Geçtiğimiz hafta yayımlanan köşe yazımda, ilimizdeki bazı okullarla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştum. Yazımı kısaca hatırlayacak olursak, 'Ali Riza Çevik Ortaokulu eski binalarının yıkımının gerçekleştiğinden, Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin güçlendirme çalışmalarına bir türlü başlanmadığından, İstasyonun alt bölgesinde öğrenciler için yapılan okulun imam hatip ortaokuluna tahsis edildiğinden, yıkılan Atatürk Ortaokulu'nun yerinde yeni bina inşaatına başlanmadığından, İstasyon bölgesindeki İmam Hatip Lisesi'nin eski yurdu olup da sonrasında ortaokul olarak tahsis edilen binanın yıkılarak inşaat çalışmalarının son hızla sürdüğünden bahsetmiştim. Bu yazıyı yazmamdaki amaç, pandemi dönemini fırsat bilerek o okul veya bu okul değil tüm okullarda gereken çalışmaların bir an önce başlaması ve yapılmasıydı.

Yazdığım yazı, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin dikkatini çekmiş. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muhammet Çetin yazımı okuduğunu ve konuyla ilgili görüşmek istediğini belirtince, nazik davetini geri çevirmeyerek kendisiyle randevulaştık. Muhammet Bey şakayla karışık, 'Yazınızda biraz yüklenmişsiniz' dese de, yıllardır eğitim camiasının içerisinde olduğum için onlar beni, ben de onları iyi tanırım. Neyi, niçin yazdığımı veya söylediğimi iyi bilirler. Beni burada memnun eden konu, yazdığım yazıyla ilgili bilgilenmem ve sorularıma cevaplar bulmam oldu. Müdür Yardımcısı Muhammet Çetin nezdinde, tüm Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum.

Aslında çok yazılacak bilgiler edindim. Ama öncelikle yazımda bahsettiğim okullarla ilgili konuya bir açıklık getireyim.

Ali Riza Çevik Okulu yeni binasının yapımına hemen başlanacak. Burada sadece binanın Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından mı yoksa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mı yapılacağı konusu var. O da bu günlerde Ankara'daki yapılacak görüşmelerle çözüme kavuşacak.

Güçlendirme kararı verilen Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde ise çalışmalar başladığında ve temel kontrolü için kazı yapıldığında sürpriz bir gelişme yaşanıyor. Binanın temelinde sorun olması nedeniyle yıkılmasının uygun olacağı uzmanların incelemesiyle ortaya çıkıyor ve yıkım kararı veriliyor. Bununla ilgili resmi yazışmalar yapılıyor, resmi prosedür tamamlandıktan sonra yeni binanın yapımına en kısa zamanda başlanacak. Bu süre zarfında ilk etapta Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri, Çağatay Uluçay Ortaokulu'nda öğrenim görecekler. Sonrasında bakın çevredeki bir okulun yapımı tamamlandığında o okula geçmeleri sözkonusu. Bu konuda tüm planlamalar yapılıyor. Burada isabetli olan, ciddi bir rakam harcanarak güçlendirilecek okul binasının yıkılarak modern şartlarda eğitim verecek sağlam ve yeni bir okul binasına kavuşulması.

Atatürk Ortaokulu'na gelince. Bu okulda da resmi prosedür tamamlanmış ve yeni bina inşaatı için çalışmalara start verilmiş.

İstsyon bögesindeki okullara gelecek olursak. Burasıyla ilgili çok geniş bilgi verdi Muhammet Müdür. En kısa haliyle yazmağa çalışacağım. Eski adı Manisa İmam Hatip Lisesi olan sonrasında ise Kız Anadolu Lisesi olarak dönüştürülen okulun yurt olan binası geçmiş dönemlerde ortaokula çevrilerek bulunduğu şartlarda Merkez Efendi İmam Hatip Ortaokulu olarak eğitim vermeye çalışıyor. Bu iki bina da depreme dayanıksız olduğu için yıkılıyor. Bu alana imam hatip lisesi ve pansiyonu yapılacağından ortaokulu için bir çözüm yolu aranıyor. Bilim Sanat Merkezi'nin yanında yapılan ve Gazi İlkokulu'nun tekli eğitime dönüşmesini sağlayacak olan okul binasını tahsis ediyorlar imam hatip ortaokulu olarak. Buradaki diğer amaç da aslında şu; İmam hatipe eğitim almaya gelen öğrenciler farklı yerlerden, çeşitli bölgelerden. Onlar için okulun demiryolunun altında olması çok büyük sıkıntı değil. Her gün okula gidip gelen Gazi İlkokulu öğrencilerini düşünürsek, okula gidip gelirken onlar için demiryolunu her gün geçmek hem sıkıntı hem de tehlike. Bu nedenle, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi binasının bulunduğu alan ilkokul olarak ayrılıyor ve Gazi İlkokulu'nu tekli eğitime dönüştürecek olan yeni okul binasının buraya yapılması kararı alınıyor. En kısa zamanda da çalışmalarına başlanacak.

Evet yapılan açıklamalar bu yönde. Edindiğim daha birçok bilgi var fakat bunları yazarak konuyu dağıtmak istemiyorum. Aldığım bilgiler doğrultusunda edindiğim izlenim, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü pamdemi sürecini elinden geldiğince iyi değerlendirmeye çalışmış. Gerek güçlendirmesi gereken okullar gerekse yeni bina ihtiyacı olan okullar olsun birçoğu tamamlanmış, birçoğu ise tamamlama aşamasında. Ayrıca TOKİ tarafından 13 okul daha yapılacakmış. Öyle ki, İzmir'de bir okul zar zor yapılırken, Manisa'da birçok okulun yapılmasını takdir eden Bakanlık tarafından her türlü imkan en üst düzeyde Manisa'nın önüne serilmiş diyebiliriz.

Bunlar güzel gelişmeler ilimiz adına. İstedikten sonra her türlü hizmet yapılır diye düşünüyorum. Önemli olan layığıyla ve hakkıyla yapmak. Şimdi Burada bir Baybatur gerçeği ve şansı var tabii ki. Ak Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur'un eğitim konusunda hassas olduğunu gözlemlemiştim. Ali Riza Çevik Ortaokulu'yla ilgili girişimlerinden de biliyorum. Gönülden istediği zaman gerçekten güzel ve yararlı işlere imza atıyor. Sayın Baybatur'un Manisa'ya hizmet etme isteğiyle her kademedeki yetkilinin güzel ve başarılı çalışmaları biraraya gelince ortaya Manisa'nın faydasına güzel işler çıkıyor. Hele ki bu işler çocuklarımız adına olunca daha da keyifli oluyor.

Umarım planlamalar ve çalışmalar en kısa zamanda olması gerektiği gibi olur. Eski tip projelerin yerini alan yeni ve modern projelerle bir özel okul ayarında yapılacak olan bahsettiğim okulların çatısı altında çocuklarımız öğrenime başlar.

Eğitimde fırsat eşitliğini savunan ama bunu pek göremediğim için üzülen biri olarak, en azından fiziki şartlarda en iyisini yaşayalım, çocuklarımıza yaşatalım.

Hep diyoruz ya, geleceğimiz çocuklarımız diye. Çocuklarımız yararına emek vermenin keyfine paha biçilemez. En üst mevkiden en alt kademedeki herkese, çocuklarımız ve ilimiz menfaatine verdikleri emekleri için teşekkür ediyorum. Sevgiyle kalın.