TCMB, politika faizini öngörülere uygun olarak yüzde 50'de sabit bıraktı. Faiz kararının duyurulmasının ardından piyasalarda sakin bir seyir gözlendi.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın politika faizini önümüzdeki dönemde yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağı öngörüsünde bulunuyor. Faiz indirimlerinin en erken yılın son çeyreği veya 2025'in ilk çeyreğinde başlayabileceği tahmin ediliyor.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, finansal koşullardaki ve para politikasındaki artan sıkılaşmanın enflasyonla mücadeleye olumlu etki etmesi bekleniyor. Ayrıca, maliye politikasında ek sıkılaşma yaşanması durumunda bu eğilimin daha da güçlenebileceğini ifade etti.

“Gevşeme süreci 2024 sonunda”

Bürümcekçi, "Önümüzdeki dönemde ve mayıs başında yayınlanacak Enflasyon Raporu'nda bu tahminlerin değişikliğe uğrayıp uğramaması açısından aylık enflasyon eğilimi gelişmeleri ve gelecek dönem enflasyon beklentilerinin seyri önemli olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürme konusundaki kararlılığını vurguladı. Matys, sabırlı olmanın ve 2025'e iyi bir başlangıç yapmanın daha doğru olabileceğini belirtirken, para politikasında gevşeme sürecinin 2024'ün sonunda başlayabileceği yorumunu yaptı.

“TL dolar karşısında güçlenecek”

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, bankanın "şahin" duruşunu yeniden doğruladığını ifade etti.

Drimal, TCMB'nin politika faizinde 2025'in ilk çeyreğinde 500 baz puanlık bir indirim olabileceğini tahmin ederken, aynı zamanda liranın önümüzdeki aylarda dolar karşısında güçleneceğini öngördü.

Akaryakıt fiyatlarında yeni uygulama! 15 Mayıs’tan itibaren… Akaryakıt fiyatlarında yeni uygulama! 15 Mayıs’tan itibaren…

Kaynak: AA