Koronavirüs tedbirleri kapsamında kontrollü yaşamı bir türlü beceremiyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Kayıplarımızın ve ağır hastalarımızın sayısını azaltacak olan da bitirecek olan da tedbirlere tam uyumdur” diyor.

Bakan Fahrettin Koca ve sağlık ekiplerinin bu salgın için bizlere gösterdiği can siperane gayretleri karşısında bizlerin yapması gereken tek şey, maske takıp oturma mesafesine dikkat ederek kontrollü bir yaşam… Ne var ki kendi yaşamımız için bunu bile beceremiyoruz.

Ağır hasta sayısı düşeceğine artıyor… Bizler,  Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Koca’nın ikazlarını yerine getirmeyen bir toplum haline dönüşünce; Bilim Kurulu yaptığı toplantı sonrası bugünden itibaren düğün derneklere 81 ilde kısıtlama getirmek zorunda kaldı.

Bu konuda İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine genelge gönderdi. Söğüaltı Kahvesinde otururken Çapala Mehmet Ardınç’a bir düğün davetiyesi gelmişti. Çarşamba akşamüstü. Çapala Mehmet davetiyeyi açtı. Kına gecesi Çiçekli’de. Düğün de Manisa Arena düğün salonunda. Şimdi ne olacak? Yeni tedbirler çerçevesinde kına gecesi iptal olur. Düğün de ailenin yakınları arasında kısıtlı bir şekilde 65 yaş üstü davetlilerin katılmaması ile gerçekleşir.

Başta aldığımız tedbirleri yaz sezonunda biraz dikkat ederek kullansaydık, Eylül ayında daha rahat kontrollü bir yaşam sürmüş olacaktık.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Koca “Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz” derken şunları söyledi: “Koronavirüsün bayramlarda ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizlik bizi bu eşiğe getirdi. Hasta ve yitirdiğimiz can sayısı tüm dünyada ve ülkemizde tekrar artıyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana buluşuyor. Her gün test sayımızı arttırıyoruz. Yeni hasta sayımız düşmüyor. Şuana kadar 29 bin 865 sağlık çalışanımız virüse yakalandı. 52 sağlık çalışanımızı ebediyete yolcu ettik. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında. İç Anadolu ve Güneydoğuda maalesef artış fazla. Ege Bölgesinde ciddi bir artış yok. Ancak artış Ankara ve İstanbul’da çok fazla...”

Bu iki ilimize gitmemek en iyisi! Ancak biri Başkent diğeri de ekonominin kalbinin attığı il. Manisa’da fazla korkulacak bir durum gözükmüyor. Ancak yaz sezonunda sahillere akan Manisalıların bu ay içinde dönüşlerinde kendilerini koronavirüs testinden geçirmelerini tavsiye ederim. 2 Eylül günü  45 vatandaşımız hayatını kaybetti. Eylül ayının içine girdik. Mevsim değişikliği başlayacak. Sağlık Bakanlığı bu durumu göz önünde bulundurarak kimlerin grip aşısını öncelikle yaptırmaları gerektiği yönünde bir genelgeyi internet sitesine koymuş. İş dönüp dolaşıyor yine benim de dahil olduğum 65 yaş üstünde düğümleniyor. Aydın Besen, Çapala Mehmet! Mutlaka grip aşısı olmamız gerekiyor!.,

Eylülde sıcaklar devam edecek... Bizler işi ciddiye alıp grip aşısını bir an önce olmalıyız. Geçe kalan dona kalır misali. Grip aşısı şart! İhmal etmeye gelmez. Bugünden itibaren 81 ilde Bilim Kurulu’nun aldığı yeni tedbirler yürürlüğe girecek. Nişan, kına gecesi ve düğünlerin nasıl yapılacağı belli. Kurallara uymaya özen gösterip güvenlik güçlerine zorluk çıkarmayalım. Düğünümüz zehir olmasın. Bu koronavirüs belasından kurtulmanın başka çaresi gözükmüyor. Maskemizi takacağız. Oturma mesafesine özen gösterip kalabalık topluluklar içinde bulunmayacağız. Hele hele eğlencelere hiç ama hiç katılmayalım. Koronavirüs buralarda kol geziyor. Aman dikkat.