Ramazan ayının da sonuna geldiğimiz bu günlerde iftar yemekleri son sürat devam ediyor. Dün Kadir gecemizi idrak ettik. Artık bayram sevincine kavuşmamıza az kaldı. Söğütaltı kahvesinde Çapala Mehmet ile otururken ‘Bu Ramazanıda bitirdik sayılır. Allah tuttuğumuz oruçları kabul etsin’ dedim Çapala Mehmet ise; “Başkan daha nice Ramazanlar göreceğiz inşallah” dedi.  Hayat bu bakalım ne getirip ne götürecek…

Yazımın başında bahsettiğim gibi iftar ve sahur programları aralıksız devam ediyor. Ramazan’ın bereketi sokaklara yansımış durumda. Herkesin boğazından bir sıcak çorba geçtiğini düşünüyorum. Tabi bu ramazan bereketini vatandaşın cebine de yansıtmak lazım. İftar sonrası her akşam söğütaltı kahvesinde oturuyoruz. Gündem neredeyse hep aynı. Ekonomi ana gündemimiz. Emekli maaşı ikramiyeleri ve emekli maaşı zammı neredeyse kimseyi memnun etmedi. Herkes Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekliye yapacağı jesti bekliyor. Ama atılan adım yok. Enflasyonun altında ezilen bir emekli grubu var. İş dünyasında da artan enerji maliyetleri piyasaları alt üst etmiş durumda.  İş dünyasının sıkıntıları hemen hemen her akşam Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz’dan öğreniyorum. Geçtiğimiz Salı günü kahveye çıktım baktım ki başkan Yılmaz daha ortada yok. Neyse oturduk çay kahve içtik. Zülfikar Gürcan ve Mustafa Karakaş ile sohbet ettik. Baktım Mehmet Yılmaz yine yok. Aradım. Meğerse meclis toplantısı varmış. Bu meclis toplantısını Obasya’da yapmışlar. Manisa TSO meclis üyesi Mustafa Pala toplantıya ev sahipliği yapmış. Yani Manisa TSO ailesi Obasya’da bir araya gelmişler. Meclis toplantısı sonrası birlikte iftar açmışlar. İş dünyasını bir araya getiren iftarda gündem ekonomi olmuş. Başkan Mehmet Yılmaz ile konuşmamda “Rusya Ukrayna’yı vurmadı. Rusya tüm dünyayı vurdu’ dedi.  Rusya ve Ukrayna savaşının, artan enerji ve buğday fiyatları nedeniyle Türkiye’nin olumsuz etkileneceğini ve önümüzdeki günlerde enflasyonu kontrol altına almanın daha zor olacağını bana ifade etti. Mehmet Yılmaz’la konuşmamın ardından tüm dünyanın bu savaştan etkileneceği ve bu etkilerin ekonomi üzerinde derin yaralar açacağının kanısına vardım. Olabildiğince buna hazırlık yapmak lazım. ABD savaşın bitmesini istemiyor. Bu savaş halinin sürdürmenin yollarını aradığı düşünüyorum. Bu tabloda üreten Türkiye olarak dünya sahnesinde yeniden boy göstermeliyiz.  Tarım alanında köklü reformlar lazım. Bu durum bakanların uyguladığı politikalar ile çözülecek iş gibi durmuyor. Devlet olarak bir eylem planı ortaya koymalıyız. Kendine yeten bir Türkiye vardı cumhuriyetin ilk yıllarında. Geçmişi ne büyütmek ne de küçültmek lazım. Şapkayı önümüze koyup bu tabloları unutmamak lazım. Hayat pahalılığı cep yakıyor. Pazar fiyatlarını görenin iştahı kapanıyor. Gelecek yıl seçim yılı. Bu ortamda AK Parti iktidarının olumlu adımlar atacağını bekliyorum. Şunu da belirteyim bu adımlar atılmazsa sandık zorlu geçer. Eğer halk umudunu keserse bu işin geri dönüşü olmaz. Bu bağlamda ekonominin ve özellikle enflasyonun kontrol altına alınması lazım. Geldiğimiz noktada ben bile artık Söğütaltı kahvesinde bu hayat pahalılığını savunacak söz bulamıyorum.  İktidar üyelerinin haberi olsun.

NOT:  Her sene rabbimizden ve peygamberimizden gelen kadir gecesini Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Kula ilçesinde Yunus Emre türbesinde gönül sofrasında idrak ettim. Bu mübarek günün ve gecesini düzenleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün Kula programını yarın yazacağım.