Amerika’yı kim keşfetti? Tarih Cristof Colomb diye yazar. Oysa o yeni bir kıta keşfettiğinin farkında bile değildi. Amerika’yı Hindistan, yerlileri (Kızılderilileri) de Hintli sanıyordu. O yüzden Kızılderililere İndian (Hintli) denildi, halen de öyle deniliyor. Amerika’nın yeni bir kıta olduğunu söyleyen ve oraya yeni dünya adını veren kişi ise İtalyan kaşif Ameriko Vespuçidir. Peki ya Kızılderililer? Onlar gerçekten Amerika’nın yerlileri miydi? Yoksa onlar Amerika’yı ilk keşfedenler miydi? Onlar yerli değillerse Amerika’nın gerçek yerlileri kimlerdir? Görülüyor ki Amerika hala keşfedilmemiş, rivayet muhtelif.

            Kızılderililer sarı ırka mensupturlar, tıpkı Eskimolar, bazı Asyalılar ve Okyanusyalılar gibi. Kimilerine göre kuzey doğu Sibirya’dan, buz tutmuş Bering boğazı yoluyla Amerika’ya geçen Eskimo-Alleutlar Amerika’ya ilk yerleşenler. Bazı genetik araştırmalara göre de ABD’li Kızılderililer ile, güneydoğu Sibirya ve orta Asya halklarıyla da uyumlu yönler var. Başka bazı araştırmalara göre de Okyanusya yerlileriyle de genetik benzerlikleri var. Alaska’dan Kanada’ya, A.B.D, Orta ve Güney Amerika’ya kadar Amerika kıtasında bugün sayıları azaltılmışsa da Colomb’un Amerika’yı keşfettiği yıllarda yüz binlercesi yaşıyordu. Bugün Alaska bölgesinde yaşayan Eskimo-Alleutlar dışında Amerika kıtasında çok farklı genetik özellikler gösteren ve çok farklı diller konuşan kabileler mevcuttur.

            Tarihte Güney Amerika’da Maya ve Aztek uygarlıkları gibi kabile kültüründen uzaklaşıp birlik olarak medeni devletler kuran Kızılderilileri biliyoruz. Beyaz adamların zulmüne karşı birleşip büyük güçler oluşturan A.B.D’deki kabileleri de biliyoruz. Ancak dil birliği olmayınca bu tür medeniyetleri uzun süreli kılmak ve büyütmek de mümkün olmuyor ve ister istemez asimile olup yok oluyorlar.

            Bugün bu farklı diller iki ana gurupta toplanmış, Alaska’da ve kutuplara yakın bölgelerde kullanılan dil Alleut dili ve halen yaşıyor. İkinci gurup ise Amerind (Amerikan-Hindi) dilleri. Bu gurupta benzer sözcükler ve ifadeler olsa da onlarca farklı dil ve lehçe var.

            Bazı antropologlar bu konuşulan dillerden bazılarında Orta Asya Türkçesinde kullanılan sözcüklerden ve genetik benzerliklerden hareketle bazı Kızılderili kabilelerinin Türk asıllı olabileceklerini de ileri sürüyorlar. O kadarını ben bilmem ama bazı kabilelerde Şamanist adet ve geleneklerde benzerlikler olduğu kesindir ben de buna bizzat tanık oldum. Hatta toplumumuzda bugün de batıl kabul edilse bile, yapılan bazı benzer hareketler ve işaretler vardır.  

            Neyse sözü fazla uzatmayalım Kızılderililerin Colomb’dan bin yıllar önce yeni dünyaya geldikleri su götürmez bir gerçektir.

            Dünyanın yuvarlak olduğu gerçeğinden sonra Avrupalılar hep batıya gidildikçe Asya’ya ulaşacaklarına inanmışlardır. Güney Afrika Kap burnunu dolaşıp Hindistan’a ulaşmak yerine, Atlantik’i aşıp daha kolay ulaşacaklarını sanmışlardır. Peki Avrupalılar böyle düşünürken, Japonlar, Çinliler neden hep doğuya giderek Avrupa’ya ulaşacaklarını düşünmemişlerdir? Sonuçta yeni bir dünyanın varlığından kimse haberdar olmadığına göre ikisi de aynı kapıya çıkmaz mı? Bu konu hep aklımı kurcalamıştır, acaba Asyalılar Amerika’yı Avrupalılardan önce keşfetmişler ve de bir biçimde bundan anavatanlarını haberdar mı etmişlerdir?

            Şimdi Amerika’nın keşfinin günümüzle ne alakası var diyorsunuz ya! Aynen öyle ama “Amerika’yı yeniden keşfetmek”” diye de bir tabir var. Efendim Merkez Bankası dövizin ateşini söndürmek için yeni bir uygulama başlattı. Döviz korumalı mevduat. Peki işe yarar mı? Yarayabilir ama çok bilinmeyenli denklemdir, tek başına yetmez. Kesin bir cevap verebilmek için diğer bilinmeyenleri de bilmek gerekir. Mesela, iki gece önce yapılan ve şok düşün gerçekleşmesine sebep olan operasyonların kaynağı nereden bulundu? İktidarın büyüme ve enflasyon tercihleri nedir? Akaryakıt fiyatları düşürüleceği halde neden pompaya yansıtılmadan ÖTV’ye ekleniyor? Asgari ücrette yapılan artış emsali memur ve emekli maaşlarında da benzeri iyileştirme olacak mı? 3600 ek gösterge ve EYT konusunda ne düşünülüyor? Görevinden affedilen Sayın Lütfü Elvan’ın söylediği iddia edilen sözler ne kadar doğrudur? Daha çok soru sorabiliriz, bunların alınan bu kararla ve dövizin seyrinde ne etkisi olabilir ki diye sorabilirsiniz. Eh o kadarı da bende kalsın her şeyi anlatırsak akıllar iyice karışır.

            Şayet bana sorulsaydı bu kadar dolambaçlı yollara sapmaya da Amerika’yı da yeniden keşfetmeye gerek yok, derdim. Hani çok teknik topçusunuzdur, rakipleri sağa, sola yatırıp oyundan düşürürsünüz ya, bir de topu kaptırdınız mı, kalenizde golü görürsünüz. O yüzden teknik oyuncular ne kadar sevilirse sevilsin gole sebebiyet verdiler mi tribünlerin hışmına uğrarlar. Basit ve düz oynayan belki alkış almaz ama tribünlerin hışmını da çekmez. Ben olsam bu kadar bilinmeyenli anlaşılmaz bir yolu seçeceğime düz ve basit yolu seçerdim. Faiz artırmıyorum ama hiç farkı olmayan döviz farkı veriyorum demezdim. İnşallah hayırlı olur. Her ne kadar milletin sırtına yeni bir yük binecekse de sonuç alınırsa rahat nefes alırız.

            Kalın sağlıcakla…