Gediz Ovası’nın bereketli topraklarında yetişen ve Avrupa’ya ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümün fiyatı Giresun’da sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklandı. Manisa’ya gelemeyen Bakan Pakdemirli, üreticinin yüzünü güldüren o açıklamayı telekonferans sistemi ile yaptı.  

9 numara kuru üzüm 12,5 lira… Üzüm üreticisinin şapkasını havalara fırlatacak bir fiyat bu bana göre!

Perşembe günü Kurşunlu Han’da bu fiyat açıklanmadan önce üzüm üreticisinin beklediği fiyat 11 ile 11,5 arası idi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 9 numara üzümün fiyatını 12,5 lira olarak açıklamasına üzüm ihracatçılarının fena bozulduğunu söyleyebilirim.

Üzüm fiyatlarının açıklandığı günün sabahı Saruhanlı bölgesinde üzüm kesmeye giden işçilerin geçirdiği trafik kazası da yürekleri dağladı. 3 işçinin öldüğü, 10 işçinin de yaralandığı kaza bizlere artık, işçi taşıma işinin nasıl yapılması gerektiğini öğretmeli.

Perşembe günü Manisi Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen çekirdeksiz Sultaniye kuru üzüm törenine katılmak için Kurşunlu Han’ın yolunu tuttum. Saat 10.00 sıraları idi. Tören hazırlıkları sürdüğü için Ticaret Borsası’na gittim. Başkan Sadık Özkasap ve Meclis Başkanı Cahit Yayman oradaydı. Bakan Pakdemirli’nin son anda gelemeyip telekonferansla katılacağı törenin provası yapılıyordu. Cahit Yayman’la hasret giderdik. Herkes gibi Cahit Yayman kardeşim de bu yaz Çeşme’ye gitmeme nedeni öğrenmeye çalıştı. Cahit’e, koronavirüs nedeni ile Manisa’da daha iyi korunduğum için Çeşme’ye gitmediğimi ifade ettim.

Kurşunlu Han’a geldiğimde Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in tören yerinde olduğunu gördüm. Bir süre Milletvekili Murat Baybatur ve Semra Kaplan Kıvırcık ile sohbet ettik. Ticaret Borsası’nın faal yönetim kurulu üyesi Kasap Taner’le beraber olduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı ve Hasan Geriter’le tören öncesi sohbet ettik.

Tören için Ticaret Borsası tarafından gelin gibi süslenen yaş üzümlerin önünde fotoğraflar çekildik.

Ev sahibi olan Borsa Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman ve yönetim kurulu üyesi Kasap Taner’le koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılacak olan üzüm üreticisinin merakla beklediği fiyatın açıklanacağı tören alanından ayrılarak Şehzadeler Belediyesi’ne geçtim.

Attila Efendioğlu ile birlikte oldum. İmar çalışmalarını sürdürüyordu. Sonra Ahmet Songüler ile TRT’nin çekim yaptığı Kızılay Şubesine geçtik. Bu sırada Şehzadeler Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler’e törende üzüm fiyatının açıklanıp açıklanmadığını sormasını rica ettim.

Ahmet Songüler “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Giresun’dan katıldığı programda konuşuyormuş” dedi. Bir süre sonra beklediğim cevap geldi. 9 numara kuru üzümün fiyatının Bakan Pakdemirli tarafından 12,5 lira olarak açıklandığını öğrendim. Bu fiyat, üzüm üreticisini sevindirecek rakamdı. Birkaç üzüm üreticisine telefonla sordum. “Fiyata ne diyorlar?” diye. “Bundan iyisi Şam’da kayısı” dediler.

Anlayacağınız üzüm üreticisi memnundu. Tabii önemli olan fiyatların korunması. Üzüm üreticisinin ürününü değer fiyatlardan satması. Manisalı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilan ettiği fiyat için ve bu güzel organizeyi başarı ile gerçekleştiren Ticaret Borsası’na teşekkür ederim.

Ayrıca Cuma günü Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in yerel gazetelere verdiği 30 Ağustos ilanları için de teşekkür ederim.