Prof. Dr. Mustafa Çörtük, 7 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hastalarına dikkat etmeleri gereken konuları değerlendirdi. Astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Çörtük, bu hastalığın dünyada en sık görülen kronik solunum hastalıklarından biri olduğunu ifade etti.

Sigara dumanı, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin astım riskini artırdığını belirten Çörtük, astım krizlerinin en sık nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonları, sigara dumanına maruziyet ve kirli hava koşulları tarafından tetiklendiğini vurguladı. Ayrıca, doktor kontrolü olmadan astım ilacını bırakmanın da krize yol açabileceğine dikkat çekti.

Güneş gözlüğü seçerken bu detaylara dikkat edin! Güneş gözlüğü seçerken bu detaylara dikkat edin!

Polen yoğunluğunun arttığı bahar aylarında astım ataklarının sıklaşabileceğine işaret eden Çörtük, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve polen yoğun ortamlardan uzak durmalarını önerdi.

Tedavi sürecinde hekim ve hasta arasında iş birliğinin önemine değinen Çörtük, uygun olmayan zamanda ilaç değişikliklerinin tedavi sürecini aksatabileceğini ve uzatabileceğini belirtti. Hasta, hekim önerisi doğrultusunda düzenli olarak kontrole gelmeli ve ilaçlarını hekimin önerdiği şekilde kullanmalıdır. 

Kaynak: İHA