Bugün bir kez daha gündeme getirmem şart oldu.

Konu, Yarhasanlar Camii meydanındaki kebapçı işletmelerinin masa işgaliyeleri. Daha önce birkaç kez yazmıştım, biliyorsunuz durumu. Alana açılan masalar, çevre sakinlerinin yaşadığı birtakım olumsuz durumlar vs. Bununla ilgili 9 Şubat 2022 tarihinde bir yazı kaleme almış, "Manisa Büyükşehir Belediyesi, kamuya ait alanları işgal ederek görüntü kirliliğine neden olan ve yaya geçişlerini engelleyenlere karşı birtakım girişimlerde bulundu. Ben bu işin boyutunu, Yarhasanlar Camii çevresinde kebapçıların yoğun olarak bulunduğu tarafa çekmek istiyorum biraz. Benim dikkat çekmek istediğim konu, oradaki gelişigüzel yerleşim ve dağınık görüntü. Etrafı konutlarla çevrili olan bu alana masalar öyle bir konuluyor ki, evine girmek isteyen çevre sakinleri ya yolunu uzatıyor ya da müşteri dolu masaların arasından geçmek zorunda kalıyor. 'Kebap, döner, lahmacun' diye buyur eden garsonlar da işin diğer boyutu. Ramazan akşamları tıklım tıklım, çatal kaşık sesleri eşliğinde bir insan uğultusu. Balkonda oturmanın imkanı yok o gürültüden. Gerçekten abartmıyorum, durum aynen bu" demiştim.

Bu yazımın sonrasında, Yarhasanlar Camii çevresinde bir uygulama gerçekleştirildi ve gelişigüzel yayılan masalar toplatıldı. Öyle ki, meydanda hiçbir masa, sandalye, gölgelik vs kalmadı. Bununla ilgili de 29 Mart 2022 tarihinde bir yazı yazdım. Uygulamanın, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter ve birliğe bağlı esnaf odalarıyla yaptığı görüşme sonrasında, Manisa merkezinde Şehzadeler ve Yunusemre Belediyeleri ile birlikte hareket ederek, esnaf odalarının da katılımıyla kaldırım işgallerinin çözümüne yönelik adımları atma konusunda görüşbirliğinin sağlanması üzerine yapılan bir uygulama olduğunu belirttim. Ve o yazımda da, "Şimdi bu durumun uzun sürmeyeceği, bir müddet sonra yine eski haline döneceği, hatta ve hatta yeni tarife kaldırım işgaliye bedelleri üzerinden yeniden anlaşma yapılacağı, Ramazan'da masaların konulması için yine izin verileceği konuşulup duruyor. O eski görüntünün oluşacağına inanmamakla beraber, eşit belirli sayıda ve vatandaşın yoldan geçişini etkilemeyecek görüntü kirliliği yaratmayacak bir masa düzeninin hem esnaf hem de yemeğini dışarıda yemek isteyen vatandaşların faydasına olur düşüncesindeyim. Önümüzdeki zaman diliminde işgaliye bedeli karşılığında yetkililerce verilecek bir karar olursa, bu kararın bir düzen çerçevesinde verileceğini umuyorum" demiştim.

Şimdi gelelim günümüze. Şu anda gelinen nokta, tüm zamanların da üstüne çıktı. Masaların sırası alanda boylu boyuna ikiydi üçe çıktı, üçtü dört oldu. Şimdi caminin altındaki dükkanların da kiralanmasıyla sanırım o tarafa doğru da masalar konulacak. Vatandaşlar o taraftan geçişte de sıkıntı yaşayacaklar gibi. Hele ki, önümüzdeki Mart'ta Ramazan Ayı da başlayacak, iftar masaları biraz daha yayılacak. Her sene böyle oluyor çünkü.

Bir kez daha söylüyorum, dışarıda yemek yemek isteyen vatandaş için şehir merkezinde böyle bir alanın olması tabii ki de gerekli. İşletme sahipleri de mekanlarının devamlılığını sağlamak ve birçok kişiye ekmek kapısı olmak için böyle bir hizmeti elbette ki sunmalı. Ama herşeyin de bir düzeni, görüntü güzelliği olmalı, bir tarafa rahatlık sunulurken, diğer tarafın huzuru bozulmamalı. Seçim öncesi çevreyi ve yolları güzelleştirme adına birtakım çalışmaların yapıldığı bugünlerde, umarım işin bu boyutuna da bir düzenleme getirilir de, Yarhasanlar Cami çevresindeki mahalle sakinlerinin rahatı için çevreyi güzelleştiren çalışmalar yapılır. Ama, geçen seferki gibi hepten de tüm masaları yok etmeden. Bakalım bekleyip, göreceğiz.