işçi ve memur emeklilerinde iyileştirme zammı asgari ücret artış oranında olursa vatandaş rahatlar. Hayat pahalılığının da beli kırılır.

DOLAR DÜŞTÜ FİYATLAR DÜŞMEDİ

Kur korumalı mevduat modelinin açıklanması ile döviz kurlarında yüzde otuza varan düşüş market ve pazarlara yansımadı. Dolardaki en küçük artışı bile tüketiciye yansıtan marketler fiyat indirime yerine daha da artırarak sorunun döviz kuru olmadığını gösterdiler. Eski fiyatı 100 TL olan 5 kg ayçiçeği yağı hala 144,90 liradan, 32’lik tuvalet kağıdı 97,50 liradan 129,90 liraya geçmişti. Pastörize süt bir litresi 12,95’ten tulum peyniri 55 liradan bir anda 89,90 liraya çıkmıştı. Bu fiyatlarda bugüne kadar tüketiciye yansıyan fiyat düşüşlerine rastlanmadı.

MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI MEHMET YILMAZ İŞ DÜNYASINA SESLENDİ

Dün gazetem Olay’ın manşeti Manisa Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz’ın Manisa’dan iş dünyasına seslenişiydi. Başkan Yılmaz “Geçtiğimiz yeni ekonomik model ile döviz kurlarında yaşanan gerileme ile bu ürünlerde yaşanan fiyat artışlarının geriye çekilmesi gerekir. İş dünyasının fiyatlarını hızlı bir şekilde güncelleyeceğini öngörüyoruz. Fiyatların makul seviyeye çekilmesi gerek. Artık önümüzde yeni bir ekonomik model var. Bu yeni ekonomik model çerçevesinde istikrarlı bir şekilde yolumuza devam etmeliyiz” diyor. Doğru değerlendirmesine teşekkürler. Başkan Mehmet Yılmaz’ın bu seslenişine iş dünyası çabuk adapte olmalı yoksa ülkemizin lideri Başkanı Erdoğan tepenize biner. Haberiniz olsun. Başkan Erdoğan bir kez daha muhalefete seslendi “Seçimler 2023 Haziran ayı” dedi. Kılıçdaroğlu ve Akşener boşuna çene tüketmeyin. Taraftarlarınızı da erken seçim olacak diye diri tutmaya boşuna uğraşmayın. Ülke yönetiminde Erdoğan ve Bahçeli ne derse o olur. Hala anlayamadınız mı?