Lider olmak çok yönlü özellikler ister. Kolay kolay lider olunmaz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk liderdi. İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Turgut Özal liderlik vasıfları ile Türkiye’yi bir yerden alıp bir yerlere getiren halkın sevdiği liderlerdi. Her birinin ayrı ayrı özelliği vardı. Ülkemizin kalkınması ve refaha kavuşması için gecesini gündüzüne katan liderlerimizi rahmetle anarak bugünlere geliyorum. AK Parti Genel Başkanı Reis Recep Tayyip Erdoğan, lider mi? Lider. Masaya yumruğunu vurdu mu dünyanın her ülkesine ders veriyor mu? Veriyor. Doğru bildiğini büyük küçük ülke demeden yönetenlerin suratlarına hiç çekinmeden şamar oğlanına çevirerek söylüyor mu? Söylüyor. Şu anda dünyada herkesin tanıdığı bir lider ve devlet başkanı mı? Ülkemizi ateş çemberi içerisinde dik duruşu ile ayakta tutuyor mu? Tutuyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ile iki ülkenin ortak çıkarları çerçevesinde büyük projelere imza atıyor mu? Atıyor. Bu kadar aktif bir politika uygularken hataları olmaz mı? Elbette olabilir. Ancak karşısında ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bakıyorsunuz. Üzülüyorsunuz. Her şeye karşıyım politikasından başka bir tavrını gören oldu mu? Tarih bilgisi maşallah hafızasına yer etmemiş. “Libya’da ne işimiz var?” diyor. Tezkereye karşı çıkıyor. Bereket versin kasetle CHP Genel Başkanlığından uzaklaştırılan Deniz Baykal koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu’na Libya konusunda güzel ders verdi. Türkiye’nin dış politikasında Libya konusunda doğru yaptığını söyledi. Bugün Libya’da karşılıklı ateşkes uygulanıyor. Bunu ülkemizin Devlet Başkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin sağladı.

Libya’da kalıcı barış için çalışmalar sürüyor. Hürriyet Gazetesinde dün Ahmet Hakan ve Hande Fırat’ın yazılarını okudum. Köşeme aktarıyorum.

Bu arada AK Parti Genel Başkanı ve Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iç siyasetteki hamlelerini de görüyoruz. Çeşitli partilerden seçilen 100 belediye başkanını AK Parti ile bütünleştiği açıklandı. Dün 5 belediye başkanı AK Parti’ye geçti. Boşuna Reis denmiyor Recep Tayip Erdoğan’a.

HANDE FIRAT- LİBYA MASASI

LİBYA masası Moskova’da kuruldu. Masada nasıl bir formül üretilecek, nasıl bir yola girilecek göreceğiz. Bu satırların yazılmakta olduğu saatlerde görüşmeler sürdüğü için masaya giden süreci inceleyeceğiz. En başta Türkiye’nin Libya’daki gelişmeleri doğu Akdeniz’deki gerilimden bağımsız görmediğini söyleyelim.

Ankara’nın Suriye ve Libya’da benzer süreçler takip ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Stratejinin temelinde askeri, istihbarati süreç ile siyasi sürecin birlikte yürütülmesi var. Maddeler halinde bakacak olursak:

Türkiye çatışma alanlarında askeri gücü kullanarak, askeri gücü tehdit göstererek siyasi alanda söz sahibi olmaya çalışıyor.

Bunu yaparken siyasi süreçleri ve diplomatik temasları sürdürüyor.

Askeri güç ile birlikte istihbarat gücünü de devreye sokuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT’in Libya ile ilgili çalışmalarını “Teşkilatımız Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor” sözüyle açıklamıştı. Libya özelinde çalışmalar, kamuoyuna Erdoğan’ın sözleri ile yansıdığı tarihten çok önce başladı. Daha önce Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteği ile sahada alan kazanan Hafter’e artık bunun kolay olmadığı gösterildi. Askeri teçhizat ve lojistik yitirmesine neden olacak adımlar atıldı. Hafter’e attığı adımların maliyeti olduğu gösterilmeye çalışıldı. Sahada masaya oturmaya zorlandı.

Süreçte Rusya ve Türkiye arasında yine “çatışma içinde işbirliği” mekanizması devreye girdi. Ankara ve Moskova Libya için de işbirliği yaptı. Rusya’ya “arabulucu”, “başaktör” gibi sıfatlar takılsa da bazı gerçeklerin de altını çizmek gerekiyor. Ortadoğu’da başta Suriye olmak üzere sahadaki kaosu Rusya da sürdürülebilir görmüyor. Suriye sorunu devam ederken bu Libya için de geçerli. Ankara’nın Ruslarla yapılan temaslardan edindiği izlenim şu: Ekonomideki gelişmeleri de göz önünde bulunduran Rusya, ciddi maliyet üreten kaos noktalarında artık istikrar arıyor. Tabii oluşturulacak istikrar Rusya’nın çıkarlarına hizmet etmeli.

ANKARA SÜRECİ NASIL YORUMLUYOR?

Genel olarak bu tespitleri yaptıktan sonra süreci yürütenlerin ne dediğine bakmakta fayda var. Moskova’da Libya masasında görüşmeler sürerken üst düzey kaynaklarla görüşerek edindiğim Ankara’nın bakış açısını ve değerlendirmesini de yine maddeler halinde sıralayalım:

Libya tezkeresiyle birlikte Türkiye’nin bölgede askeri bir varlığa sahip olması ihtimali ulusal mutabakat hükumetinin diplomaside de elini güçlendirmiş; Hafter’i önce ateşkes yapmaya, daha sonra ulusal mutabakat hükumeti ile masaya oturmaya zorlamıştır.

Libya tezkeresinin Hafter ve onu destekleyen güçler üzerinde ne denli etkili olduğu teyit edilmiştir. Burada tüm engelleme çabalarına rağmen tezkereyi Meclis’e gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tezkereyi kabul eden TBMM’nin kararlılığı ve gücü bir kez daha ortaya konmuştur.

Libya’da ateşkesin sağlanması ve siyasi çözüm yolunun açılmasında tezkerenin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü çok boyutlu diplomasi ve çözüm odaklı siyaset kritik ve belirleyici bir rol oynamıştır. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Putin ile sağlanan temas ve ortaya konan irade, ateşkesin bu denli hızlı ve sağlam oluşmasına vesile olmuştur.

Türkiye, muhalefetin sürekli dile getirdiği gibi burada bir “arabuluculuk” faaliyetinden ziyade, meşru ulusal mutabakat hükümetinin uluslararası zeminde temsil gücünün artması ve sahadaki varlığının tam karşılığını alma noktalarında öncülük rolü üstlenmekte, Libya halkının çıkarlarının korunmasını sağlamaktadır.

Libya tezkeresi gündem olduğunda “Savaşa hayır”, “Libya’da ne işimiz var”, “Diplomasiyi kullan” sloganları üzerinden sürekli “itidal” çağrısı yapan muhalefet, Türkiye’nin öncülüğünde bir ateşkes sağlandığı andan itibaren ortaya koyduğu aleyhte ve küçümseyici tepkilerle siyasi çözüm konusunda samimi olmadığını bir kez daha göstermiştir.

ATEŞKES KIRILGAN OLMAMALI

Önümüzdeki süreç açısından da Libya meselesine bakacak olursak:

Ateşkes kırılgan olmamalı. Hafter’in daha önce iki kez ateşkesi bozduğu unutulmamalı. Moskova’nın etkili bir biçimde davranılması sağlanmalı.

Avrupa başkentleri de hareketlendi. Ankara-Moskova işbirliğinin ardından Avrupa başkentleri de masaya dahil olmak istiyor. Süreçte onlarla yapılacak görüşmeler de önemli olacaktır. Avrupa’nın Libya kaynaklı göçten, insan kaçakçılığından şikâyetçi olduğunu da unutmayalım.

Libya masası dağılmazsa önümüzdeki süreçte genişleyebilir.

Türkiye’nin Rusya ile Libya ittifakı doğu Akdeniz’deki kazanımların korunması açısından da önemli.

AHMET HAKAN- KORKMAYIN SÖYLEYİN KEMAL BEY

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Libya için neler söyledi?

“Libya’da kardeş kavgası var, aman biz karışmayalım” dedi mi?

Dedi!

Rusya’nın Hafter’den yana olduğunu hatırlatıp karamsar bir tablo çizdi mi?

Çizdi!

*

Libya’nın Türkiye açısından ikinci bir Suriye olacağını öngördü mü?

Öngördü!

*

Aşırı acıklı Yemen türkülerimizi bile hatırlattı mı?

Hatırlattı!

*

Sonra ne oldu?

Ne olacak?

Önce pırıl pırıl bir ateşkes çıktı.

Sonra da misler gibi bir barış çıktı.

Ve Libya meselesi, yedi günde “şak” diye halloldu.

*

Korkma söyle Kemal Bey!

“Bu Türkiye’nin büyük başarısıdır” de.

“Yahu yanılmışız be” de.

“Bu kadarını ben bile beklemiyordum” de.

“Demek ki tezkere çıkarmak caydırıcı oluyormuş” de.

“Öngöremedik ama sevindik” de.

“Hafter dedikleri koca bir balonmuş” de.

“Emeği geçen herkesi kutluyorum” de.

“Türkiye sandığımızdan daha güçlüymüş” de.

*

Hiçbirini demiyorsan...

Bari “Kalıcı olup olmadığını göreceğiz ama hiç değilse bu şekilde sonuçlanması umut vericidir” falan de.

*

Korkma, söyle Kemal Bey!

Söylersen vallahi küçülmezsin.

Ne küçülmesi!

Büyürsün büyür!

HAFTERCİLER AĞLIYOR GÖZLERİ YAŞLI

Mısır’ın son darbecisi Sisi ağlıyor.

Suudi Arabistan’ın konsoloslukta gazeteci kestiren Prens’i ağlıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin çakallıklar peşindeki Veliaht’ı ağlıyor.

Fransa’nın yanlış ata oynayan Macron’u ağlıyor.

Gözyaşları sel olurken...

Türkiye’den ise...

“Yok bir şey... Gözüme toz kaçtı... Ondan...” tarzı bir cümlenin gelmemesi pek manidar.

İYİ PARTİ’DE İKİ KANAT

BİRİNCİ KANAT: CHP’nin HDP ile örtük ve dolaylı flörtünü pek de mesele etmiyorlar. Konuya tamamen göz ve kulak kapatıyorlar. Meral Akşener de bu kanada biraz daha yakın gibi...

*

İKİNCİ KANAT: CHP’nin HDP ile örtük ve dolaylı flörtüne bozuluyorlar. Arada sırada doğrudan olmasa da CHP’ye uyarı sayılabilecek mesajlar veriyorlar. Meral Akşener de bu kanadın varlığından pek rahatsız değil gibi...

KADİR İNANIR’IN BİR KREDİSİ OLMALI

“Selvi Boylum Al Yazmalım” hatırına...

“Tatar Ramazan” adına...

“Bir Yudum Sevgi” anısına...

“Yılanların Öcü” onuruna...

Bir kredisi olmalı Kadir İnanır’ın.

*

Hiçbiri olmuyorsa...

Kendisine yönelik bütün tepkileri aslanlar gibi göğüsleyerek...

“Devlet görevidir” diye...

“Akil İnsanlar” kadrosuna girmeyi kabul etmesinin...

Bir kredisi, bir hatırı falan olmalı.

*

Hemen harcanmamalı Kadir İnanır... Küt diye tepesine inilmemeli... Fazladan bir toleransa muhatap olmalı...

CEM YILMAZ’IN SON FİLMİNİ İZLEDİM

SÖYLEYECEKLERİM şunlardır:

*

“Karakomik Filmler 2”nin... Birinci bölümü (Deli) güzel ama ikinci bölümü (Emanet) çok daha güzel.

*

Cem Yılmaz var ya... Oyunculukta resmen döktürüyor. İzleyince “Bu adam dünya çapında bir oyuncu” diyeceksiniz.

*

İki hikâye de... Gülümsetiyor, geriyor, meraklandırıyor, şaşırtıyor.

*

Birinci hikâyede Özkan Uğur’un oyunculuğu muazzam. Zor bir rol bu kadar mı kararında çıkarılır!

*

“Acun’un yarışmalarının Türk toplumu üzerindeki etkileri” temasını öyle bir işlemiş ki Cem Yılmaz... Bu konuda hazırlanacak bin doktora tezine bedel!

*

“Karakomik Filmler 1”de “Ayzek” karakteri vardı ya... “Karakomik Filmler 2”de de “Maykıl” karakteri var.

*

İzleyecekleri uyarıyorum: “Otelci” rolündeki Tansu Biçer’e lütfen dikkat edin: Bu adam oyuncu değil, büyücü!

*

Büşra Develi ile Özge Özpirinçci... Her iki oyuncuya da on üzerinden on.

*

Artık şunu anladık: Çağlar Çorumlu devreye girdiği anda her şey acayip değişiyor. Bu kural, bu filmde de değişmemiş. Hıncal Abi tarzı abartıp “Perdede bir devdir Çağlar” falan diyerek konuyu kapatıyorum.

*

“Karakomik Filmler 2”yi izlemek isteyenlere uyarı: Kahkahalarla gülmek istiyorsanız, bir-iki Cem Yılmaz şakası yakalamak istiyorsanız, bir curcunanın içine düşmek istiyorsanız... Bu film pek size göre değil.

*

Sağlam bir film izlemek istiyorsanız, iyi kurgulanmış bir sinema istiyorsanız, sadece adı değil bakışı da yerli film istiyorsanız, abartısız ve hakkı tam verilmiş oyunculuklar görmek istiyorsanız... Bu film tam size göre!