Kültürümüzün en önemli miraslarından biri olan ‘Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin 479.’sunu kutluyoruz. 23 Nisan Salı günü çeşitli etkinliklerle başlayan Mesir Macunu saçılma töreni ise Pazar günü Sultan Camii’nde 13.30’da yapılacak. Halka saçılacak dualı Mesir Macunu’nun çuvallarda beklediğini söyleyen Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Ege Bölgesi’ni macun saçma törenine bekliyoruz” dedi.

Festival etkinlikleri çerçevesinde ‘Hol geldin Mesir’ kortejine Vali Ahmet Deniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve meclis üyeleri katıldı.Festivale katılan ülkelerin halk dansları ekipleri ve Manisa Şehzadeler Mehter Takımı’nın gösterileri büyük ilgi gördü.

Büyükşehir belediye Başkanı Cengiz Ergün halkı selamlarken, ‘Büyük başkan’ diye tezahüratlara mazhar oldu. Başkan Ergün festival etkinliklerinin büyük bölümüne eşi Şeyda Hanım’la katılmaya özen gösteriyor. Cumhuriyet Meydanı’nda Kibariye konseri halkın ilgisini çekerken Kibariye konserini kısa kesmesine izleyiciler anlam veremedi.

MESİR FESTİVALİ NEDİR?

Uygarlık beşiği Anadolu’nun en eski tarihi şehirlerinden olan Manisa’da Mesir geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir’in ortaya çıkışının tarihi bir öyküsü vardır.

Yavuz Sultan Selim’in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan Manisa’da iken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Ayşe Hafsa Sultan’ın Manisa’da yaptırdığı medresenin başında bulunan Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar.

41 çeşit baharat karıştılarak hazırlanan macunla sağlığına kavuşan Ayşe Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun her yıl Ayşe Hafsa Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Bu tarihten itibaren de Manisa’da Mesir Şenlikleri başlamıştır.

MESİR MACUNU ÖZELLİKLERİ

Mesir macunun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu’da yayılmıştır. Genel özellikleri beden ve ruh sağlığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasında macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bu macundan yerse iyi olurlar. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.Çocuğu olmayan kadınlara da şifa dağıttığı bilinen bir gerçektir.