Tüm dünyanın yakın markajında ve kısa bir süre içerisinde Taliban, 20 yılın ardından Afganistan’da kontrolü ele geçirdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani kuşatma sırasında ülkeden kaçtı. Çok sayıda ülke, Afganistan’daki bu gelişmeler nedeniyle tahliye operasyonuna başladı.

Taliban, şu anda tüm dünyaya ‘sıcak’ mesajlar göndererek Afgan vatandaşlara, memurlara ve kadınlara (baş örtüsü zorunluluğu ile) görevlerine dönebileceklerini, genel af çıkarıldığını duyuruyor.

‘Afganistan İslam Emirliği’ adı altında yeni bir hükümet işleyecek.

Geçtiğimiz günlerde Kabil’den gelen görüntüler kan donduran boyutlardaydı. İnsanların kendi ülkelerinden, ‘bir uçağın dışına tutunarak’ kaçmak istemesi kim olsa içini sızlatırdı.

Ülkelerinden kaçabilmek için canından olmayı göze alan yüzlerce insan…

21. yüzyılda böyle bir görüntü ile karşılaşmak gerçekten ilginç.

Peki bu durumda Taliban’ın Türkiye üzerindeki görüşleri nasıl?

Türkiye, NATO görevinde Afganistan’a giren tek Müslüman ülkeydi.

Bununla birlikte gelen haset ve bunun üzerine aşırı dinci bir anlayışa sahip olan Taliban’ın bakış açısı, yaşayan çoğunluk Müslüman olsa bile Türkiye’nin laik bir devlet olması nedeniyle diğer ülkelere bakışından farksızdı.

Kısa süre önce bir Taliban sözcüsü "Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Herhangi bir parasal yardım ya da işbirliği için Türkiye ile yakın olmak isteriz." ifadelerini kullanarak ikili ilişkiler için ‘sıcak’ mesajlar vermeye devam etmişti.

Ancak bundan 3-4 hafta kadar önce bir başka Taliban sözcüsü, Türkiye’nin bölgeden çekilmesi için rest çeker bir havada sert mesajlar yayınlamıştı. 

Geçtiğimiz Pazartesi günü Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Taliban'la görüşmek dahil her seçenek dikkate alınmalı" derken bir yandan da "Askeri unsurlarımızın Afganistan'ı terki düşünülemeyecektir" diye konuşmuştu.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Afganistan'da diplomatik misyonlarımızla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor" demişti.

Kısıtlı bir görüşüm olmasına rağmen okumalardan elde ettiğim kadarıyla 20 yıl sonra bir anda gelen Taliban iktidarı, Afganistan’da şeriat ile yönetilecek bir hükümet kuracak ve bu hükümet önceden yaptığı hatayı tekrarlamayarak dünya standartlarında ‘görünebilmek’ için güzel bir makyaj ile sıcak mesajlar vermeye devam edecek.

Ancak bir yırtıcıyı ne kadar boyarsanız boyayın bir kedi yavrusuna benzetemezsiniz.

Taliban, eninde sonunda bu sıcak mesajlardan sıyrılacak…

Afganistan’daki durumun haberleri Türkiye’ye ulaştıktan kısa bir zaman sonra Türk vatandaşı olduğu düşünülen bir şahıs sokağa çıkarak, Taliban’ın kontrolü sağlamaya başlamasını lokum dağıtarak kutladı.

Hale bakın.

Sosyal medya hesabında Atatürk’ten de pek haz etmediği görülen bu şahıs, bir an evvel pek müptelası olduğu Taliban’ın yanına postalanmalıdır.

Orada Türk Lokumu’nun değerini pek daha iyi pek daha net anlayacaktır.

Her normal Türk vatandaşı gibi, ülkelerindeki duruma üzülsem de canı pahasına ülkeden kaçmaya çalışan Afganların, Türkiye’ye giremeyeceği umudundayım.

Çünkü burası bizim ülkemiz.