Geçen haftaki yazımda 65 yaş üstü yurttaşlarımızın sıkıntılarını dile getirmiş ve bazı öneriler de sunmuştum. O günlerde TV’lere çıkan bilim kurulu üyelerinin bazıları da benzeri sözler de sarf etmişler umut vermişlerdi. Ancak dağ fare doğurdu, sadece 10 Mayıs gününde 11 ile 15 arası izinli sayıldık. Hadi gene iyisiniz, iyisiniz sözleri kulağımı çınlatır oldu. Bir de matahmış gibi bunu Sayın Cumhurbaşkanına açıklattılar.

Beyler! Bu bir lütuf değil haktır. Kimse bunu bir lütuf gibi sunmaya kalkmasın. Avukat bir dostum çok keskin bir eleştiri yapmış geçen haftaki yazıma. Bu işin sonu AİHM’e kadar gider diyor. Haklıdır, hürriyeti bağlayıcı cezalar sadece mahkeme kararıyla verilebilir o da karşılığında bir suç varsa. Suçsuz ceza ise olmaz. Olursa; darbe dönemlerinde nahak yere Hamzakoy’a, Uzun adaya gönderilen liderlere uygulanan sürgüne benzer. 5’li çetenin konsey kararıyla Zincirbozan’a yolladığı merhum Süleyman Demirel ve arkadaşlarıyla, Baykal ve arkadaşlarına uyguladıkları suçsuz cezaya benzer.

Nuh Nebi’den kalmış Hıfzısıhha Kanununun saklı, gizli bir maddesinin arkasına gizlenerek genelgelerle yasak koyuyor ve buna dayanarak idari para cezaları uyguluyorsanız, tarafsız bir mahkemede bunlar geri döner ama tekrar ediyorum tarafsız mahkemede. Neden mi? Çünkü anayasaya aykırıdır, sokağa çıkma yasağı uygulanacaksa 65 üstü veya 20 altı gibi ayırım yapamazsınız anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. 20-64 serbest olacak, hem de virüs yayacak diğerleri yasak böyle eşitsizlik olur mu?

Efendim bir de sorduk dedik ki; 80-90 yaşındaki insanlar yalnız başlarına nasıl sokağa çıkacaklar? Bizim gibi binlercesi de sordu. Hemen açıklama geldi ertesi günü, aileden bir kişi refakatçi olabilecekmiş. Acemiliğin bu kadarı da olmaz. Ya aynı il sınırında aileden kimse yoksa, mesela yaşlılar Manisa’da evlatlar Bornova’daysa nasıl gelecek? Ya da aynı şehirde olsa bile farklı semtlerdelerse ne olacak? Delikanlı arabaya atladı, annesini havalandırmaya çıkaracak, yolda polis çevirdi izah etti görevli de hoş gördü diyelim. Ya böyle bir gerekçesi olmayan binlerce, yüzbinlerce kişi polisi yanıltıp, anneler günü kutlamaya ya da gezmeye, eğlenmeye hatta pişpirik oynamaya giderse onu nasıl ayırt edeceksiniz? Bu sahtekarlar yaşlıların hava alacağı parkları bahçeleri doldururlarsa, sosyal mesafeyi umursamadan ortalıkta dolanırlarsa ne olacak? Ondan sonra vurun abalıya 65’likler çıktı böyle oldu, getirin yasağı tekrar. 20 yaş altı için de aynı sorun var. 5 yaşındaki çocuğu kim götürecek parka? Anne, baba işte anneanne bakıyor o da 65 üstü. Ne olacak şimdi?

Bir de efendim insanlar yürüme mesafesinde kalacaklar, arabaya binmeyeceklermiş. Şahsen benim yürüme mesafemde yürüyüş parkuru olan park veya spor alanı yok. Anıttepe spor sahasına gidiyordum. Normal zamanda kalabalık oluyor ama sadece 65 yaş üstü olursa ferah ferah sporumu yaparım. Ama yok arabaya binemezmişim. O zaman alın size bir eşitsizlik daha. Maltepe, Anıttepe, Aşağı Bahçelide oturanlar yararlanacaklar, biz yararlanamayacağız. Onlarca bilim adamı, kabine üyesi, Başkan yardımcısı saatlerce müzakere etmişler çıkara çıkara böyle saçma sapan bir şey çıkarmışlar. Yahu biraz vatandaşa kulak verin, imkanı olan çıksın gitsin, kırlara, ormanlara, büyük parklara, spor alanlarına. İş yapıyor görünmeyin iş yapın.

Efendim AVM’ler açılacakmış, Haziran’da maçlar oynanacakmış. Kimden öğreniyoruz bunları? Bir hafta kadar önce Perakendeciler derneğinden, federasyondan falan. Yani bilim kurulu toplanmadan, kabine müzakere etmeden, resmi açıklama yapılmadan. Yahu siz milyonlarca yaşlının sağlığını düşünmüyorsunuz, onların feryadına kulak tıkıyorsunuz, haklarını gasp ediyorsunuz ondan sonra AVM lobisinin, yayıncı kuruluşun isteğine göre karar alıyorsunuz öyle mi? Bırakın AVM’ler bir süre daha kapalı kalsın şu an için en sağlıksız yerler oralardır.

Nedenin mi? Hepsi kapalı yerlerdir, akıllı binalardır, havalandırma yapay yapılır. Yani bir miktar hava dışardan alınır kalanı içerden emilir ve kanallardan üflenir. İçerden emilen havada virüs varsa yandık, kanallardan tekrar ortama üflenir ve biz soluruz. Havanın tamamını dışarıdan alsa, pis havayı dışarı atsa sorun yok ama o takdirde çok büyük elektrik masrafı çıkar ve hiçbir AVM bu gideri göze almaz.  AVM’ler bulaş riskini dikkate almadan insan sağlığını düşünmeden açılmakta ısrar ediyorlar. Bu parayı da ödemezler dış havayı biraz artırırlar o kadar. Aklınız varsa AVM’lerden içeri adım atmayın, bırakın cadde mağazaları, gerçek esnaf kazansın. Nasılsa AVM’lerdeki mağazalar çoğu Körfez, Katar, Yahudi sermayeli yabancı markalar. AVM açmakla ekonomi düzelmez, aksine daha fazla ithalat artar. Ekonomiyi düşünen üretim, üretim, üretim demelidir.

Hani devlet içinde devlet deniyordu ya, bu federasyon neyin nesi? Sağlık Bakanı açıklıyor maçlar konusunda kararı federasyon verecekmiş. Hoppalaa! Yahu bilim kurulu ne iş görür? Ne zamandan beri sağlığımız TFF’ye taşere edildi? 4 Kulüp maçları oynamayacağını açıklamış. Futbolcusundan, teknik heyetine, idarecisine, malzemeci ve masörüne, top toplayıcısına, hakemlerine, gözlemcilerine ve daha sayamadığım yüzlerce kişilere kadar bu insanların canı yok mu? Bu federasyon ne zaman akıllanacak? Fatih Terim’i dinlemediniz, arkadan konuştunuz suçladınız ama bir hafta sonra onun dediğine geldiniz. Adam virüse yakalandı, zor günler geçirdi ama yendi hem sizi hem coronayı yendi.

Hastalık geriliyor, ölüm ve vaka sayıları, yoğun bakım ve entübe hasta sayısı düşüyor, iyileşenler artıyor diye birkaç gündür seviniyorduk. Maalesef yeniden yükselişe geçti. Bu işin şakaya gelir tarafı yok. 65’likler içerde olduğuna göre onlara da yükleyemezsiniz bunu. Peki neden arttı bu? Gevşemeden, vurdumduymazlıktan, yasak günleri gece 24.00 olunca sorumsuzca sokağa fırlayanlar yüzünden, marketlerde, pazarlarda, dükkanlarda sosyal mesafeye uymayanlar yüzünden.

Herkes aklını başına toplasın. Herkes görevini yapsın. Bizim sağlığımız AVM lobisine, çıkar çevrelerine, federasyonlara, yayıncı kuruluşun menfaatlerine bırakılamayacak kadar kıymetlidir. Yavaş atın çiftesi sert olur diye bir söz vardır. Kulağınıza küpe olsun. Bu 65 yaş üstü var ya, tokadı bir vurdu mu alimallah iflah olmazsınız. Her şey normale dönse bile bu AVM’leri bir boykot etti mi bu birden mantar gibi biten AVM’ler  üç günde terk edilmiş beton yığınına döner. Şu kendilerini çok akıllı gören, her şeyin para olduğunu sanan, yeni nesil iş dünyası patronları, siz şu 65’liklerin sayısı ne kadar ki, aşağısı bize yeter diyebilirsiniz. Şunu unutmayın ki; nicelik değil, nitelik önemlidir. Sizin hor gördüğünüz 65’likler hepsi birer tarihtir, bilgedir, akıl küpüdür, kanaat önderidir. Onlar ne derse evlatları yaşındakiler de söz dinlerler. Zaten torun yaştakiler, 20 altıyla da doğal müttefik oldular. Korkun onlardan.

Sağlık ve huzurla kalın. Hoşçakalın.