Türkiye’nin heyecanla beklediği müjdeyi Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan “Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettik. Bu çok daha zengin enerjinin yalnızca bir parçası” dedi. Nerelerden nerelere geldik. Fatih sondaj gemimizi Karadeniz’in dalgalı sularının Sakarya sahasındaki bu keşfinden sonra tut tutabilirsen Türkiye’yi.

Yani koronavirüs tedbirlerinin sıktığı vatandaşlarımızın, doğalgaz bulma müjdesi yüreklerine su serpti. AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur’un dediği gibi “Bu müjde bütün hesapları alt üst edecek.” Bulunan gazın kalitesi çok yüksek. Cumhurbaşkanı Erdoğan “İnşallah 2023’de kendi doğalgazımızı kullanacağız” açıklamasını yaptı.

Cuma günü saat 14.00’den beri televizyon başındaydım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saat 15.10’da açıklayacağı müjdeyi bekliyordum. Haber kanallarında gezinip duruyorum. Müjdenin ne olduğu konusunda tahmin verileri de düşmeye başlamıştı. ‘Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’e gitti’ haberleri geliyordu. Televizyon programlarında doğalgaz üzerine öyle yorumlara tanık oldum ki pes doğrusu dedim. Doğalgaz bulunsa bile sekiz on yılda ancak hayata geçebileceğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının pek önemli olmayacağını, bulunan gazın sevincini küçültmek için ellerinden geleni yapıyorlardı. Ne güzel, ülkede ekonomik sıkıntı var, bunun üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sıkıştırıyoruz. Utanmasalar ‘nerden çıktı bu doğalgaz?’ diyecekler. Saat 15.00’i gösterdiğinde nefesler tutulmuş vatandaşlar televizyon başına kilitlenmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Dolmabahçe çalışma ofisinde mikrofon başına geçip “Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” diye sözlerine başlayarak “Yıllarca enerjide dışa bağımlılığın maddi ve manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak artık geleceği daha güvenle bakacağımıza inanıyorum” dedi. Toplantı salonunda büyük bir alkış koptu. Doğalgazın deniz yüzeyinden 3,5 kilometre aşağıda bulunduğunu öğreniyoruz. Mübarek Cuma gününde mutlu bir haberle yüzümüz gülüyordu.

Sabah Gazetesi’nin başyazarı Mehmet Barlas “Sabırsızlıkla beklediğimiz müjde, beklentinin çapının büyüklüğü ile orantılıymış” yorumunu köşesine taşıyordu. Türkiye doğalgaz müjdesi ile sevindi. Zafere giden yolun taşlarını 2017 yılında Enerji Bakanı olan Berat Albayrak’ın döşediğini öğreniyoruz. Anlatılanlardan. Bugünün Enerji Bakanı Fatih Dönmez de ekibi ile 3 bin 500 metre derinlikten doğalgaz zenginliğine ulaştı ve ülkemizin çağ atlatacak bir keşfe imza attı. Hayırlı uğurlu olsun. Ağzı olan konuşur. Konuşsunlar. Yedi düvel ile mücadele etmiş, ulu önder Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyette yaşıyoruz. Ülkemiz güçlü. Koronavirüsten de, ekonomik sıkıntılardan da kurtulacağız, bakın yaşamınıza.