2000 yılına girerken yeni bin yıl kutlamaları yapmış, üzerinde çok konuşmuş, kehanetleri birbirimize kah gülerek, kah ‘Acaba’ diyerek hikaye anlatır gibi anlatmış, 2000 yılının rakam büyüklüğüne fazlaca takılmıştık, sanki sonraki yıllar gelmeyecekmişcesine.

Kimbilir neler yaşayıp, neler göreceğiz’ diye heyecanlanmıştık. Görmediğimiz, yaşamadığımız kalmadı neredeyse, pandemi süreci, ekonomik kriz, doğal afetler, savaşlar vs.

Yılları kâh çok hızlı kâh çok yavaş yaşayarak 2024 yılına geldik, her geçen yılın muhasebesini yaparak.

Her yıl bir öncekinden daha güzel olsun umutlarıyla, hatırlamak istemediklerimizin hepsini geride bırakarak. Zamanı durdurmak mümkün değil, daha dün gibi gelen 2000 yılının üzerinden tam 23 yıl geçti, 2024'in günlerini yaşamaya başladık. Bu geçen yıllarda belki çok sevdiklerinizi yitirdiniz. Belki maddi olarak çok sıkıntılar çektiniz. Belki evliliğiniz bitti. Belki sağlığınız bozuldu. Belki işinizden oldunuz. Ama olumsuz hangi duygularla uğurlarsak uğurlayalım, geçmişi geçmişte bırakarak yeni bir geleceğe adım attık.

Her son yeni bir başlangıç, her yeni yıl yeni umut dediğimiz yıllar da çok oldu ama, son yıllarda hiçbir şeyden umut edemez olduk. Ne kadar çabalarsak çabalayalım, bazı şeylerin önüne kesinlikle geçilmiyor. Yaşayacak ve artçılarını bir şekilde tolere etmeye alışacağız, alışmak zorundayız. Burada önemli olan, vermemiz gereken mücadeleyi sonuna kadar verebiliyor muyuz? Pes etmeden, çaba sarfediyor muyuz? Emekle artıya çevrilebilecek, üstesinden gelinmeyecek sorun yok aslında. Çözümü mümkün olmayan bazı durumlar var ki, işte orada insanın eli kolu bağlanıyor. Bu durumda yapılacak olan, inancımızı kaybetmeden, güzel şeylerin de gelip bizi bulacağına inanmak gerekiyor. Sabır denen güç işte tam da burada devreye giriyor.

Biliyorum söylemek kolay, uygulamak zor ama, bence negatif düşünceleri dile getirmemek en güzeli. Tabii ki her olay karşısında Pollyanna olmayalım, gerekli tepkiyi verelim. Yeri geldiğinde avaz avaz, yeri geldiğinde sessiz sessiz. Şu bir gerçek ki, daha önce laf olsun diye söylediğimiz 'Önce sağlık' diyelim. Sonrasında gönlümüze ferahlık sağlayarak gelecek hayatın cebimizi de dolduracağına inanalım.

2023 yılı da dahil tüm geçmiş yıllara yaşattıklarıyla beraber uğurola, 2024 yılına nefes alacağımız günlere dileğiyle merhaba.