Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Yazılı tanımı budur. Bana göre vicdan, başkasının acısını kendi yüreğinde hissetmek, bir başkasının derdiyle dertlenmek, bir başkasının acısını derdini paylaşmaktır. Doğuştan insanın kumaşında yer alsa da kişiye göre ya törpülenir doruğa çıkar, ya da örselenir dibe vurur. İnsanlıktan nasibini almış her insanın sahip olması gereken vicdan maalesef günümüzde, çıkarlara, zevke, mevkiye göre kısacası insanın işine geldiği gibi şekil alıyor.

Pişmanlığımızı yaşatan, hatalarımızla yüzleşmemizi sağlayan, sorumluluk yükleyen, insana insan gibi davranmamız gerektiğini en güzel şekilde öğreten vicdandır. Bana göre bir insan için söyleyeceğim en güzel söz vicdan sahibi tanımlamasıdır. Kendim için de vicdan sahibi denmesi en büyük mutluluğumdur.

Yaşanan acı bir olayda vicdan sahibi olan bir kişi bunu yüreğinin tam merkezinde hissederek, acıyı kendi acısıymış gibi yaşar. Acının esas sahibinin yanında yer almak, duygusallığı dibine kadar yaşamak vicdan sahibi kişinin işidir, her babayiğidin harcı değildir. Vicdan sahibi güzel insan diyenlerin çokça olduğu bir hayat yaşayın. Ne de olsa, iyi bir vicdan en rahat yastıktır.

Bugün biraz son günlerde yaşanan olayların etkisini hissediyorum yazımı yazarken. Vicdan sahibi sevdiklerimin olması bende müthiş duygular yaratırken,  vefalı dostlarımla da çevrili olduğumu görmek mutluluk veriyor. İnsanın yürekten bağlı olduğu, sevgilerinin yıllardır sürdüğü dostlarının olması vefa kelimesinin anlamını daha bir derin hissettiriyor. Bunu, Ali Rıza Çevik Ortaokulu’ndaki görevim bittiğinde daha iyi anladım. Aynı şekilde gazetecilik mesleğinde de. Duygularında samimi olan insanların size olan yaklaşımları vefakar dostlar edinmenin önemini bir kez daha ortaya çıkardı.

Hatır bilen dostlarınızın çok olması sizin gönül zenginliğinizin en büyük göstergesidir. Çok şükür ki bende gerek  vicdan sahibi gerekse  vefalı  sevdiğim insan, dost çok. Toplum içindeki duruşumu sürdürdüğüm müddetçe bu sayının daha da artacağından hiç şüphem yok.

Hayatınızın her anında vicdan sahibi, vefakar insanlarla karşılaşmanız dileğiyle.