Tarihimizin en hazin kahramanlık destanlarından biri. Adeta soğuğa yazılmış bir destan diyebiliriz Sarıkamış Harekatına. Kars’ı Ruslardan geri almak için yola çıkan binlerce yiğit. Yıl 1914. Erzak yoktu. Kışlık giyecek yoktu. Ama cesaretleri vardı. Vatan sevdaları vardı. Mehmetçiklerimiz eksi 30 derecenin altında vatan topraklarımızı Rus işgalinden kurtarmak için Allahuekber dağlarına yürüdü. Kahraman evlatlarımız sadece düşmanla değil, çetin kış şartları ile de mücadele etti. O zamanki fotoğraflara ve filmlere baktığımda içimi derin hüzün kaplar. 60 bini donarak olmak üzere 90 bin askerimizi bu dağlarda şehit verdik. Manisa’mızdan da 224 Mehmetçiğimiz şehadet mertebesine yükseldi. İşte böyle bir destanın hatırlanması için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Sarıkamış Şehitleri Anıtı’nı inşa etti.

Geçtiğimiz ay, Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği’nin bir kahvaltı programına katılmıştım. Başkan Cengiz Ergün’ün de konuşma yaptığı programda, yakın zamanda Sarıkamış Şehitleri Anıtı’nın açılacağını söylemişti. Söz verdiği gibi de yaptı. Geçtiğimiz Perşembe günü büyük bir katılımla Sarıkamış Şehitliği Anıtı’nı törenle açtık. Herkes açılışa gelmişti. Vali Yardımcısı Mesut Eser, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Öztürk Demir, Onursal Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Manisa TV Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Taysi, Büyükşehir Belediyemizin Bürokratları, Belediye Başkan Yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar törene katıldı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından hazırlanan ‘Sarıkamış’tan Çanakkale’ye’ isimli oyun gösterimi ve açılış konuşmalarının ardından Başkan Cengiz Ergün sahneye çıktı.

Başkan Cengiz Ergün, katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasına başladı. O zorlu günleri konuşması ile bizlere bir kez daha hatırlattı. Aziz şehitlerimizin hatıralarının yaşatılması için Sarıkamış Şehitleri Anıtı’nı inşa ettiklerini söyledi ve bu ay ki meclis kararıyla parkın ismini de Sarıkamış Şehitleri Parkı olarak değiştirdiklerini ifade etti. Başkan Cengiz Ergün’ün de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü vurguladığı gibi “Tarihini bilmeyen milletler, yok olmaya mahkûmdur”. Başta Başkan Cengiz Ergün olmak üzere emeği geçenlerin ellerine sağlık. Başkan Cengiz Ergün’ün konuşmasının ardından hep birlikte kurdeleyi kestik ve anıtımıza karanfil bıraktık. Çok güzel bir anıtı Manisa’mıza kazandırdılar. Bu vesileyle ben de Ebedi önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve kahraman atalarımızı rahmet ve minnetle yad ediyorum.