Sosyal medya uzun yıllardır hayatımızda… İlk başta eski arkadaşlarımızı bulduğumuz ve fotoğraflarımızı paylaştığımız yer zaman içinde dönüşerek video paylaşılan yerler haline geldi. Hatta bazı sosyal medya platformlarında paylaşılan bazı videolar, kullanıcılar tarafından büyük bir ilgiyle izlenip bir anda sosyal medya akımı haline geliyor.

Buz dolu kovaları başından aşağı dökmek, ayakla kapak açmak ve daha sayabileceğim bir sürü akım çıktı ve hızlı bir şekilde tüketildi. Sosyal medyayı 7’den 70’e herkes kullanıyor desem haksız sayılmam. Sosyal medya kullanımı küçük yaşlara kadar düşmüşken her yerde yoğun ilgiyle karşılanan bu akımlar sizce ne kadar güvenli?

Uzmanlar her gün sosyal medyaya yayımlanan akımlar konusunda kritik uyarılarda bulunuyor. Çünkü bu akımlar sandığımız kadar masum değil, öldürücü sonuçları da var. Yani bu akım videoları çekilirken dünyada ve Türkiye’de birileri hayatını kaybediyor. Örneğin insanlar yüksek bir yerden fotoğraf çekmek için talihsiz kazalar yaşıyor. Kendilerince böyle bir şey yapmanın ‘marjinal’ olduğunu düşünüyorlar. Çünkü yüksek bir yere çıkıp fotoğraf çekilebilmek herkesin yapabileceği bir şey değil. Marjinallik herkesin yapamayacağı şeyleri yapmak oldu. E doğal olarak da bu ‘marjinal’ sanılan durumlar tehlikeyi de beraberinde getirdi. Etkileşim, şöhret ve kısa yoldan para kazanma hırsı da başka bir etken tabi…

Bir başka örnek de çocuklar üzerinden vermek istiyorum. Geçtiğimiz ayda Muş’ta sosyal medyada gördüğü ‘kolonya yakma’ videosunu denemek isteyen 11 yaşındaki çocuk ağır yaralandı. Uzmanlar çocukların bu tarz akımları birbirine karşı bir meydan okuma zannettiklerini söylerken, ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Bu akımlar bu kadar tehlikeli bir hal almışken sizce de buna bir dur demenin zamanı gelmedi mi?