Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevine başladıktan sonra AK Parti Genel Başkanlığı için işaret ettiği Ahmet Davutoğlu kongrede tek aday olarak seçime girdi ve Başkan oldu. 22 ay sonra da yine Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Ahmet Davutoğlu Genel Başkanlık görevinden ayrıldı. AK Parti'de Olağanüstü Genel Kurul 22 Mayıs Pazar günü yapılacak. Dünkü basın toplantısında Davutoğlu kongrede aday olmayacağını, AK Parti'de Milletvekili olarak görevini sürdüreceğini, hiçbir kırgınlık ve dargınlığının olmadığını ifade etti.
DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPILIYOR
Rahmetli Süleyman Demirel gerçekten siyasetin mühendisiydi, "Siyasette 24 saat çok uzun bir süre" derdi. Gözler MHP'deki muhalefetin Genel Kurul yapıp yapmayacağı noktasına çevrilmişken, birden bire AK Parti'de hiç kimsenin beklemediği bir anda AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 90 dakikalık görüşmeden sonra dün görevinden ayrılacağını açıkladı. AK Parti'de sorunlar kendi içinde çözüldüğü için bugün ortaya çıkan tabloyu kimse beklemiyordu. Önceki gece beklenmeyen gelişmeler üzerine Başkent'teki dostlarımla telefon diplomasisi yaptım. Herkesten aldığım cevap, "Durum değerlendirmesi yapıyoruz" oldu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ HEP ÖNERİLDİ
Dün Sabah Gazetesi'nin başyazarı Mehmet Barlas, "Erdoğan'sız AK Parti, Özal'sız ANAP'a benzer" diye bir yazı yazdı. AK Parti'nin üst üste seçim kazanmasının mimarı, lideri Recep Tayyip Erdoğan'dır. Erdoğan'dan yıllar önce Demirel ve Özal da ülkenin bir an önce Başkanlık Sistemi'ne geçmesi gerektiğini savundu. Bugün gelinen noktada ne kadar haklı oldukları ortaya çıktı. Ülkenin artık iki başlı sistemle yönetilemeyeceği Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevinden çekilmesi ile açık beyan ortaya çıktı.
KENDİNE YAKIŞANI YAPTI
Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte siyaset yapan, birbirine bağlılığından şüphe edilmeyen Ahmet Davutoğlu, kendisini o koltuğa oturtan Erdoğan ile yönetim biçiminde sıkıntıya düştü. Davutoğlu hocadır, Erdoğan ise siyasetçi. Siyasette yazılı kurallar ve bilimsel tezler pek geçerli olmaz. Ahmet Davutoğlu tam bir diplomat olarak Dışişleri Bakanlığı'nda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile uyumlu çalıştı. Ama iş Genel Başkan ve Başbakan olma noktasına geldiğinde bu gerçekleşmedi. Ahmet Davutoğlu Genel Başkan değişiminin daha doğru olduğunu ve kendisinin de aday olmayacağını söyledi. Davutoğlu'nun, ne kadar "Kırgın değilim" dese de, MKYK'da kendisine yapılanı içine sindirmesi mümkün değil. Beraber seçildiği arkadaşlarının kararlarına saygı duymamalarını kabul etmedi. İlk kez Konya'da Anemon Otel'in açılışında tanıştığım Ahmet Davutoğlu'na da bu yakışırdı.
YENİ SÜREÇ BAŞLAYACAK
Şimdi AK Parti'de yeni bir süreç başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisi gibi Başkanlık Sistemi'ni en üst seviyede savunacak bir AK Parti milletvekilini Genel Başkan olması için işaret edecektir. Dün Ankara kulislerinde konuşulanlar, 22 Mayıs'ta yapılacak AK Parti kongresinde Genel Başkanlığa en güçlü aday olarak bilinen Binali Yıldırım'ın göründüğü şeklindeydi. Alternatifi de Mehmet Ali Şahin olarak değerlendiriliyor. Ancak ortalığın toz duman olduğu da çok çeşitli senaryolar arasında AK Parti içinde konuşulmuyor değil. Damat, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın da Erdoğan'ın işareti ile Genel Başkan olabileceği konuşuluyor. Süleyman Soylu da bu isimler arasında. 22 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongrede AK Parti'de yalnız genel başkanın değişmeyeceği, parti içinde büyük tasfiyelerin de yapılacağına dair bilgilere ulaştım. Kongre sonrası AK Parti içinde partinin yönetim biçimini beğenmeyen muhalefet kanadının da harekete geçme olasılığı büyük görünüyor.
2016'DA SEÇİM İHTİMALİ VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık Sistemi'ni referanduma götürmeden parlamentodan geçirebilecek formülleri de ortaya koyacak. "Bu nasıl gerçekleşir?" diyorsanız, MHP'de kongrenin yapılmamasını sağlar, HDP'nin durumu zaten belli. Ben ‘2017 Kasım'ından önce seçim olmaz' görüşündeydim, ancak 2016 Kasım'ında bir genel seçime gidilme ihtimalini yüksek görüyorum.
ÖZDAĞ BAKAN OLABİLİR
AK Parti'de kongre olduktan sonra yeni genel başkanın kuracağı kabinede Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın Bakan olma ihtimali de yüksek.
Hayırlısı olsun.