İyi Parti kuruldu, ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Partinin adı tartışmalara sebep oldu. Bence iyi bir isim olmuş, ideolojik ve siyasi bir anlam içermektense politikadan bıkmış insanlara iyi gelir. İster istemez bende de lise yıllarımızdaki İtalyan western filmleri furyasını çağrıştırdı. Hem müzikleriyle hem de görüntü kaliteleriyle bir anda gişe rekorları kıran filmleriyle İtalyan sinema endüstrisi Hollywood’u sollayıp geçmişti. Döneminde hem müzik listelerinde başa oturan, hem de izlenme rekorları kıran filmlerin başında “The good, The Bad, And the Ugly, yani iyi, kötü ve çirkin geliyordu. 

            Bugün ben de yeni partiyle ilgili iyileri, kötüleri ve çirkinleri sıralamaya çalışacağım. Önce iyiler: 

            İYİ 

            Partinin adı iyidir. Çok yakın çevremdekiler bile eleştirdiler ama bu isim tutar. Neden mi? 83’de Anavatan Partisi kurulduğunda kısaltma olarak AP, AVP seçmedi Ana Parti, ANAP’ı seçti. Yani esas parti, merkez parti, temel parti demek istedi. Marjinalin, kıytırığın, uyduruğun zıttı ana parti. Tuttu mu? Tuttu. 2002’de Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğunda kısaltma olarak AKP’yi değil AK Partiyi seçti. Yani karanın karşıtı, ak. Temizlik, dürüstlük, şeffaflık çağrıştırıyor. Tuttu mu? Tuttu. Bu da kötünün karşıtı İYİ. Yolsuzluktan, terörden, işsizlikten, yoksulluktan kısacası her türlü melanet ve kötülükten kurtulmak için İYİ, iyi gelecektir. Belli ki bu da çalışılmış, siyaset sosyologları ve iletişimcileri buna kafa yormuşlar. Kötüye karşı İyi, tutar mı? Tutar… 

            AKP’ye alternatif olamayan CHP ve MHP dışında alternatif bir hareketin ortaya çıkışı, siyasetteki tıkanıklığı açabilecek yeni bir yolun oluşu elbette iyidir. Topluma umut aşılamaktadır. 

            Toplumun her kesimine hitap eden merkezde siyaset yapacağını ifade etmektedir, bu iyidir. Toplumda henüz yeni de olsa kısmen bir karşılık bulmuştur. Özellikle kadınlar üzerinde olumlu etki yaratmıştır. Bu da iyidir. 

            Dün baktım bütün televizyonlarda yandaş sözcüler ve diğerleri İyi Partiyi küçültme peşinde. Bu da iyidir reklamın kötüsü olmaz, demek ki ses getirmiş ve hedefe oturmuş. 

            Siyaset boşluk kaldırmaz, İyi Parti bu boşluğu görmüş, doldurmaya talip olmuştur. Bu da iyidir. 

            Logosu iyidir, güneş aydınlığı simgelemektedir. Güneş doğdu ampul sönecek ve benzeri türetmelere de fırsat yaratıyor. Sayın Akşener’in avuç içi kınası da genç kadınlarda trend olmaya aday. 

            KÖTÜ 

            Maalesef kurucular heyetinin çoğunluğu, toplumda karşılığı olmayan MHP’li küskünlerden oluşmuştur. Başından beri, Sayın Akşener’e sahip çıkan DYP, ANAP seçmeni bekledikleri isimleri listelerde görememişler, sükutu hayale uğramışlardır. Bu iyi değildir. 

            İyi Parti toplum üzerinde ağırlığı olan, sözü dinlenen Merkez Sağın eski tüfekleri, kanaat önderleri üzerinde bir heyecan yaratmamıştır. Bu iyi değildir. Önyargılı değildirler, beklemededirler ama onları cezbedecek, heyecan duymalarını ve bu heyecanı kitlelere taşımalarını sağlayacak adımlar atılmazsa o zaman daha da kötü olur. 

            Bozkurt, Türk Mitinin, Ergenekon Efsanesinde yer alan ulusa yol gösteren simge bir varlığıdır. Tüm millete mal olmuştur. Ancak yıllardır bir parti onu simgesel işaret olarak kullanmaktadır. İyi Parti toplantılarında bozkurt işareti yapmak doğrudan o partiyi çağrıştırır, oysa İyi Partinin iddiası MHP’nin kopyası olmak değil merkez parti olmaktır. Bu işaretin kullanılmasına müsaade etmek iyi değildir. 

            ÇİRKİN 

            Sayın Akşener’i ve İyi Partiyi Fetö ile ilişkilendirmeye yönelik sözler, imalar, paylaşımlar çirkinliktir. 

            Kardak kahramanı Ali Türkşen’e yönelik iddialar çirkinliktir. Hele bu iddiaların bazısı bir siyasi parti genel başkanından gelmişse daha büyük çirkinliktir. 

            STK diye ortaya çıkıp partinin adı Kayı Boyu sancağını çağrıştırıyor diye dava açmak çirkinliktir. O zaman üç hilal nedir? Diye sormak da gerekmez mi? 

            İyileri, kötüleri, çirkinleri bir, bir sıralamaya çalıştım. Hepsi bu mu? Elbette değil birçoğu daha var, ama yer kısıtlı. İyisiyle kötüsüyle İyi Parti Kurulmuş ve toplumun huzuruna çıkmıştır. Toplum büyük bir beklenti içindedir. AKP’den sıtkı sıyrılan vatandaş gidecek yer aramaktadır. İyi Parti güvenli bir liman olabilir, ama daha işin başındayken iyileri, kötüleri tartıp doğru yolu bulmak gerekir. Merkez sağ seçmeni heyecanlandıracak teşkilatlanmasını yapması gerekir. 

            İyi Parti ya toplumdaki beklentilere cevap vererek başa güreşecektir, ya da MHP taklidi olarak kalıp Bahçeli’den rövanş almaya çalışacaktır. Milletin umudu da, beklentisi de özlemi de birincisidir. İyi Parti, iyi olmak zorundadır, umutlar tükenmeden başarmak zorundadır.    AKP’nin metal yorgunluk söylemleri, belediye başkanlarını azletmesi, yenilenmeye kalkışması, “Aziz Atatürk” sözleri, binalara Atatürk posteri asmaları boşuna değildir. İyi strateji uzmanları, politika yapıcıları ve oyun kurucuları vardır. Toplumda antipati uyandıran, yolsuzluk ve şaibeye bulaşmış, partiyi zaafa uğratan isimleri tasfiye edip, kısmen fabrika ayarlarına dönmek ve merkez sağa kucak açmanın peşindedir. Meral Hanım bu yolu tıkamazsa bunda muvaffak olması işten bile değildir. 

            İyi Parti kurucular kurulu, GİK ve Başkanlık Divanı teşekkül etmiştir. Artık kimseye ödenecek vefa borcu da kalmamıştır. Bundan sonra duygulara yer yoktur, merkez sağdaki boşluğu dolduracak hamleleri çok geçmeden yapmak zorundadır. Yapmazsa, AKP daha akılcı hareket eder ön alırsa, ülkeye de millete de yazık olur. Kalın sağlıcakla…