Geçen hafta Beşiktaş’a mağlup olan Galatasaray evinde Gaziantep FK’yı yenerek bu hafta hata yapmadı. Aslan ilk yarının uzatmalarında Morutan’la kükredi. Devreyi 1-0 üstün kapayan Galatasaray 73’te Kerem Aktürkoğlu ile maçın skorunu belirledi. Trabzon’un 27 puanla lider olduğu haftada 23 puanla Hatay ikinci, 21 puanla Alanya üçüncü 20 puanlı Beşiktaş dördüncü aynı puanla Konya beşinci Galatasaray altıncı olurken kaynayan kazan haline dönen Fenerbahçe 19 puanla yedinci. Fenerbahçe’de sabır taşı çatladı çatlayacak.

ASLAN BİLDİĞİMİZ ASLAN

Fatih Terim’in aslanlarında fazla bir değişiklik yok. Aslan bildiğimiz aslan. Avrupa’da zaman zaman kükrüyor. Evine geldiğinde sus pus sesi çıkmıyor. Ne var ki rakiplerinin kaybettiği haftada ayağına gelen kısmeti muhteşem taraftarı karşısında tepmedi. Gaziantep FK’yı 2-0 yenerek kendine geldi. Beni heyecanlandırmadı. Sayın Bakanım Divan Kurulu üyesi Sümer Oral’ı ise biraz sevindirdi. Bodrum’dan üç günlüğüne Ankara’ya gidip dönen Sümer abimle maç sonrası konuştuk. “Galibiyete buna da şükür umutsuz olma Fatih yavaş yavaş toparlar Galatasaray’ı” dedi. Olur da olmayabilir de. Galatasaray’ın bu galibiyeti önemli zirve yarışı için. Bu hafta lider Trabzon İstanbul’a Beşiktaş’a geliyor. Yaralı kartal Karadeniz fırtınası karşısında ne yapacak? Kartal lider Trabzon’u deviremezse Fenerbahçe gibi fokur fokur kaynar. Nasıl Fenerbahçe’de Pereira konuşuluyorsa Sergen Yalçın da konuşulmaya başlar. Sergen Yalçın’a bana göre bir şey olmaz ama Fenerbahçe’de Galatasaray derbi sonrası sonuçlara göre Pereira ya devam eder ya da yarım kalan hikâyesini tamamlamadan bavulunu toplayıp arkasına bakmadan Fenerbahçe’den ayrılır.

GALATASARAY’IN KEYFİ YERİNE GELDİ

Galatasaray’ın Gaziantep FK’ya karşı şansı tutuyor. Bugüne kadar kebabı ile meşhur Gaziantep takımını 6 maçtır hep yeniyor. Allah nazardan saklasın. 3. Lig takımı Erzincanspor’dan alınan Kerem Aktürkoğlu Galatasaray’ın bu yılki tartışılmaz yıldızı oldu daha sezon başında. Rusya’da Dinamo’ya attığı gol, Gaziantep FK’ya attığı gol mükemmelin üzerinde. Morutan’ın da golü gerçekten klas bir gol ama. Kerem’in Galatasaray’a katkısı daha fazla. Marcao’nun takıma dönmesi aslanın kendine gelmesini sağlarken o tatsız olay olmasaydı da kaybedilen puanların bir kısmı belki Galatasaray hanesinde kalabilirdi. Spor Yorumcusu Ömer Üründül haklı olarak şöyle diyor “Merak ediyorum Marcao 8 maçlık cezayı almasa Galatasaray üst üste 4 maç kaybettiği 10 puanın kaçını kurtarırdı?”

Gaziantep maçındaki oyunu ile bence yarısını kurtarırdı. Şimdiki lider Trabzon ile arasındaki puan farkı ikiye inerdi. Şimdi Kerem ile Marcao dost görünüyor. Beşiktaşlılar Galatasaray Gaziantep FK karşısında ilk yarının uzatma anlarında Morutan’ın attığı gole “Bu da ofsayt” diyorlar. El insaf. Hatay maçında Mehmet Topal’ın attığı gol ofsayt sayılmamalıydı görüşü bende var ama Morutan’ın attığı golle Beşiktaş’ın attığı gol arasında benzerlik kurmak bile Süleyman Demirel’in tabiri ile abesle iştigal olur. Türkiye’de her şey değişik şekilde yorumlanıyor. Onun için milletin kafası karıştırılıyor.

Galatasaray kazandı. Bakalım Avrupa maçında ne yapacak? Bu maçı Hürriyet Gazetesinde spor bilgisine inandıklarımdan Uğur Meleke değişik yorumlamış. Köşeme aktarıyorum.

***

Merkezde tek defansif Berkan oynayınca, önde daha etkili oldu.

Galatasaray’ın bu sezon iki ana oyun planı var: Biri, merkezde Taylan-Berkan’ı bir arada kullandıkları resesif oyun. Topu daha çok rakibe bıraktıkları günlerde geçirgenliği azaltma maksatlı bir orta saha modeli o. Marsilya ve Lokomotiv Moskova maçlarında iyi sonuç verdi. Beşiktaş maçında o plandan çıkışta biraz geç kaldığı için iyi netice alamadı Terim.

Galatasaray’ın bu sezonki ikinci oyun planıysa Berkan/Taylan’ın birini 11’de kullandığı, ön tarafta ekstra bir yetenekliyi istihdam ettiği model. Konya maçının ilk yarısı böyleydi. Göztepe ikinci devresinde bu anlayış sahadaydı. Dün de Gaziantep karşısında maça böyle başladı Terim. Merkezde tek defansif Berkan kullanılınca Galatasaray önde daha yoğundu. Bunun ödülünü de devrenin sonunda sağladıkları atak sürekliliğiyle aldılar. Peş peşe kornerler sonucu Morutan’ın golü geldi zaten.

MARCAO VE CiCALDAU ÇOK iYiYDi

Galatasaray’ın dünkü ileri altılısının yaş ortalaması 22 idi. Bu müthiş bir şey. Gelecek için elbette çok umut verici. Bu altılı ilk 45’in ilk yarısında daha etkisizdi, çünkü oyun soldan oynanıyordu ve orada Barış yaratıcılık konusunda eksik kalıyordu. 25’te Kerem sola geçti, soldaki yoğunluğu verimliliğe dönüştürdü. Pozisyon sürekliliği sağlandı ve sonra da golü buldu Galatasaray. Bu baskılı oyunda sol stoper Marcao ve sol iç Cicaldau’nun haklarını ekstra teslim etmek gerek.

iKiNCi DEVREDE ViTES DÜŞÜRDÜ

İkinci devrede Galatasaray’ın vitesi bir tık düştü. Topu daha fazla paylaştılar, daha fazla Dicko-Marcao kapışması izlemeye başladık. O noktada da Feghouli’nin sahada olması doğru tercihti. Galatasaray’ın bu sezon merkez orta saha oyuncuları içinde santrforlara ara pası atan isim neredeyse yok. Feghouli dün sağ kanat olarak oyuna girdi ancak yine merkezden attı o ekstra gol pasını.

Galatasaray için hemen her şeyin olumlu olduğu dünkü oyun sonrası tek bir soru kaldı aklımda: Bu koşucu ileri üçlü Beşiktaş maçına daha uygun değil miydi sanki? Yani Diagne’nin esas kullanılacağı yer Antep maçı, Halil’in kullanılacağı yer Beşiktaş maçı değil miydi? Ben dün öyle hissettim sanki

UĞUR MELEKE

***