Ülkemizde bağımlılık yaşı her geçen yıl biraz daha aşağıya çekilirken, para kazanmak adına bağımlılığa adeta çanak tutuluyor. Özellikle okul yakınlarındaki esnafın yıllardır önüne geçilemeyen ‘Tek dal sigara satışı' son yapılan sigara zamlarının ardından yine gündeme geldi. Konula ilgili açıklama yapan Türk Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Atalay, "18 yaşından küçüklere sigara satışı yasak. Tek sigara satmak da kanuna aykırı. Gerek yetkililere, gerek bizlere önemli görevler düşüyor. Bu şekilde satış yapıldığını gören herkes, emniyete gerekli şikayeti yapsın" dedi. Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş da esnafa çağrıda bulunarak tek sigara satışı yapılmamasını istedi.



Bir Türkiye gerçeği olan ve yıllardır mücadele edilmesine rağmen bir türlü önüne geçilemeyen tek sigara satışı, özellikle okul çağındaki gençlerin bağımlı olmasına çanak tutuyor. El altından satılan sigara konusunda açıklamalarda bulunan Türk Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Atalay herkesi duyarlı olmaya çağırdı.
Atalay, yasal olmamasına rağmen öğrencilerin bir şekilde tek sigara temin ettiklerini, eğer onu da yapamazlarsa birkaç öğrencinin birleşerek paket sigara aldıklarını öğretmenlerden duyduklarını dile getirdi.
Sigara satışının 18 yaşından küçüklere yasak olduğunun bilinmesine rağmen bazı esnafın daha fazla para kazanmak adına bu tür yasal olmayan işlere giriştiğini kaydeden Atalay, "Maalesef bu durum gençlerimiz için büyük bir tehlike arz ediyor. Zaten bağımlılık yaş sınırımız oldukça düşük. Bir de üstüne bu kanunsuz uygulamalar eklenince mücadele etmek daha da zorlaşıyor." ifadelerini kullandı.
El altından sigara satışlarının önüne geçmek için emniyete, velililere, öğretmenlere ve esnafa büyük görevler düştüğünü dile getiren Başkan Atalay, "Hep birlikte bu kanunsuz işin önüne geçebiliriz. Esnafımız yaşı küçüklere sigara satmazsa, üç kuruş fazla para kazanmanın derdine düşmezse büyük oranda bu sıkıntı çözülür. Veliler ya da vatandaşlarımız da bu tür satış yapan işyerlerini mutlaka emniyete bildirsinler." şeklinde konuştu.
BAKKALLAR ODASI'NDAN ÇAĞRI
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş da, tüm denetlemelere rağmen satışların bazı esnaf tarafından el altından yapıldığını duyduklarını belirtti. Ünlübaş, esnafa çağrıda bulunarak, "Emniyet mensuplarımız bu konuda denetimler yapıyor ancak okula yakın yerlerdeki esnafın tek sigara sattığını duyuyoruz. Tek sigara satmayın. Çocuklarımızın gelecekleriyle oynamayın. Kanunsuz şekilde kazanılacak 3-5 kuruşa tamah etmeyin." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim