Ramazan ayının ikinci haftası içindeyiz…

Koronavirüs salgınının etkisi ile Kitapsaray’ın karşısındaki evimin terasında yaşamımı sürdürüyorum.

Bildiğiniz gibi 65 yaş üstüne, Pazar günü kısıtlı olarak sokağa çıkma serbestliği geldi. 18 Mart’tan bu yana ev karantinasında olduğum için bu haberi sevinçle karşıladım. Bu sevinci benim gibi yaşayanlardan biri de Sayın bakanım Sümer Oral.

ZAMAN TÜNELİ…

Bugün Sayın Bakanımla zaman tünelinin içine giriyorum. Manisa siyasetinin duayeni Sümer Oral ile kendimi 1976 yılına götürüyorum.

Siyasi tansiyonun Adalet Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında geçtiği dönem. CHP Rahmetli Bülent Ecevit’in (Karaoğlan) rüzgarı ile sağ partileri hırpaladığı bir dönem. Adalet Partisi’nin Genel Başkanı rahmetli Süleyman Demirel, 12 Mart Muhtırası ve rahmetli Celal Bayar’ın destekleri ile Adalet Partisi’nden ayrılan milletvekillerin Dr. Ferruh Bozbeyli’nin başkanlığında kurulan Demokratik Parti’nin Adalet Partisi’nin canına okuduğu bir dönem.

Benim de siyaset ve gazeteciliği, Adalet Parti’de rahmetli Ahmet Kurşun, Ali Filizkan ve Aydın Besen ile birlikte sürdürdüğüm yıllar. Halil Yurtsever, Ümit Canuyar, Mustafa Çapra, Dilaver Vardarer, Ersan Atılgan ve Ertuğrul Dayıoğlu Manisa siyasetinde Adalet Partisi’nin ağır topları.

Parlamento seçimlerine bir yıl var.

Bir gün Turgutlu’dan Belediye Başkanı Arif Pektaş, Urganlı Belediye Başkanı İbrahim Özbek, Çobanisa Belediye Başkanı Mehmet Ali Uygun bana geldiler. O zamanlarda siyasette ekipler önemli. Dediler ki “Bak Ertuğrul! Gençsin siyaseti severek yapıyorsun. Mesleğinde başarılısın. Seni de seviyoruz. Bizler hemşerimiz Maliye Bakanlığında Bütçe Mali ve Genel Müdürü Sümer Oral’ı parlamentoya göndermek için çalışmalara başladık. Bizle beraber ol.”

Ben de “Sümer Oral’ın ismini Turgutlu, Salihli, Kula, Selendi ve Alaşehir’de duyuyorum ama tanımıyorum” dedim.

Bu üçlü kısa sürede beni Ankara’ya götürdüler. Sayın Sümer Oral ile beni Ulus’taki makamında tanıştırdılar. Etkili ve güçlü bir bürokrat olduğu, Süleyman Demirel tarafından da sevildiğini Ankara kulislerinden de öğrenme fırsatını bulmuştum.

Bu sırada Ali Filizkan askerliğini yapmış kendisine iş arıyordu. Birlikte Ankara’ya Sümer Oral’ın yanına gittik ve bizleri YSE Genel Müdürü Sümer Böke’ye gönderdi. Gitmeden de kendisini aradı “Manisalı hemşerilerimin işini hallet” dedi. Gerçekten de Ali Filizkan yarım saatte YSE Manisa İl Müdürlüğüne atandı. (Şimdi Yunusemre Belediye binası olan yer, Köy Hizmetleri Müdürlüğü idi. Ali Filizkan ile bir süre ben de çalıştım.)

Bir mutlu olduk, bir mutlu olduk sormayın. Manisa’ya gelince herkese Maliye Bakanlığı’nın etkili bürokratı Sümer Oral’ anlatmaya başladık. Bu arada parlamento seçimleri de geldi çattı. Ümit Canuyar Adalet Partisi İl Başkanı,  ben de partinin il yönetiminde il sekreteriydim. Her gün Ümit Canuyar ile birlikte siyaset yapıyoruz. Halil Yurtsever, Sümer Oral ve  Gördes’ten de Belediye Başkanı Yahya Uslu milletvekili aday adayı oldu.

O zaman ön seçim var. Listeye girmek her babayiğidin harcı değil.

Uzatmayayım!

 1977 seçimlerinin aday listesine ön seçimle bizim ekip Sümer Oral, Halil Yurtesever ve Yahya Uslu seçilerek sıralarda yer aldı ve seçimlerde üçü de Adalet Parti’den Manisa milletvekili olarak parlamentoya girdi. Yani sizin anlayacağınız Sümer Oral’la beraberliğimiz 1976-1977 yıllarında başladı.

Ülkenin çalkantılı bir siyaset yapısı vardı. Süleyman Demirel, Başbakan olarak ülkeyi yönetmeye başlayınca Sümer Oral’ı Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kabinesine aldı ve Manisalılar olarak havalara uçtuk. Sık sık Ankara’ya Sümer Oral bakanımın yanına gidiyordum. Manisa sorunlarını çözmeye çalışıyorduk. Dostluğumuz o günlerde başladı ve bugünlere geldi.

İHTİLALİN AYAK SESLERİNDE ANKARA’DAYDIK

12 Eylül ihtilalinden bir gün önce rahmetli Selahattin Canuyar, Emin Gürtürk, Ali Filizkan ve ben Ankara’da Sosyal Güvenlik Bakanı Sümer ile birlikteydik. Başkent’in havası bozuktu. Sümer Oral Bakanımın “Akşam yemeğinden sonra gidin!” ısrarını geri çevirerek öğleden sonra 15.00 sıralarında yola çıktık. Manisa’ya gelip yorgunluğu gidermeye çalışırken 12 Eylül İhtilali ile oldu. Siyasete ara verildi. Kenan Evren Paşa Alaşehirli olması nedeniyle Bülent Ulusu başkanlığındaki kabinede Sümer Oral’ın da olmasını çok istedi. Süleyman Demirel’in sağ kollarından biri olan Sümer Oral bu teklifi kibarca geri çevirdi.

Sonra demokrasi için seçimler yapıldı. Bu kez ANAP kazandı. 1986 yılında ara seçimde DYP’den Sümer Oral, rakibi Ekrem Pakdemirli’yi hezimete uğratarak Ümit Canuyar ile birlikte parlamentoya girerek DYP’nin şahlanmasına imza atmaları rahmetli Süleyman Demirel’i çok memnun etmişti. Bu hızla DYP Süleyman Demirel’le ülkeyi yönetme şansını yakalayınca Sümer Oral ülkenin Maliye Bakanı oldu. Koalisyonlar gelip gidiyordu. Mesut Yılmaz Başbakan olunca Sümer oral tekrar Maliye Bakanı oldu. Sümer Oral abim Manisa ve Türk siyasetinin yıldızları arasında yer aldı. Sonunda ANAP bitince köşesine çekildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin arzusunu kıramayarak bir dönemde MHP Manisa Milletvekilliği yaptı ve siyasete veda ederek kışın Başkent’te yazında Bodrum’da yaşamını sürdürüyor.

Sümer abim oğlum Gökmen ve oğlum Gökhan’ın da nikah şahitliğini yaptı. Her zaman birbirimiz aramaya devam ediyoruz. Koronavirüs dolayısı ile ikimizde evden dışarı çıkmıyoruz. Sümer Oral Bakanım Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü de sever. Geçenlerde telefonla görüşmüşler. Sümer Oral benim abim, dostum. Manisa ve Türk siyasetine damga vurmuş başarılı bir parlamenterlik ve bakanlık serüvenini sürdürmeyi başarmış saygın siyasetçidir.

KARANTİNA BİTİNCE ZİYARETİNE GİDECEĞİM

Koronavirüs sona erer yasaklarımız kalkar Sümer Oral abim eşi Türkan abla ile Bodrum’a gittiklerinde yaz ortasında mı yoksa üzümler tatlanınca mı yanına gideceğim, bilmiyorum.

Yavuz Donat üstat da orada olursa Gündoğan’a uğrayacağım. Sümer Oral abim inşallah bu buluşmayı sağlık içinde gerçekleştiririz. Şimdi şu Ramazan Bayramı’nı ve sonrasını görelim. Sümer abi bu günler de gelir geçer. Geçen yıl olduğu gibi Bodrum Akyarlar’da Fener Restoran’da buluşur anıları tazeleriz. Sevgilerle... derken elime 2 Ağustos 2006 Çarşamba günkü Manisa Haber Gazetesi geçti. Köşemde 14 yıl önce Sümer Oral ile Bodrum ziyaretimi yazmışım. Yazımda “Yıllar çabuk geçiyor. İkbal günlerinde yanındaydım. Bugün de yanındayım” öyle değil mi Sümer abi?

Pazar günü ben Manisa’yı izin süresinde dolaşacağım. Benim gibi uzun süredir evde kalan Sümer Oral abim de Başkent’te bir yürüyüş yapar diye düşünüyorum.

Dostluklar kolay kazanılmıyor.