Altın fiyatları son dönemde rekor seviyelere ulaşırken, uzmanlar, sahte altın nedeniyle mağdur olmamak için ziynet eşyası alırken altının esnekliğini ve sesini kontrol etme konusunda uyarıda bulundu.

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, altın fiyatlarındaki artış nedeniyle altın sahtekarlığının, altına ikinci baskı uygulayanların ve kaçak altın üretenlerin iştahının kabardığını ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz

"Değişik yöntemler var"

Altının sahte olduğunu anlama yöntemlerinden bahseden Yaşar, şöyle konuştu:

“Peki biz altının sahte olduğunu nasıl anlayacağız. Kuyumcular bir şekilde anlıyor, değişik yöntemler var. Bunların başında ilk önce biz elimizle, gözümüzle bakarız. Daha sonra cama atarız. Gerçek altın tok ses verirken, sahte altın daha farklı bir ses verir. Sahtelerin sesi gerçek altının verdiği sesi vermez. Bilezikler de aynı şekilde ama bileziklerde de gram farkıyla çözüm olabilir. Görünüşleri aynı olan altını tarttığımız zaman özgül ağırlığı çok hafif gelecektir. Dolandırıcıların ağındaki altınlar için sarraflar olarak ateşte yumuşatarak kontrol ederiz. Sahte altının üzerindeki boya hemen atacaktır. Gerçek bir altında ise sadece ısınma rengini alacaktır. Bunu da suya atınca altın tekrar rengini alacaktır. Bir kolay yöntemimiz ise mihenk taşına sürüyoruz, özel suyu döktüğümüzde altının bıraktığı iz çıkmaz ama sahte altının izi mihenk taşından çıkar.”

 "Bildiğiniz ve güvenli yerlerden altın almak çok önemli"

Dernek Başkanı Yusuf Yaşar, düğün sezonunun başlamasıyla birlikte satın alınan takılarda mağduriyet yaşanmaması için vatandaşı uyardı ve şunları söyledi: "Havaların ısınmasıyla düğün sezonu başladı. Düğünlerde takı alışverişi yapılıyor. İnsanlar aldıkları altınların düzgün ve hakkı olanı olmasını istiyor. Tanıdık ve güvenilir yerlerden altın almak çok önemli. Özellikle hastane önü gibi kalabalık ortamlarda 'paraya sıkıştım, ucuz altın satıyorum' diyen kişilere kesinlikle güvenmeyin. Altın fiyatları her yerde ONS üzerinden belirlenir, ucuz altın olmaz. Kalabalık alanlarda ayaküstü altın satan kişilere kesinlikle itibar etmeyin."

Kaynak: İHA