Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan köşe yazımda, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kaldırım işgali nedeniyle şehrin muhtelif yerlerinde gerçekleştirdiği çalışmanın Yarhasanlar Camii ve çevresinde de uygulanmasının şart olduğunu belirtmiştim. Bölge sakinlerinin şikayeti, hem görüntü kirliliği hem de yayaların yürüyüş yolunda sıkıntılar yaratan masaların gelişigüzel bir biçimde konulmasıydı.

Geçen hafta içerisinde, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter ve birliğe bağlı esnaf odalarıyla yaptığı görüşme sonrasında, Manisa merkezinde Şehzadeler ve Yunusemre Belediyeleri ile birlikte hareket ederek, esnaf odalarının da katılımıyla kaldırım işgallerinin çözümüne yönelik adımları atma konusunda görüş birliği sağlandı. Bunun sonucu olarak, Yarhasanlar Camii çevresinde uygulama gerçekleştirildi ve gelişigüzel yayılan masalar toplatıldı. Öyle ki, meydanda hiçbir masa, sandalye, gölgelik vs kalmadı.

Geçen gün o yöne gittiğimde bomboş bir alanda alışveriş sonrası dönen vatandaşın süs havuzunun etrafındaki banklara oturup dinlendiğini, çocukların bisiklet binip top oynadığını annelerinin de onları banklardan izlediğini gördüm. Çoğu kişinin, "Burada bir süs havuzu mu varmış" dediği meydanı ilk yapıldığı yıllardaki haliyle görmekten çok memnun kaldım. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Şimdi bu durumun uzun sürmeyeceği, bir müddet sonra yine eski haline döneceği, hatta ve hatta yeni tarife kaldırım işgaliye bedelleri üzerinden yeniden anlaşma yapılacağı, Ramazan'da masaların konulması için yine izin verileceği konuşulup duruyor. O eski görüntünün oluşacağına inanmamakla beraber, eşit belirli sayıda ve vatandaşın yoldan geçişini etkilemeyecek görüntü kirliliği yaratmayacak bir masa düzeninin hem esnaf hem de yemeğini dışarıda yemek isteyen vatandaşların faydasına olur düşüncesindeyim. Önümüzdeki zaman diliminde işgaliye bedeli karşılığında yetkililerce verilecek bir karar olursa, bu kararın bir düzen çerçevesinde verileceğini umuyorum. Esnaf kazanç sağlasın, vatandaş dışarıda yemek yeme keyfini yapsın derken, balkondaki mahalle sakininin göz zevkini ve rahatını  bozmadan, evine girmek isteyen vatandaşın da yolunu değiştirecek şekilde engel koymadan verilecek bir işgaliye izni kararı beklenebilir.

'Ya hep ya hiç' mi olacak, bunu zaman içerisinde göreceğiz.