Şehzadeler Şehri Manisa’nın çok sayıda tarihi ve doğal güzelliğe sahip olduğu bilinen bir gerçek. Peki, Manisa’nın birçok film setine ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Tarihi mekanlardan Manisa sokaklarına kadar birçok mekan beyazperdeye taşındı. Manisa’da çekilen filmleri sizin için listeledik!

Manisa’da Çekilen Filmler

Bugüne dek Manisa’nın farklı ilçeleri birçok filmin doğal platosu oldu. Salihli’den Akhisar’a, Kula’dan Spil Dağı’na birçok mekan beyazperdede görüldü. Manisa’da çekilen filmleri ve çekim yerlerini bir araya getirdik.

Manisa’da çekilen filmler aşağıdaki gibidir:

  • İklimler (2006)
  • Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)
  • Manisa Tarzanı (1994)
  • Adem’in Trenleri  (2007)
  • Taş Mektep (2013)
  • Vurun Kahpeye (1973)
  • Tutku (1984)
  • Değirmen (1986)
  • Muallim (2021)
  • Tulpa (2024)

İklimler (2006)

Manisada Cekilen Filmler 1

Dünyaca ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın filmi İklimler, Salihli’de çekilen bir sahneyle açılış yapıyor.  Filmin başrollerinden biri olan Bahar karakteri Sardes Antik Kenti’nde yürürken görülüyor. 2006 yılında vizyona giren filmin çekimlerinin Antalya, İstanbul ve Ağrı’da devam ettiği biliniyor.

İklimler filminin başrollerini Nuri Bilge Ceylan ve Ebru Ceylan paylaşıyor. Nuri Bilge Ceylan sinematografisinde önemli bir yere sahip olan film iki farklı ruhun farklı iklimlerde kesişen hayatlarını konu ediniyor.

Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013)

Manisada Cekilen Filmler 2

Sen Aydınlatırsın Geceyi adlı filmin yönetmen koltuğunda Onur Ünlü oturuyor. 2013 yılında yayınlanan film Akhisar’da geçiyor. Fantastik ve absürd film kategorisinde yer alan Sen Aydınlatırsın Geceyi siyah beyaz görüntüleriyle dikkat çekiyor.

Filmin konusu Akhisar’da bir kasabada olağanüstü güçlere sahip olan insanlar üzerinden şekilleniyor. Sen Aydınlatırsın Geceyi filminde Ali Atay, Demet Evgar ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi ünlü isimler rol alıyor.

Manisa Tarzanı (1994)

Manisada Cekilen Filmler 3

Manisa Tarzanı’nın hikayesini beyazperdeye taşıyan filmin yönetmenliğini Orhan Oğuz üstleniyor. 1994 yapımı filmin çekim yeri ise Manisa Spil Dağı.

Manisa Tarzanı adlı filmde doğayı yeşillendirmek için çabalayan İstiklal madalyası sahibi bir adamın hikayesi aktarılıyor. Ünlü filmde Manisa Tarzanı’nda Talat Bulut hayat veriyor.

Adem’in Trenleri (2007)

Manisada Cekilen Filmler 4

Nurgül Yeşilçay ve Cem Özer’in rol aldığı Adem’in Trenleri film 2007 yılında vizyona girdi. Yönetmen koltuğunda Barış Pirhasan’ın oturduğu filmin Karaağaçlı köyünde çekildiği biliniyor.

Son derece dokunaklı bir film olan Adem’in Trenleri’nde Hasan Hoca ve Hacer’in hikayesi anlatılıyor. Film çekildiği yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali ulusal uzun metrajlı film yarışmasında aday gösterildi.

Taş Mektep (2013)

Manisada Cekilen Filmler 5

2013 yapımı Taş Mektep filmi Manisa’nın Kula ilçesinde çekildi. Taş Mektep, Kurtuluş Savaşı esnasında lise öğrencilerinin okulu bırakıp cepheye gitmesini konu ediniyor.  Filmin bir kısmının çekimlerinin İstanbul’da gerçekleştirildiği biliniyor.

Altan Dönmez tarafından yönetilen filmin başrollerinde ise Ayça Varlıer,  Feride Çetin, Orhan Kılıç, Bora Akkaş ve Can Kolukısa gibi ünlü isimler yer alıyor.

Vurun Kahpeye (1973)

Manisada Cekilen Filmler 6

Kula’da çekilen Türk filmlerinden bir diğeri de Halit Refiğ imzalı Vurun Kahpeye olarak karşımıza çıkıyor. 1973 yapımı eski Türk filminin başrollerinde Hale Soygazi ve Tugay Toksöz yer alıyor.

70’lerin Kula’sını gözler önüne seren Vurun Kahpeye filminde Hacı Muhsinler konağı kullanılıyor. Osmanlı ve Rum mimarisini yansıtan Kula evleri görülmeye değer.

Tutku (1984)

Manisada Cekilen Filmler 7

Manisa’da bir köyün ilçeye dönüş serüveni Manisa’da bir köyün ilçeye dönüş serüveni

1984 yapımı Tutku adlı filminin sahnelerine Kula ilçesi ev sahipliği yapıyor. Tutku filmi aynı adama aşık olan bir anne ve kızın hikayesini anlatıyor.

Filmin başrollerini Hülya Avşar, Kenan Kalav ve Meral Orhonsay paylaşıyor. Kula’nın Sandal kasabasında çekilen filmin bazı sahnelerinde Salihli’yi de görmek mümkün.

Değirmen (1986)

Manisada Cekilen Filmler 8

Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğindeki Değirmen filmi 1986’da yayınlandı. Trakya’nın bir kasabasında geçiyormuş gibi görünen film aslında Kula’da çekildi.

Değirmen filminin oyuncuları arasında Şener Şen, Serap Aksoy ve Ali Erkazan gibi usta isimler yer alıyor. 80’li yılların kasaba yaşamını konu edinen filmin yazarının ise Reşat Nuri Güntekin olduğu biliniyor.

Muallim (2021)

Manisada Cekilen Filmler 9

Fransa’da eğitim almış Muallim Bey’in hikayesini anlatan Muallim filmi 2021 yılında vizyona girdi. Çekimleri Kula’da gerçekleştirilen film 20. yüzyılın başlarında geçiyor. Müslim Şahin tarafından yönetilen filmde Sertaç Ekici, Taylan Dora Güven, Halit Karaata rol alıyor.

Tulpa (2024)

Manisada Cekilen Filmler 10

Kula’nın tarihi evlerinde çekilen korku filmi Tulpa’nın 2024 yılında vizyona girmesi bekleniyor. Güneş Güneş’in yönetmenliğindeki korku filminde Özgür Özberk, Özge Günaydın ve Eylük Özyaka gibi isimler yer alıyor.

Tulpa filmi, kızını kaybeden bir annenin büyü yoluyla onu geri getirmeye çalışmasını konu alıyor. Kula’da çekilen korku filmi çekim mekanları nedeniyle de merakla bekleniyor

Muhabir: Özkan Çelik