1976 yılında başlayan bugünlere kadar devam eden 7 dönem parlamentoda görev yapan, iki dönem Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarını rahmetli Süleyman Demirel hükümetinin değişmez ismi dostum ve ağabeyim Sümer Oral bakanımın “Bir Devrin İzleri” isimli kitabı Himalaya Yayınları tarafından kitapseverlere sunuldu. Sümer Oral abim 18 Ocak tarihinde kalemini eline alıp yazdığı “Değerli Ertuğrul, kadim dostum, yeni yılda huzur ve sağlık dolu günler dileğiyle. Sevgilerimle” diye yazıp bana gönderdiği Türk siyasi tarihinin tanıklarından Sümer Oral’ın hatıratını içeren “Bir Devrin İzleri” isimli kitabını bir solukta gözden geçirdim. Kitabın kapağını çok beğendim. Rahmetli Bedri Karaman’ın çizdiği Milliyet Gazetesinde yayınlanan karikatürün sevgi, hoşgörü, diyalog, uzlaşı anlatan Süleyman Demirel Tansu Çiller ve Sümer Oral ve Erdal İnönü’nün “Çocuklar üzmeyin babanızı” mizahi yönünü beni eski günlerdeki siyasetteki hoşgörü günlerine götürdü. Türkiye’nin 1977-2002 yılları arasındaki dönemin politik, sosyal atmosferine olaylar ve anekdotlar üzerinden ışık tutan Bir Devrin İzleri isimli kitapta Adalet Partisinin son milletvekilleri ile başlayan ve sonra 7 dönem milletvekilliği, farklı dönem ve hükümetlerde Sosyal Güvenlik, Maliye ve Gümrük ve Maliye Bakanlığı yapan dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in en yakın çalışma arkadaşlarından Sümer Oral, geçmiş dönem ve anılarıyla bizleri “Devire” götürüyor.

Ülkenin en çalkantılı ve gergin siyaset atmosferinin birebir tanığı ve aktörü olarak bir dönem muhasebesi yapan Sümer Oral geçmiş dönem siyasetinin gerginliklere, krizlere, darbelere, zorluklara rağmen nezaketin hiçbir zaman liderler ve siyasiler arasında kaybolmadığının altını çiziyor.

İlk milletvekilliği seçiminin parti içi ön seçiminde seçilecek listeye girmesi için büyük çaba sarf edenlerden biri olarak Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı dönemin son günü 11 Eylül 1980’de rahmetli Selahattin Canuyar, Emin Güntürkün Ali Filizkan ve ben birlikte olmuş Çankaya’nın göbeğinde Molotof kokteyllerinin patladığı gün öğleden sonra Sümer Oral ile meclise gitmiş Başbakan Süleyman Demirel’in elini sıkmış, bakanlar kurulu toplantısı sonrası bakanlığa geçmiştik. Sayın Bakanım Sümer Oral o gün bizlere ısrarla akşam yemeği yiyip Manisa’ya dönmemizi istemişti. Ama rahmetli Emin Güntürkün’ün asker görüşünden sonra bizlere “Tankların Etimesgut’tan yürüyüşe geçtiğini gördüm” demesi üzerine Sayın Bakanım Sümer Oral’ın davetini kabul etmeyerek Manisa’ya gitmek üzere yola koyulduk. Sabah kalktığımızda 12 Eylül 1980 ihtilali ile karşılaşmıştık. Bu kitapta 1986 ara seçimlerde rahmetli Ekrem Pakdemirli’yi ANAP iktidarının en güçlü döneminde Özal’a yenilgiye, DYP adına Sümer Oral ve Ümit Canuyar tattırmanın anıları da Bir Devrin İzleri kitabında Sümer Oral akıcı bir üslupla yer vermiş. Ben böyle anı kitaplarını severim. Ancak Sayın Bakanım Sümer Oral’ın anılarını içeren kitabını zorlanmadan bir solukta gözden geçirdim. Manisalı olarak Sümer Oral’ın “BİR DEVRİN İZLERİ” kitabını alıp okumanızı tavsiye ederim. Teşekkürler Sümer Oral Bakanım.