24 Haziran seçimlerinde Erdoğan karşısında hezimete uğrayan, yenilgiyi kabul eden Muharrem İnce, gözünü CHP liderliğine dikti. Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi, İnce ve eşini bir otelde yemeğe davet etti.

Kılıçdaroğlu’nun nezaket yemeğinde Muharrem İnce konuşulanları bir gün sonra basın toplantısında açıkladı.

İnce, “Sohbet ettik, seçimi değerlendirdik, konuştuk. Sayın Kılıçdaroğlu’ndan bana bir teklif gelmedi. Ama benden gitti. Sayın Genel Başkana, büyük bir devlet adamlığı yaptığını, bu devlet adamlığının devam etmesi gerektiğini anlattım. İsterse olağanüstü kurultayı kendisi toplayarak benim genel başkan olabileceğimi kendisinin onursal genel başkanı olacağını ve bir abi-kardeş ilişkisi içerisinde kendisi grup başkanı olarak parlamentoda çalışmalarını yürüteceğini ve benim de genel başkan olarak Edirne’den Ardahan’a kadar çalışacağımı söyledim… Böyle bir teklifte bulundum, dedi.

Kılıçdaroğlu’nun cevabı ise “Özel bir yemekti. Bağlamından koparmak siyasi nezaketsizlik oldu” şeklinde oldu.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan “Olağanüstü kurultay gündemimizde yok” dedi. 

Yani görünen o ki, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, bugün toplantıya çağırdığı Merkez Yönetim Kurulu’ndan ne karar çıkacağını kestirmek mümkün değil.

CHP’de her seçim yenilgisinden sonra ortalık karışır. Bugün de bunları yaşıyoruz. Yerel seçim sonrası bir kurultay olur mu olmaz mı, Kılıçdaroğlu’na bağlı.

Varsayalım kurultay oldu. Muharrem İnce CHP Genel başkanı oldu. CHP iktidara mı yürüyecek? Ülkenin siyasi yapısı belli. Yüzde 65-70 merkez sağa oy veriliyor olması 60 yıldır değişmeyen bir gerçek.

CHP bu yapısıyla iktidara gelme düşüncesi gerçekleşmez. Bu nedenle, Kılıçdaroğlu gitse ve İnce gelse değişen bir şey olmaz. Sandığa gelen seçmen ülkeyi yöneteceğine inandıklarına oy verir. Gerisi teferruat.

CHP belki bir gün bu güveni verirse iktidar olabilir. Ne zaman derseniz ben göremem de, belki çocuklarım ve torunlarım görür.

CHP’deki bu karışıklığı ulusal medyadan köşe yazarları, değişik fikirlerle yorumluyor.

Ben de Güneri Cıvaoğlu’nun Milliyet’teki yorumu ile Takvim Gazetesi’nde Ege’nin topuklu efesi Şebnem Bursalı’nın CHP değerlendirmesini köşeme taşıyorum.