Seçimler öncesinde kredi kartlarında yeni bir düzenleme gidildiği öne sürüldü. Birçok bankanın kredi kartı nakit avans taksit sayısını 3'e indirdiği haberleri dolaşırken, resmi kurumlardan bu iddiayla ilgili herhangi bir açıklama gelmemesi kredi kartı kullanıcılarının kafasını karıştırdı. 

“Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz”

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kredi kartı harcamalarıyla ilgili bir soruya şu şekilde yanıt vermişti: "Aralık ayında kredi kartı harcamalarında bir artış oldu. Bu durumu gözlemledik ve farkındayız. Ancak bu artışın geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu henüz net değil. Asgari ücret artışının beklendiği bir dönemdeyiz. Bu nedenle bazı harcamaların öne çekilmiş olabileceği düşünülüyor. Ancak, bu durumdan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var ve çalışmalarımız devam ediyor. Belirli bir noktaya geldiğimizde, kamuoyuyla paylaşacağız."

Bir diğer açıklama da Mehmet Şimşek’ten geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarında bankaların limit belirlerken kurallara uymaları gerektiğine vurgu yapmış, “Merkez Bankası'nın bu konuda bazı çalışmaları var. Finansal İstikrar Komitesi'nde bu konular ele alındı. Limit belirleme sürecinde gerçekçi bilgilere dayalı olması ve bu limitlerin tutarlılık göstermesi önemlidir. Her bankanın kendi başına limit belirlemesi doğru değildir. Bu konularda çalışmalarımız devam ediyor. Ancak henüz sonuçlanmış bir çalışmamız bulunmuyor. Önümüzdeki dönemde piyasaları etkilemeden, sürprizlere neden olmadan bu konuları ele almaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu fırsat kaçırmayın! Bankalardan sıfır faizli kredi yarışı… Bu fırsat kaçırmayın! Bankalardan sıfır faizli kredi yarışı…

Düzenleme geliyor iddiası ortaya atıldı

Peş peşe yapılan bu açıklamalar "kredi kartlarına yeni düzenleme yolda" yorumlarını beraberinde getirirken, uzmanlar düzenlemenin 31 Mart seçimlerinin ardından gerçekleşebileceğini işaret etmişti. Kredi kartı limitleri, faiz oranlarının artırılması ve taksit sayılarına yönelik olası yeni düzenlemeler tartışılırken, kamuoyunda büyük yankı uyandıran bir iddia ortaya atıldı.

Açıklama gelmedi

Birçok bankanın sessiz sedasız nakit avans taksit sayısını 12'den 3'e indirerek düzenlemeye gittiği ve kredi kartı nakit avans çekimlerinin kart limitinin yalnızca 25'i kadar olduğu iddia ediliyor. Henüz resmi makamlardan konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Kaynak: Manisa Kulis Haber