"Mahkumlar ve onların yakınları, "Mahkumlar için af gelecek mi?" sorusunun yanıtını arayış içinde ve çeşitli araştırmalar yürütüyorlar. Ancak genel af çıkıp çıkmayacağı, afın var olup olmadığı ve olası bir çıkış tarihi gibi konularda net bir bilgi bulunmuyor. Ancak bayramdan sonra yargı düzenlemesinin Meclis’te gündeme gelmesi beklendiğinden gözler Meclis’e çevrildi. Peki, yargı paketinde son durum ne? İşte detaylar…

TBMM'nin gündeminde olan 9. Yargı Paketi, önceki 8. Paketten farklı olarak, hukukçuları daha memnun edecek düzeyde olması bekleniyor. 8. Paket, özellikle hukuk sürelerine odaklanmış ve yargıdaki temel sorunlara yeterince değinmemişti. Ancak yeni pakette, yargıyla ilgili çeşitli konularda düzenlemelerin yer alması planlanıyor. Bu paket, toplumda suç işleyen bireylerin cezasız kaldığı algısına karşı yeni düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler, ceza alan bireylerin yeniden topluma kazandırılmasını amaçlayan genel af olarak adlandırılan ceza indirimini de içeriyor. Bu adımlar, toplumda adalet algısını güçlendirmeyi amaçlıyor.

9. yargı paketi ne zaman çıkacak?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. yargı paketine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Meclis takvimi sebebiyle 8. yargı paketinde yer alamayan birçok konunun hazırlıkları devam eden bu pakette ele alınacağı ifade edildi. Paketin, bugün yoğun gündemle çalışmalarına başlayan Meclis'e sunulması bekleniyor.

Yargı paketinde neler var?

  • İlk olarak, cezasızlık algısının azaltılmasına odaklanacak düzenlemeler planlanıyor. Bu bağlamda, denetimli serbestliğin ceza ile daha dengeli bir şekilde ilişkilendirilmesi hedefleniyor.
  • Hükümlülerin koşullu salıverilme süresinin beşte biri denetimli serbestlik kapsamında geçirilmesi önerisi üzerinde duruluyor.
  • Pakette, kadınların soyadı hakkına yönelik bir değişiklik de bulunacak.
  • Evli kadınların iki soyadı kullanma hakkı olduğuna dair düzenleme, yalnızca kendi soyadını kullanma hakkını getirecek.
  • Teklif kapsamında, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişiklik yapılması öngörülüyor.
  • Hakim ve savcıların disiplin cezaları, daha objektif ölçütlerle belirlenecek. Ayrıca, terfi sistemi nitelik, liyakat ve performansı dikkate alarak güncellenecek.
  • Paketin müzakere süreci sırasında, sporda şiddete karşı alınacak yeni önlemlerin içeriği netleşecek.
  • Caydırıcılığı artırmak amacıyla cezaların yükseltilmesi konusu değerlendirilecek.

Başkan Zeyrek MESO ve MEM-DER’i ağırladı Başkan Zeyrek MESO ve MEM-DER’i ağırladı

Kaynak: Haber Merkezi