Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, fobilerin tedavi edilebilir olduğunu ifade ederek, birçok tedavi yöntemi ile fobilerden kurtulmanın mümkün olduğunu açıkladı.

Fobilerin çeşitli nesnelere veya durumlara karşı aşırı korku veya endişe gösterme hali olduğunu belirten Dr. Dost, uçak, yükseklik, karanlık gibi durumsal fobilerin yanı sıra doğa olayları, hayvanlar veya belirli durumlarla ilişkili fobilerin de bulunduğunu dile getirdi.

Milyonlarca hastayı ilgilendiriyor… Bakan Işıkhan duyurdu! Milyonlarca hastayı ilgilendiriyor… Bakan Işıkhan duyurdu!

Fobiler ile yaygın anksiyete bozukluğu arasındaki farkları açıklayan Dr. Dost, fobinin, korkulan nesneyle karşılaşıldığında ortaya çıkan bir anksiyete ve panik tepkisi olduğunu belirtti. Bu duruma karşılık, yaygın anksiyete bozukluğunda ise günlük olaylarla ilişkili genel bir endişe söz konusu olduğunu ifade etti.

Fobilerden kurtulmanın profesyonel destekle mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Dost, fobik uyaranlarla kademe kademe yüzleşmenin önemine dikkat çekti. Tedavi sürecinde ruh sağlığı uzmanı ile iş birliğinin etkili olacağını belirten Dr. Dost, farklı tedavi yöntemlerinin olduğunu ve tedavinin fobiye özgü olarak planlandığını söyledi.

Fobilerin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerin sıkça kullanıldığını belirten Dr. Dost, travmatik yaşantılar varsa EMDR gibi özel terapi yöntemlerinden de faydalanılabileceğini aktardı. Ayrıca, fobiye neden olan faktörlerin belirlenmesinin tedavi sürecinde önemli olduğunu vurguladı. 

Kaynak: İHA