Dolar ve Euro'nun yükselmesi, altın piyasasının inişli çıkışlı grafikleri, Rusya ile yaşanan kriz, Almanya'nın Ermeni soykırımı iddiasını tanımasının ardından yaşanan gerginlik, ülkedeki iç güvenlik sorunları derken olan yine esnafa oldu. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, esnafa borçlanmayın çağrısı yaptı. Piyasadaki nakit sıkıntısına dikkat çeken Geriter, büyümeyi düşünen esnafın bu planlarını ertelemelerini isterken, esnafın mümkün olduğunca borçlanma yapmamasını önerdi.



Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, Manisalı esnafa çağrıda bulundu. Geriter piyasadaki nakit sıkıntısına dikkat çekti, esnafa borçlanmamaları yönünde çağrıda bulundu.
Yılbaşından sonraki süreçte nakit döngüsünde gözle görülür bir daralmanın yaşandığına dikkat çeken Geriter, küçük esnafın çalıştırdığı işyerlerinin mali açıdan sıkıntılı bir süreç yaşadığını ifade etti. Çok hızlı bir şekilde faaliyetlerini sürdüren inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun bir domino etkisi yarattığını ve küçük esnafın iş hacminde bir daralmaya neden olduğunu belirten Geriter, "Bugün küçük esnaf iş hacminin düşmesi, düşen iş hacminin yanında da yaptığı işin karşılığını alamamaktan şikayetçi." ifadelerini kullandı.
UMUT BAYRAMA KALDI
Manisa'nın turizmle doğrudan alakası olmasa da turizmle bağlantılı iş yapan işletmelerin de ekonomik açıdan kriz içerisinde olduğunu kaydeden Geriter, "Şuanda herkesin umudu önümüzdeki Ramazan Bayramı. Bayramda yaşanacak bir hareketlilik esnaf için bir nebze de olsa nefes alma imkanı sağlayacak. Son dönemde esnafa ve sanatkara dönük birtakım destekler verilse de bunlar maalesef yeterli değil. Biz de bu tür sıkıntıları tespit edip, çözüm önerileriyle birlikte birlik ve TESK bünyesinde çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.
ESNAFA ÖNEMLİ TAVSİYELER
Başkan Geriter, tüm üyelerin mevcut durumu çok iyi okumaları gerektiğine işaret etti. Geriter şunları dile getirdi: "Özellikle gerek kısa, gerekse uzun vadede borçlanmaya girmemeleri, mevcut borçların ödenmesi konusunda azami gayret göstermeleri, en azından belirli bir süre büyümeye dönük hedeflerini ertelemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü şu anda içinde bulunduğumuz şartlar bunu gerektiriyor." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim