Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Manisa ve İzmir'in kentsel dönüşüm projeleri kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Özhaseki, İzmir'in pilot şehir olarak seçildiği "İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi"nde evini yenilemek isteyenlere aylık 0,69 faizle 180 aya kadar vadeli kredi temin edileceğini bildirdi.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Olacak?

İzmir'de bir otelde düzenlenen "İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi" tanıtım toplantısında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  Türkiye'nin birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehirlere sahip olduğunu, o nedenle şehirleri çok önemsediklerini ve onları geleceğe hazırlamak adına gayret ettiklerini söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, İzmir'in pilot seçildiği "İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi" kapsamında, evini yenilemek isteyenlere aylık 0,69 faizle 180 aya kadar vadeli kredi temin edileceğini bildirdi.

Hangi İllerde Kentsel Dönüşüm Var?

Pilot olarak İzmir'in seçildiği projede İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'daki riskli yapıların dönüştürülmesinde enerji verimliliği esas olacak.

Emekli promosyonlarına Mayıs ayarı! Emeklinin yüzü gülecek! Emekli promosyonlarına Mayıs ayarı! Emeklinin yüzü gülecek!

Kentsel Dönüşüm Kredisi Şartları

İzmir'in pilot il olduğu İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da yapıların kentsel dönüşüme girmesiyle verilecek olan kentsel dönüşüm kredisinin şartları da belli oldu. İşte şartlar:

  1. Proje kapsamında iklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkanı sunulacak.
  2. Proje kapsamında 2,5 milyon liraya varan kredi desteği aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle verilecek. Başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak.
  3. Bunun yanında A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,5, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi uygulanacak.
  4. Ödemeler, inşaat ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacak.

Dünya Bankası Kredi Verecek

Türkiye'nin yapı stokunun kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini dile getiren Özhaseki, kendilerinin kentsel dönüşüm yapmak, konutları dirençli hale getirmek, yenilemek için çırpındıkça istemezlerin, durmadan takoz olmak isteyenlerin olduğunu, onları aşacak şekilde kanunlar geliştirdiklerini anlattı. "Önümüzdeki günlerde ben İstanbul için büyük bir heyecanla dönüşümün başlayacağını düşünüyorum. İzmir'imiz için de içinde 5 ilin bulunduğu ancak pilot il olarak İzmir'in seçildiği Dünya Bankası kredisini de bugün burada açıklıyoruz. İlk etapta 330 milyon avroluk bir kredi bu. İnşallah önümüzdeki günlerde bu artacaktır. Biraz önce de kısaca sohbet ettik zaten temsilci olan arkadaşımızla, seçimden sonra yeniden oturup bu rakamları güncelleyerek çok daha yukarılara doğru çekeceğiz. Müthiş bir imkan, o da şu evini yenilemek isteyen herkese aylık 0,69 faizle 180 aya kadar vadeli kredi temin ediyoruz."

 

Kaynak: AA