Düğünler, düğün sahiplerinin sosyal ve ekonomik durumlarına, yaşadıkları yöreye göre farklılıklar gösterir. Düğün gelenekleri özellikle kentsel kesimde eskiye oranla daha sadeleşmiş görünmektedir.

Manisa’da büyüleyen gösteri! Manisa’da büyüleyen gösteri!

Görücüler Kızı Görmeye Gider

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde yer alan bilgilere göre Manisa’daki geleneksel düğünlerin ilk adımı, erkek tarafının kızın evine görücü göndermesiyle başlıyor. Kızın ailesi tarafından kabul görmesiyle birlikte söz kesme aşamasına geçiliyor. Bu aşamada, kız evinin büyükleri, evliliği uygun bulurlarsa, erkek tarafına "söz mendili" ile karşılık veriyorlar. Ardından nişan günü belirleniyor ve nişan töreni gerçekleşiyor.

Kız Evine Koç Gönderiliyor

Nişan süreci boyunca, taraflar arasında dini bayramlarda hediyeler alışverişi yapılıyor. Kurban Bayramı'nda ise bu hediyelere ek olarak süslenmiş bir koç da kız evine gönderiliyor.

3 Gün Sürüyordu

Eski geleneklere göre düğünler, çarşamba, perşembe, cuma veya cuma, cumartesi, pazar olmak üzere üç gün sürüyordu. Düğünden önce çeyiz alımı da önemli bir ritüeldi. Kızın çeyizlerini almak üzere oğlan evi tarafından gönderilen araba, kızın arkadaşları veya kardeşleri tarafından çeyiz sandıklarının üzerine oturulmadan önce bahşiş verilirdi.

Çeyiz Serilir

Gelinin ayrıldığı eve serilen çeyizler, ev ziyaretlerine açık hale getirilerek, "çeyiz bakma" geleneğiyle komşu ve akrabaların görmesi sağlanırdı. Düğünden önceki akşam gerçekleşen kına gecesi ise kadınlar arasında keyifli bir etkinlik olarak düzenlenirdi.

Maddi Gücüne Göre Kuşak

Gelin gitmeden önce gelin hamamı ve düğünden önceki akşam kına gecesi yapılır. Kına gecesinde kadınlar kendi aralarında eğlenir ve kızın ellerine kına yakılır. Düğün günü oğlan evi gelini almaya geldiğinde, gelin evden çıkmadan önce babası, maddi gücüne göre kızın beline altın, gümüş ya da kırmızı kurdeleden bir kuşak takar, gelin at veya otomobil ile baba evinden alınarak, geze geze damadın evine götürülür.

Gelinin Başına Buğday, Leblebi, Şeker…

Damadın evine gelindiğinde, gelin içeri girerken başına buğday, leblebi, şeker veya para serpilir, orada bulunanlar tarafından toplanan buğday, para ya da şeker bereket getirmesi için muhafaza edilir. Gelin damat evinde yüzü kapalı oturur, akşam yemeğinden önce, damat gelinin duvağını açarak yüz görümlüğü adıyla anılan bir takı takardı.

Damat Yumruklanır

Yemekten sonra damat arkadaşlarıyla yatsı namazına camiye gider, namazdan çıktıktan sonra ellerinde yanan mumlarla eve dönülür ve damat sırtı yumruklanarak eve bırakılırdı. 

Kaynak: Haber Merkezi