2020 uğursuz yıl bu akşam sona erecek. Yeni yılda aşı seferberliği önceliğimiz olacak. İnşallah 2021 yılında normale döneriz. Bu akşamdan itibaren Pazartesi gününe kadar koronavirüs tedbirleri ile yeni yıla evde gireceğiz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dediği gibi kısıtlamaların olumlu neticelerini alıyoruzdur. Koronavirüsle mücadelede ön safhada çalışan sağlık personelinin de Covid-19’a sık sık yakalandığını görüyoruz. Kimisi kurtuluyor kimisi de Covid-19 şehidi oluyor. Kim ne derse desin dünyanın da baş belası bu salgında ülkemizdeki sağlık çalışanlarının canla başla hastaları iyileştirme çabaları takdire şayandır. Çin aşısı geldi. Türkiye’de her gün test çalışmaları Sağlık Bakanlığı nezaretinde devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülkemizde görüldüğü günden bugüne kadar toplam can kaybının 20 bini bulduğunu açıkladı. Hastalıktan iyileşenlerin sayısının da 2 milyon 15 bini geçtiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya inanıyorum. Sağlık çalışanlarına bilim kurulu üyeleri elinden gelen çabayı fazlası ile gösteriyorlar. Sağlık bakanımız yeni yıla vaka ve hasta sayımızda düşme ile gireceğimize ve aşı ile hastalıkla baş edebileceğimizi söylüyorlar. İnşallah bugünleri görürüz.

TÜRK BİLİM İNSANININ AŞISI

Geliştirdiği Covid-19 aşısı ile dünyaya umut olan Türk doktor Prof. Dr. Uğur Şahin doğru aşılama ile büyük mesafe alınacağını “2021 yılının kış ortasında normale dönmeyi bekliyoruz” sözleriyle açıklıyor. Türk doktorumuzun aşısı da yeni yılda ülkemize gelecek. Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile anlaşma imzaladıklarını belirterek “İlk aşılamada 2021 başında 550 bin aşıyı Türkiye’ye göndereceğiz. Yıl sonuna kadar 30 milyon doz anlaşmamız var. 4,5 milyon dozu Mart ayının sonuna kadar yollamayı hedefliyoruz. Şuanda aşı Almanya’nın farklı bölgelerinde üretiliyor” dedi.

Covid-19 aşısı ile ilgili de Türk bilim insanı Uğur Şahin “Aşının yan etkileri genel aşılarda olduğu gibi baş ağrısı, aşı olan bölgede ağrı, ateş, yorgunluk hissi olabilir. Ama bunlar herhangi bir aşıdaki yan etkiler. Diğer tüm aşılardaki genel yan etkiler mevcut. Alerji konusunda henüz bir yan etki verisi yok. Yüksek güvenli bir aşı. Yaptığımız çalışmalarda 40 binden fazla insanda aşımızı denedik. Güvenlik profilinde herhangi bir yan etki görülmedi” diyor. Aşı olmada tereddüdü olanlarda var. İnsanoğlunun yaşamını etkileyecek kararı kendisi vermesi kadar doğal ne olabilir ki? Alacağı karar kendine ait. Almanya’da yılın hastalığına aşı bulan Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile gurur duymalıyız. Aşısı ile ilgili bütün açıklamaları yaptı. Olup olmamak bireye ait. Çin aşısı da geldi. Yeni yılda aşı seferberliği başlamış olacak. Aşılar ile ilgili çatlak sesleri şimdiden duyacağımı düşünüyorum.

YENİ YILI EVDE GEÇİRECEĞİZ

2021 yılına bu gece gireceğiz. Yasaklarda saat 21.00’da başlayacak. Pazartesi günü bitecek. Bendeniz ömrümün büyük bir bölümünde yılbaşı gecesini evde geçirmişimdir. Düzenlenen yılbaşı programlarının bir kısmını mesleğim icabı izleyen birisi olarak yeni yılı evde karşılamayı prensip haline getirdim. Televizyon başında programları izlerim. Bu yıl televizyonların hallerini daha yakından izleme fırsatını yakalamış olacağım. Gerçi televizyonların koronavirüse kendilerini kaptırdıklarını görüyorum. Haklı tarafları var. Reklam gelirleri düşüşte. Onun için pahalı programlar yapacaklarını düşünmüyorum.

Düşünün koronavirüs tedbirleri nedeni ile eve kapanan biri olarak haftada bir Salı akşamı ATV’de “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisini izliyorum. Bugünlerde Star’da cumartesi akşamları yayınlanmaya başlayan İbo Show’u da ara sıra izliyorum. Yılbaşı televizyon başında izleyecek olanlara programın iyi vakit geçirteceğini düşünüyorum. Bereket beni evde ülkemizde oynanan futbol müsabakaları oyalıyor. Oyaladığı gibi haftanın iki üç günlük yazımı da kurtarıyor. Geçenlerde Haşim Ağar aradı. Bürosunda buluştuk efsane Haber Gazetesini çıkardığımız Foto Nil’in karşısındaki mekanda. Haşim Ağar Nisan ayı geldi mi Muradiye’deki çiftliğine göç eder. Havalar iyice soğuyuncaya kadar. Çiftlikteki yarış atları ve beslediği tavuklarla haşır neşir olur. Haşim Ağar’ın yarış atları yıllardır pistlerde kimi zaman kazanıyor kimi zaman kaybediyor. Haşim Ağar yarış atlarına gözü gibi bakar. Hafta içinde üç gün gece üçte kalkıp İzmir hipodromuna gider. Atlarının çalışma programlarını takip eder. Onun için Manisa’ya dönse de Haşim Ağar yoğundur. Haşim Ağar’ın boş gününde beraber olduk. Sonra kardeşi Ali İhsan Ağar ve İdris Şendil geldi. Manisa’nın altını üstünü karıştırdık. Neler konuştuk neler? Vaktin nasıl geçtiğini anlamadık. Böyle dostlarım eskiden çoktu. Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyordum. Ahmet Erken dostum Karşıyaka’ya gitti. Direkt Selimşahlar’daki fabrikasına gidip dönüyor her gün. Yeni yılın Şubat ayında görme şansını belki yakalayacağım. Aydın Benlişen’in yokluğunu arıyorum.

NİŞAN TAMAM DÜĞÜN MAYIS’TA

Ahmet Erken Ziraat Mühendisi oğlu Ali Erken’i Manisa’nın tanınmış ailelerinden Sümerler’in İş İnsanı Nazif Sümer’in Gıda Mühendisi kızı Büşra ile koronavirüs tedbirleri kapsamında aile arasında söz kesti. Gençlere yüzüklerini Oğuz Sümer takmış. Ahmet Erken ve Nazif Sümer dünür oluyorlar. Yaza düğün ve nikahı planlıyorlar. Hayırlısı olsun. Manisa yeni yıla girerken bu nişanı konuşuyor. Tabi koronavirüs tedbirleri aradan kalkarsa. Ben 2021 yılında koronavirüs tehlikesinin hasta ve vaka sayılarının Mart sonuna kadar kontrol altına alınıp hastalığın sonuna gelineceğini umuyorum. Yeni yıla bu akşam evde eşim Nermin Hanım ile umut içinde gireceğiz.