Merhaba sevgili okurlar… Bugün sizlerle Nevruz’u ve Mesir Festivalini konuşmak istiyorum.

Manisa’yı 4 yıllık aradan sonra yeniden Mesir Festivali heyecanı sardı….

Manisalıların hasretle beklediği festival Nevruz Bayramı Şenlikleri ve Mesir Karma Töreniyle başladı. Festival, 28 Nisan Pazar gerçekleştirilecek.  Sultan Cami kubbe ve minarelerinden tonlarca mesir halka saçılacak.

İlk önce sizlere Nevruz’dan bahsedeceğim… Manisa’da dün Mesir karma töreni, baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı’yla beraber kutlandı. Nedir Nevruz? Neden kutlanır? Size bu soruların cevabını vereceğim…

Baharın gelişini müjdeleyen, doğanın uyanışını, yenilenmeyi ve umudu simgeleyen Nevruz, binlerce yıldır pek çok kültürde coşkuyla kutlanan önemli bir bayramdır. Türk kültüründe köklü bir geçmişe sahip olan Nevruz, özellikle Anadolu'nun pek çok yerinde coşkuyla karşılanır.

Nevruz, 21 Mart’ta kutlanır. Kışın sona ermesiyle birlikte doğa canlanırken, insanlar da bolluk ve bereketle dolmaya başlıyor. Bundan daha güzel müjde mi olur! Ayrıca binlerce yıldır çeşitli ritüellerle kutlanan Nevruz; birlik, beraberlik, sevgi ve umudu pekiştirirken yaşamımızın en önemli anlarından birini oluşturuyor.

Yukarıda bahsettiğim gibi Mesir Festivali, Nevruz Bayramı Şenlikleriyle beraber başladı… Son 4 yıldır koronavirüs salgını ve deprem nedeniyle iptal edilen Mesir Macunu Festivali, geleneksel ve renkli yapısıyla kültürümüzün en önemli miraslarından biri olarak kabul ediliyor.

Mesir Festivali ise bu mirası canlı tutmanın ve gelecek nesillere aktarmanın önemli bir parçasıdır.

Festival etkinlikleri, mesir macununun dua eşliğinde karılması ve pişirilmesiyle başlar. Daha sonrasında, renkli ve parlak kağıtlara özenle sarılarak paketlenir. Festival günü ise şifa dilekleri ve dualar eşliğinde karıştırılan ve pişirilen macun, Sultan Camisi minaresi ve kubbelerinden halka saçılır.

Mesir Festivali, renkli kortej yürüyüşleri, konserler, sergiler ve mesir macunun saçımıyla dolu dolu geçiyor.

Şölen gibi festivale 4 yıldır Manisalılar hasret. Sonunda Mesir Festivali özlemi sona eriyor…

Manisa’nın kültürel zenginliğini yansıtan ve binlerce insanı bir araya getiren festival hepimizin gurur kaynağı…

Mesir Festivali her zaman gelecek nesillere aktarılmaya değer bir miras olarak kalacak!