5500 Konutluk Akgedik Yunuskent Toplu Konut Projesi’nde 5 yıldır tamamlanamayan 3 ve 4. etap hak sahipleri 3. etap şantiyesi önünde basın açıklaması yaparak yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Basın açıklamasına Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Başkan Yardımcısı Mehmet Mesut Doğan, Akgedik Mahallesi Muhtarı Semih Kurşunlu da katıldı. Basın açıklamasında yaşadıkları sıkıntıları anlatan hak sahiplerinden TOKİ mağduru gazeteci Ahmet Ünsal, bu konuda seslerini kamuoyuna duyurmaya çalıştıklarını söyledi.

HAK SAHİPLERİ YAŞADIKLARI SIKINTILARI ANLATTI

Yaşanan sıkıntıyı dile getiren Ünsal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Akgedik Yunuskent Toplu Konut Projesi kapsamında yapımına başlanan 988 konutluk 3. etap projesi, 366 konutluk 4. etap projesinde 2019 yılında çekilen kuralar ile hak sahibi olduk. Dar ve orta gelirli olmak üzere yapımına başlanan konutlarımızın aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala bitirilememiş ve evlerimiz bizlere teslim edilmemiştir. TOKİ 3. etap yer kuraları çekilmiş ve ön ödemeler yapılmıştır. Ancak yaklaşık bir yıldan bu yana taksitlerini ödediğimiz evlerin örnek dairelerini dahi göremedik.

Taksitlerini ödediğimiz evlerin içlerini görmek istiyoruz. TOKİ 4. etap projesi yüzde 70 aşamasına gelmesine rağmen hala yer kuraları çekilmemiş ve ön ödeme fiyatları belli olmamıştır. TOKİ 3 ve 4. etap hak sahipleri olarak 5 yıldır mağduruz. Birçoğumuz kirada oturmaktayız. Aramızda asgari ücret ile çalışan, emekli ve engelli olan hak sahipleri bulunmaktadır. Hak sahipleri olarak taksitlerimizin sabitlenmesini istiyoruz. Bir an önce evlerimize yerleşmek istiyoruz. Bu konuda tüm yetkililerden yardım bekliyoruz”

‘SESİNİZİ DUYURMAK İÇİN ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPACAĞIZ’

Projenin Yunusemre Belediyesi ile doğrudan bir bağı olmadığının altını çizen Yunusemre Belediye Başkanı Balaban, hak sahiplerinin sıkıntılarını aşmaları konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Başkan Balaban yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “TOKİ’nin Yunusemre Belediyesi ile doğrudan bir bağı yok. Bu seçim dönemi oy kazanmak için belediyenin projesi olarak lanse edildi. Belediyenin bu konuda bir yetkisi dahi yok. Ama biz bu bizim sorunumuz değil demeyeceğiz. Halkın derdi ile dertlenecek bir anlayışa sahibiz. Şimdi de TOKİ yetkilileriyle görüşeceğiz.   Bu konuda Başkan Yardımcımız Mehmet Mesut Doğan’a yetki verdik. Üzerine düşeni fazlasıyla yapacaktır. Sesinizi duyurmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. İnşallah en geç 15 Kasım 2024 sonrası evlerinize girersiniz. TOKİ mağdurları çok haklılar”

EV SAHİPLERİNE DE SESLENDİ

Konuşmasının sonunda ev sahiplerine de seslenen Başkan Semih Balaban açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Buradan ev sahiplerine sesleniyorum. Bu insanlar iyi insanlar. Lütfen çıkmaları konusunda baskı yapmayın. 3 ay geç çıksa bir şey kaybetmezsiniz. Onlar da bu konuda duyarlı olsunlar.” Balaban’ın konuşmasının ardından Başkan Yardımcısı Mehmet Mesut Doğan da sürece ilişkin hak sahiplerini bilgilendirdi.

HAK SAHİPLERİ SIKINTILARINI DİLE GETİRDİ

5 yıldır evlerine girebilmenin hayalini kurduklarını belirten hak sahipleri yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlattı:

Emin Ünlübaş: “2019 yılında 4. Etapta hak sahibi oldum. Aradan geçen 5 yılda ödemelerimiz belli olmadı. Endişeliyiz, asgari ücretle çalışıyoruz. Bir an önce konut belirleme kurasının yapılmasını istiyorum. Artan enflasyon karşısında eziliyoruz. Artık evlerimize geçmek istiyoruz.”

Hayriye Kafadar: “4. Etapta hak sahibiyim. Engelli kontenjanından katıldım. 5 yıldır bekliyoruz. Kiradayım. Zorluk çekiyorum. Kuradan sonra da bu yüksek fiyatlarla ne yapacağımızı bilemiyorum. Peşinatta mağduriyet yaşayacağız.  Bir de sabit ödeme istiyoruz.”

Saime Uslu: “Ben 60 yaşını geçtim. Ne zaman olacak bu evler. Biz ölünce mi bitecek. Oturduğum ev kira. Onu da ev sahibi satıyor. Artık geçelim evlerimize. Hala evlerimize geçmek için bekliyoruz.”

Nuran Güneşçi: “Ben emekliyim. 76 yaşında TOKİ’ye yazıldım. 83 yaşındayım hala evime girebilecek miyim diye tereddüt ediyorum. Bir an önce evime gireyim de ölmeden evimi göreyim.”

İzmir’de art arda iki deprem! İzmir’de art arda iki deprem!

3. ETAP PROJESİNDE;

3. etap projesinde; 486 adet 2+1, 494 adet 3+1 olmak üzere toplam 980 konut, 16 işyerinin yer aldığı 1 ticaret merkezi, 1 cami, 8 derslikli 1 anaokulu, 23 derslikli 1 ilkokul, 24 derslikli 1 ortaokul bulunuyor.

4. ETAP PROJESİNDE;

4. etap projesinde; 231 adet 2+1, 135 adet 3+1 olmak üzere toplam 366 konut, 16 adet işyeri yer alıyor.

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK