Bu yıl üzüm üreticileri için acı olaylar art arda geldi. Önce dolu vurdu, sonra şiddetli yağışlar yeşermek üzere olan üzüm bağları perişan etti. Üretici feryat etmeye başladı. Kimi "Bağlarda yenecek üzüm kalmadı" dedi, kimi de "Bir yıllık emeğimiz yok oldu" dedi. Üzüm üreticileri feryat etmekte haklıydılar. Doğa bu sene üzüm üreticilerini zor duruma soktu. Sonra bağ yaprağı toplamaya giden 15 canı da trafik kazasında kaybettik. Bu yıl üzüm üreticisi ne kadar kederlense, kara kara düşünse azdır. Çaresizlik zordur. Çocukluk yıllarımda Menemen'in Ulucak Köyü'nde rahmetli dedem Mehmet Pehlivan'ın bağlarında zamanım geçti. Kimi yıl bol mahsul olunca rahmetli dedem İzmir Fuarı'na gönderirdi. Yani, bilirim bağcılığın, çiftçiliğin, tarımla uğraşan üreticinin halini…
ZARAR GÖREN SALKIMLARI İNCELEDİM
İki gün önce Ticaret Borsası'nda yılın ilk çekirdeksiz kuru üzümü de gördük. Kilosu 120 liradan satıldı. Dün de Gediz Ovası'nda güneşin ışınlarıyla tatlanmaya yüz tutan üzüm bağlarında salkımları inceledim. Peki, Gediz Ovası'nda durum neydi? Ülker'in CEO'larında Ekonomi Doktoru, üretim, pazarlama ve satış konularında Türkiye'nin sayılı uzmanlarından Dr. Hikmet Oray Yalçın ile Şehzadeler İlçesi'nin Veziroğlu Mahallesi'nde üzüm bağlarını dolaştık. Düne kadar Hikmet Oray Yalçın'ın Yuntdağ'da besi ve süt çiftliğinin olduğunu biliyordum. Ama meğerse Hikmet beyin 100 dönümlük bağı da varmış. Bağında organik üzüm üretildiğini de öğrenmiş oldum. Benim Sosyete Dürümcüsü Mehmet de Gediz Ovası'nda bağları dolaşırken bize eşlik etti. Nezih Varol da sararmaya yüz tutmuş üzüm salkımları önünde bol bol fotoğraflarımızı çekti.
ALLAH'IN TAKDİRİ, DAHA FAZLASINDAN KORUSUN
Üretim, pazarlama ve satış konusunda uzman olan Dr. Hikmet Oray Yalçın'a "Bağcılık fikri nereden doğdu?" diye sordum. Çünkü kendisinin görevi icabı zamanının büyük bir bölümü yurt dışında geçiyordu. Bağı ne zaman ekecek diye merak ettim. Manisalı Yalçın bu konuda, "Beni bağcılığa Veziroğlu Köyü'nde yıllardır üzüm üreticiliği yapan akrabam Nuri Yüksek teşvik etti. Kendisi bağcılık konusunda çok uzmandır. Onun sayesinde bağcılığa el attım. Direkli bağlarımda organik üzüm üretiyorum. Benim bağlarımda da bu yıl yüzde 70'e varan dondan dolayı hasar tespiti yapıldı. Aslında 100 dönüm bağdan normal şartlarda 60 ton kuru üzüm elde etmem gerekirken, bu yıl 20 tona şükredeceğiz. Allah'ın takdiri. Daha fazla afetlerden korusun" dedi.
Hikmet Oray Yalçın'la üzüm üretimi, pazarlama konularında da güzel bir sohbet yaptık. Bu sohbetin geniş haberini de yarın Nezih Varol yazacak. Bu yıl fiyatlar yüksek görülüyor, ama üzüm üreticimizi ne kadar memnun edecek, o da büyük bir soru işareti.