Manisa Tabip Odası tarafından "14 Mart Tıp Bayramı” nedeniyle Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Manisa Tabip Odası, gerçekleşmesini beklediği 14 talebi paylaştı. Programa Manisa Eczacı Odası Başkanı Duygu Elmas Mutlu, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalpler, CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, CHP Şehzadeler Belediye Başkan Adayı Gülşah Durbay katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve çelenk sunumlarının ardından bir konuşma yapan Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, tıbbın akıl ve bilimle buluşması, bilimsel tıbbı geçmişten günümüze ve geleceğe taşıyan ruhu simgelediğini belirterek “14 Mart 1919’da İstanbul’u işgal eden İngilizlerin Tıp Okulunu işgaline karşı Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşlarının 14 Mart ta gerçekleştirdikleri direnişler ve teslim etmemeleri sonrasında da o günden bu yana tüm hekimler 14 Mart’ı Tıp Bayramı olarak kutluyor. 14 Mart, kendini insan sağlığını korumaya ve iyileştirmeye adamış hekimlerin dayanışma ve birlik olmalarının referans tarihi olarak kabul edilir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK CAMİASI MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEK

Sağlık camiasının yaşadığı sorunlara değinen Karabağ, “Hekimler, kendilerini değersizleştiren birçok muameleye ve uygulamaya maruz bırakılıyor. Mesleki örgütlenmesinin güçsüzleştirilmesi, etkisizleştirilmesi ve hatta yok edilmesi ile karşı karşıyalar. Ancak bütün bunlara rağmen hekimler, ülkemizde tıp biliminin gelişimi, tıp eğitimimin kalitesinin artırılması, Hekimliğin İyi Hekimlik koşullarında yapılması, hekim hakları ve halkımızın sağlıklı koşullarda yaşaması, nitelikli sağlık hizmeti alması konusunda tarihten gelen bilimsel birikiminin gücüyle dün olduğu gibi, bugün ve yarın da 14 Mart ruhu ile emeğini, birikimini toplum yararına ortaya koyacaktır ve mücadelesini sürdürecektir” dedi.

14 MART’A 14 TALEP

Acil bekleyen taleplerinin olduğunu ifade eden Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, “Tüm sağlık çalışanları, şiddetten arındırışmış çalışma ortamları istiyor. Sağlık çalışanlarının dinlenme, kreş, emzirme odaları olmak üzere çalışma koşulları iyileştirilmesini bekliyor. Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığ olarak kabul edilmesini talep etmektedir. Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün istemektedir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışanlar başta olmak üzere alınan vergi yüzde 15’i geçmemesini arzulamaktadır. Bütün sağlık çalışanların ve emekli hekimlerin aylıkları yoksulluk sınırının üzerinde olmasını bekliyor. Acil servislerde yeşil alanların kaldırılmasını talep ediyor. Sağlıkla ilgili düzenlemelerin, TTB ve diğer sağlık örgütlerinin görüşleriyle yapılmasını talep ediyorlar. Tıp fakültesi ve uzmanlık eğitimi kontenjanlarının azaltılmasını istiyorlar. Muayene sürelerinin nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmesini istediklerini belirtiyorlar. Sağlık camiası, en önemlisi de basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sisteminin inşa edilmesi gerektiğini talep ediyor” ifadelerini kullandı.

Karabağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şimdiye kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte bu taleplerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Ülkemize, 14 Martlarımıza, Sağlığımıza ve Mesleğimize sahip çıkıyor, Daha güzel bir dünyada nice 14 Martları kutlamaya olan inancımızla 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.”

Soma maden faciasında yeni gelişme! Soma maden faciasında yeni gelişme!

Muhabir: Özkan ÇELİK