AK Parti’de Çarşamba günü 7. Büyük kongre günüydü. Televizyonun başına geçtik. TV kanallarından soğuk ve kar yağışı altında 81 ilden gelen binlerce partilinin Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kongre salonunun önünde bekleyişini izledim. Başkan Erdoğan otobüs üzerinden kendilerine kısa hitabetini coşku ve heyecanla izleyen ve genel başkanlarına candan sevgi gösterilerini gördüm. Siyasette particilik gönül ister. Bu gönlün en çok hala AK Parti’de devam ettiği bir kongre yapıldı Başkent’te. Daha önce Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Başkan Yardımcıları Ahmet Songüler ile AK Parti’nin yaptığı büyük kongreleri izlemiş biriyim. Kar lapa lapa yağıyor. Ankara’nın soğuk havası da meşhurdur. Askerliğimi Mamak Muharebe Okulu’nda yaptığım için biliyorum. İki saatlik nöbette donmamak için yerimizde spor yaptığımız geceleri hatırladım. Soğukta donmamak için çabaladığım 3-5 nöbetleri bu yazımı yazarken gözlerimde canlandı. İşte böyle soğuk ve karın yağdığı günde 3 Kasım 2002’de tek başına iktidar olan AK Parti’nin 24 Mart 2021 günü 7. Büyük Kongresinde 2023 seçimlerinden de Cumhur İttifakı ile birlikte zaferle çıkacağı sinyalleri vardı. AK Parti Genel Başkanı sıfatı ile Recep Tayyip Erdoğan’ın nameler ile her ili selamlaması liderlik vasfının bir parçasıydı. Dışarıda ve kongre salonunda tribünlerdeki coşku karşısında Recep Tayyip Erdoğan’ın mutluluğu yüz hatlarından belli oluyordu. Her ilden gelen partililerin gönlüne girme sanatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da var. Beğenirsiniz beğenmezsiniz, oy verirsiniz vermezsiniz gerçeği kabul etmek zorundasınız. AK Parti Türk demokrasi tarihinde rekor kırarak ülkeyi 20 yıldır yönetiyor. Erdoğan “1 milyon genç, 5 milyon kadın üyemiz var. Genelde 13 milyon 500 bin üyeye ulaştık” diyor. Bu da Türk siyasetinde rekor. AK Parti Büyük Kongresinde Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmatik liderliğini bir kez daha gördük.

BÜYÜK KONGRE

Türk basınının duayeni Sabah Gazetesinin köşe yazarı dostum Yavuz Donat’ın Çarşamba günü kongre başlamadan yazdığı değerlendirme yazısını okudum. Büyük Kongre başlıklı yazısında Yavuz Donat “Bugün Adalet ve Kalkınma Partisinin 7. Büyük Kongresini yapacak. Maskeli ve mesafeli bir kongre olacak. Dünden bugüne AK Parti… Ve son 20 yılın kısa özeti: 14 Ağustos 2001’de kuruldu… Girdiği ilk seçimde (3 Kasım 2002) tek başına iktidar oldu. 2002-2021 o gün bugün iktidarda bu bir rekor. Sevseniz de sevmeseniz de… Oy verip vermeseniz de gerçek bu.

ERDOĞAN GERÇEĞİ

Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’nin kurucu lideri, lokomotifi. Yasaklandı “Muhtar bile olamazsın” dendi. 3 Kasım 2002’de partisini iktidara taşıdı ama kendisi meclise giremedi. Sonra yasağı kalktı. 9 Mart 2003’te yenilenen Siirt seçimi Erdoğan milletvekili. 11 Mart 2003’te Hükümeti kurmakla görevlendirildi. 14 Mart’ta da 59. Cumhuriyet Hükümetini kurdu. O gün bugün önce Başbakan sonra da Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’nin lideri. Bu da bir rekor. Hem de öyle bir rekor ki bundan sonra kırılması olası değil. Sevmeseniz de öfkelenseniz de alkışlasanız ve nefret de etseniz gerçek bu.

CHP MUHALEFETE ABONE

Cumhuriyet Halk Partisi “Değişmez ana muhalefet” AK Parti iktidara geldiğinde CHP’nin oyu yüzde 19,3’tü. Aradan bunca yıl geçti. 24 Haziran 2008 seçimleri yüzde 22,6. CHP yerinde saydı. Kaplumbağa hızında. Söylem çok ama değişen bir şey yok. Aboneyim Abone şarkısı gibi. CHP de ana muhalefete abone. İşte bu da bir Türkiye gerçeği. AK Parti ve Erdoğan’ın bunca yıldır her maçı farklı kazanmasının ardındaki gerçek.“

Üstat Yavuz Donat’ın Türkiye gerçeğini keyifle okudum. Tarihteki geçmişteki durumu çabuk unutan millet olduğumuz için Yavuz Donat’ın siyasi tarihten sunduğu gerçekleri yansıtan Çarşamba günkü yazısının bir bölümünü köşeme aldım. AK Partide MYK ne oldu? Kabine değişikliği nereye kadar gider? Pazartesi yazıma bıraktım.